14 Август, 2024 11:41 4 094 18

"Медиапул": Комисия "Антикорупция" започна отстрел на хората на Доган

  • комисия антикорупция-
  • кпконпи-
  • ахмед доган-
  • румен гайтански-вълка-
  • проверки-
  • обиск-
  • ббр

БНТ съобщава, че преди дни Вълка и Стоян Мавродиев са напуснали страната

Антикорупционната комисия започна в сряда синхронизирани акции срещу две знакови фигури от обкръжението на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган - бизнесмена Румен Гайтански - Вълка и бившия кмет на Кърджали Хасан Азис.

Прокурори и служители на антикорупционната комисия (КПК) са започнали обиски в имоти на бизнесмена Румен Гайтански, известен с прозвището Вълка, съобщи БНТ.

Действията на прокурори, служители на Комисията за противодействие на корупцията и полицаи са във връзка с разследването на кредит, отпуснат на фирма на Гайтански от Българската банка за развитие. Това обобщи mediapool.bg.

По същото време в Кърджали антикорупционната комисия и полицията са влезли във фирми и обекти от кръга на бившия кмет на Кърджали Хасан Азис, съобщи близкия до Делян Пеевски сайт 24rodopi.com.

Сайтът уточнява, че "поне в два обекта има спецполицаи". Акцията идва след множеството съобщения в медиите, че Доган смята да направи Хасан Азис лидер на новото обединено ДПС, след като реши проблема с отцепниците на Делян Пеевски.

Антимафиотите са влезли в сграда на улица "Булаир" в центъра на Кърджали, в която е офисът на Ахмед Моллахасан, сочен за "дясна ръка" на Хасан Азис по отношение на бизнес инициативите на бившия кмет на общината, съобщава 24rodopi.com. Моллахасан ръководи бетонов център, в който по документи фигурира и братът на Хасан Азис.

Акцията срещу Вълка

Акцията срещу Румен Гайтански - Вълка се провежда едновременно в София и Кърджали. Претърсване се извършва и на фирма с адресна регистрация в Кърджали, за която има данни, че е получила 30 млн. лв. от усвоен кредит. Сред претърсените адреси е и този на бивш директор на Българската банка за развитие Стоян Мавродиев, съобщава БНТ.

Има данни, че управителят на фирмите бенефициенти е напуснал страната, поради което същият ще бъде задочно обвинен и обявен за издирване. Същото се отнася и за бившия директор на ББР.

БНТ съобщава, че преди дни Вълка и Стоян Мавродиев са напуснали страната.

Преди няколко дни антикорупционната комисия “подгря“ медиите със съобщеното, че фирма, свързана с Гайтански, погасява заема на ТЕЦ "Варна" на Ахмед Доган.

Междувременно се разбра, че Доган е заявил, че иска да върне акциите в ТЕЦ-а на предишния мажоритарен собственик - Данаил Папазов.

Преди няколко дни антикорупционната комисия съобщи, че са започнали проверка за отпускането на заем от държавната Българска банка за развитие (ББР) на фирмата на Гайтански "Роудуей кънстракшън" през 2019 г. Става дума за 150 млн. лв., за които е дадено обезпечение – договор за доставка на интертни материали, сключен с друга фирма под контрола на същия бизнесмен.

Акцията на прокуратурата и антикорупционната комисия е доста странна точно в този момент, защото публична информация за този договор има от години.

Прокуратурата отказа да разследва случая и през лятото на миналата година прекрати преписката. Сега проверките на КПК идват в момент, в който Ахмед Доган и Делян Пеевски са скарани и водят битка за контрола в ДПС.

Антикорупционната комисия твърди, че е анализирала множество договори, за да установи как е бил изхразходван държавният кредит.

Проверяващите са стигнали до извода, че фирмата "Кристална вода" АД, с чието управление е свързан "българският гражданин Р.Г.", е получила от друга негова фирма – "Био Майнинг" - "значителни финансови средства".

Същата "Кристална вода" се явява обезпечител по договор за кредит, сключен между ТЕЦ "Варна" и "Търговска банка Д" през 2019 г.

Кой плаща за Доган?

"Установено е, че "Кристална вода" АД погасява задълженията на ТЕЦ "Варна" АД към "Търговска банка Д". Налице са данни, че времевият период, в който това е направено, съвпада с предоставянето на заем в размер на 30 млн. лв. от дружеството "Био майнинг" АД на "Кристална вода" АД", пише в съобщението на комисията.

КПК проверява дали при отпускането на кредита са извършени "закононарушения, които са довели до значително ощетяване на ББР, съответно финансовия интерес на държавата".

Държавата вероятно няма да си върне парите и това се подозира още от 2022 г. Тогава се разбра, че "Роудуей кънстракшън" е спряла да обслужва заема си. Държавата пое контрол върху фирмата и бе вписан нов управител в опит да се съберат задълженията.

С парите от ББР "Роудуей кънстракшън" купува от "Биомайнинг" акциите на трето дружество - "Пътстройинженеринг", регистрирано в едно кърджалийско село. Според съобщението на КПК съвсем наскоро – през юли 2024 г. последната фирма е продадена отново – на друга фирма от Кърджали.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пиши

    16 1 Отговор
    ги бегали !
  • 2 ТаУмВзе

    25 0 Отговор
    Тва нема как да стане бреее! Са да видим Доган кво ще им спретне де. Все си мисля, че е крайно време да се започнат със Поръчките де.

    Коментиран от #6

  • 3 Читател

    26 0 Отговор
    Започна ловния сезон но не за пернат а за едър дивеч.Да видим кой кого ще отстреля.
  • 4 опорка

    9 10 Отговор
    Копейката щял да ходи в посолЯ да ги спасява.
  • 5 вярвам

    7 0 Отговор
    Това е акция "изпиране".

    Коментиран от #11

  • 6 Мдааа

    6 3 Отговор

    До коментар #2 от "ТаУмВзе":

    Соколето, ще успее, колко и черепила успя?

    Коментиран от #12

  • 7 пожелание

    13 3 Отговор
    Конаците в Росенец да се одържавят , а догана в затвора до живот с шиши ,и там в седна килия ще имат време да се разберат !
  • 8 Пълен Провал

    4 0 Отговор
    Ооо щом МедиапуТ казва, значи е така, да.
  • 9 а аз чакам обяснение

    3 0 Отговор
    от "компетентните " органи за едно определено решение на съда в град Винкелщадт
  • 10 гост

    18 0 Отговор
    ПЕЕВСКИ СЕ РАЗВИХРЯ ! Прокурорите МУ са в действие ! Доган забрави старата българска поговорка: ПАЗИ БОЖЕ СЛЯПО ДА ПРОГЛЕДА !
  • 11 Тото 1

    8 0 Отговор

    До коментар #5 от "вярвам":

    Абсолютно точно. Интересно дали освен изпирането няма да ударят и джакпота после, като осъдят държавата, като някой други, които спечелиха дела за по 300 милиона обезщетение.
  • 12 САААМО КОЙТО Е В ОПГ

    8 0 Отговор

    До коментар #6 от "Мдааа":

    Седемте джуджета ТОЙ МОЖЕ ДА ОСТРЕЛВА.НЯКОЙ ДА ГИ ТЪРСИ..??!?! НЕЕЕЕ НАПРОТИВ КРИЯТ ГИ А ТЕ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ИЗЗЕМВАТ ВЕЧЕ НЕ САМО БИЗНЕСИ А ЦЕЛИ ПАРТИИ
  • 13 Ивелин Михайлов

    8 0 Отговор
    А така! Да се самоизяждат!
  • 14 кУмУнист

    5 0 Отговор
    До колкото съм запознат, разследват и далавери в Арда Кърджали, там преди няколко години Гайтански переше пари, а и в този период Хасан Азис му продаде бившата казарма на безценица, а той парцелира земята и я продаде с милиони печалба, плюс това взе и сметопочистването в Кърджали.
  • 15 Eдин

    2 0 Отговор
    ... много закъняха ... !
  • 16 Сеирджия

    5 1 Отговор
    Казвахме им, че Доган вече е минало, но те не вярваха.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Чук и бухалка

    1 0 Отговор
    Браво на Пеевски! Хасан Азис не е милионер, а милиардер! 50 % от печалбата на фирмите изпълнители отива в нечии джобове, това е публична тайна! Нито една улица не е асфалтирана по негово време! Никой в Кърджали не го иска, нито турци, нито цигани, нито помаци, нито българи... Да разследват и други общини в областта, и там има доста прикрити милиардери под странни псевдоними, които перат нечии пари и строят ли строят!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове