6 Октомври, 2024 09:31 2 436 45

COVID-19 се завърна

  • covid-19-
  • коронавирус-
  • грип-
  • грипна епидемия

Какви са симптомите на новия вариант и как да се лекуваме

COVID-19 се завърна - 1
Снимка: БГНЕС

От какво се разболяваме днес, промениха ли се симптомите на COVID-19 и защо в страната се завърнаха позабравени вируси? Как да се лекуваме от новите варианти на коронавируса? Съвети по темата в студиото на "Събуди се" по "Нова телевизия" даде инфекционистът доцент Трифон Вълков.

"Очакваше се COVID-19 да се завърне в малко по-студените месеци на годината и очаквано, разбира се, да се повиши заболеваемостта. Това обаче не се случи, и прогнозите на институциите в Европа, следящи динамиката на вируса - не се сбъднаха. Сегашните разпространени варианти на коронавируса не следват този цикъл и респективно отчитаме не само в България, но и в Европа, повишаване на броя на болните малко по-рано от очакваното", обясни доктор Вълков.

По думите му това е "един пример, че вирусите са непредвидими". "Да си болен от COVID-19 днес означава, че в един огромен процент от случаите, това са хора, които под една или друга форма са потърсили лекарска помощ. Тоест те са развили някаква симптоматика, което означава, че има още по-голям брой хора, които по една или друга причина може да са влезли в контакт с някакъв източник на тазi инфекция, да са се заразили с този вирус, но да не са проявили симптомите", подчерта той.

Според него "вирусите наистина стават много по-заразни, но има и нещо, което не трябва да ни плаши". "Успокоителното за нас е, че следвайки тенденцията - вирусът да става все по-заразен, мутирайки, придобивайки способността да се предава по-лесно от човек на човек, това върви ръка за ръка и с невъзможността той да генерира тежък, възпалителен отговор. Тоест вирусът става по-лек като клинична картина, протичаща в човешкия организъм. Защото не се активира толкова силно, което е вредно за самия него - по този начин преустановява собственото си предаване от човек на човек", обясни инфекционистът.

И допълни: "Симптомите са като при една по-леко протичаща инфекция на горните дихателни пътища. Първо температура, запушен нос, развитие на катарален симптом на горните дихателни пътища, сухота в гърлото и първоначално суха кашлица, която преминава във влажна. Един от най-запазените симптоми е леката отпадналост, за която съобщават повече от половината пациенти", заяви доцент Вълков.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 И как го доказват

    43 2 Отговор
    С папая тест
  • 2 Гост

    59 4 Отговор
    Завърна се или го върнахте?

    Коментиран от #41

  • 3 Петър

    48 5 Отговор
    Спомени за щуротиите, родени от пандемията:
    СПОМЕН No 8
    Телевизионните експерти
    След като органът с двусмисленото наименование НОЩ изчерпи потенциала си за сплашване, на въоръжение в телевизиите влязоха т.нар. експерти. Експертите бяха най-общо три групи.
    Първата група бяха държавнозависимите медицински чиновници, с най-ярки представители Аргирова и Кунчев. Те меняха мнението си по няколко пъти в седмицата в зависимост от правителствените директиви. Идва огромна вълна - няма нищо страшно. Признаваме антителата - не ги признаваме - същата вечер вече пак ги признават. Тия експерти вместо да формират мнението на правителството и въз основа на това, правителството да определя действията си, бяха използвани да свеждат до населението правителствената политика, формирана незнайно как.
    Втората група бяха представителите на фармацевтичната индустрия, като Гломб, Момеков и Илиев. С появяването си по телевизията те целяха единствено да си продават ваксините, което така и не успяха да направят в мащабите, искани от началниците им, поради прекалена наглост и самоувереност, типична за много търговски агенти.
    Третата група бяха математиците, които научнообосновано врачуваха за хода на пандемията. След като Витанов вече не даваше чак толкова апокалиптични прогнози, се появяви някакъв учител по математика, който в апогея си предвиждаше по сто хиляди заразени дневно. И Витанов и учителя пресолиха манджата като се изкушиха да врачуват и за войната в Украйна.

    PS. Не

    Коментиран от #13

  • 4 Да да...... отново облъчване

    43 3 Отговор
    на гражданското общество.
    Сега ако Годжи кажи и колко са умрели за един ден ще е супер.
    Закъснявате и с сутрешната информация за успешните настъпателни действия на украинските бойци.
    Невероятни смешници
    сме в България мисирките.
  • 5 Значи

    40 2 Отговор
    Са останали са още ваксини, с почти изтекъл срок на годност.
  • 6 Червената шапчица

    22 4 Отговор
    Най-накрая... дълго го чакахме...
  • 7 Ами

    19 2 Отговор
    грипни време е !
  • 8 коментар

    37 1 Отговор
    Добре, че засега препоръките към глашатаите са да обявяват Кромид за лека инфекция и да не му обръщаме внимание. Появи ли се пак генерал-чувал на екрана, значи активират протокола за "лечение" и яко ще се мре. 2025 ще е новата пандемия според Гил Бейтс. Следете патентите и предварителните доставки на новите тестове.
  • 9 Някой

    35 1 Отговор
    Фактът, че пак започнаха да ни пробутват подобни "статии" говори за нещо друго. Сетете се сами. Фармацевтите завидяха на военните.
  • 10 Хора бдете!

    35 5 Отговор
    Никога повече РНК ваксини на Пфайзер!
    Те атакуват ДНК на човека!

    Коментиран от #27

  • 11 Галигео Галигей

    6 11 Отговор
    Вервайте в науката и си ваксинирайте!🤣🥳🖕
  • 12 Помните ли

    26 2 Отговор
    генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски
    д-р Смарт и неговите заплахи по време на пандемията!

    Коментиран от #16, #30

  • 13 Петър

    25 1 Отговор

    До коментар #3 от "Петър":

    Спомени за щуротиите, родени от пандемията:
    СПОМЕН No 7
    Фалшивите статистики
    От самото начало започнаха да ни заливат с числа, които доказваха бедствието, което предстои да преживеем. Заработи единния информационен портал, който ежедневно беше цитиран от всички медии. Едно от числата, рисуващи мащаба на бедствието в портала е т.нар. активни случаи, т.е. хората, което в момента боледуват. В началото на това лято след като бяха минали месеци от последната вълна и нови случаи почти нямаше, активните случаи в портала продължаваха да са стотина хиляди. Защо тия хора месеци наред не успяваха да се излекуват!? И понеже нови случаи нямаше и нямаше, явно решиха активните случаи да бъдат изписани служебно и в един момент в портала в раздел излекувани за деня, ударно започнаха да се записват по 7, по 8 хиляди излекувани дневно, и така "стопиха" активните случаи.
    Когато в един масив от числа, две от тях са откровено фалшиви, много вероятно е и останалите да не са съвсем истински.
  • 14 д-р цветеслива бухалова-злобната

    3 2 Отговор
    Много важен и полезен коментар! Казва много нови неща. ЕВАЛА
  • 15 Кеша на Ковид

    34 1 Отговор
    Само глупости.
    CDC - Центърът за контрол и превенция на заболяванията на САЩ ПОТВЪРДИ, ЧЕ SARS-COV-2 /COVID НЕ Е БИЛ ИЗОЛИРАН!

    Това се случи след официално искане на FOIA!
    И всеки може да го провери!

    Следват 2 въпроса за трилион долара:

    Как тестваха хората за вирус, който не са изолирали?
    и
    Как изобретиха ваксина срещу вирус, който не са изолирали?
  • 16 Петър

    27 1 Отговор

    До коментар #12 от "Помните ли":

    Спомени за щуротиите, родени от пандемията:
    СПОМЕН No 5
    Брифингите.
    В един момент всяка сутрин, а в последствие и по няколко пъти на ден по телевизията започна да се показва някакъв гологлав човек с черна военна униформа и строга физиономия, заобиколен от други хора със строги физиономии. Почти единственото, което говореше гологлавия човек с военната униформа беше как ако излезем, неизбежно ще умрем. Гологлавият човек с военната униформа много държеше да ни вдъхне увереност в неизбежната смърт, а ако си твърдо убеден, че ще умреш, то много вероятно е това наистина да се случи. Питайте, който и да било психолог или психиатър.
    В последствие гологлавият човек, понеже явно страдаше от някакъв нарцисизъм започна да се показва във всевъзможни военни униформи, но все така държеше да ни убеждава в неизбежното.
  • 17 Kaлпазанин

    8 1 Отговор
    Ами t,,,m,,, да го хване тогава като се завърнал
  • 18 Не ви ли писна

    19 1 Отговор
    Как не ви омръзна с тази глупост.. изчакайте да измрем и чак тогава си прилагайте тактиката отново. Представям си какво ще е след 100 години, как ще гледат документални филми и за тях всичко ще е истина.
  • 19 Васил

    6 3 Отговор
    И как да се лекуваме нищо не пише???

    Коментиран от #43

  • 20 Госあ

    4 0 Отговор
    В Китай, за вируси и ваксини отговарят молекулярни биолози (вирусолози и имунолози) . Резултатът е показателен за жертвите в Китай и демократичния свят, където всеки плещи квото си иска. Без да експериментират с хората с експериментални препарати. Ваксините в Китай бяха класически деактивирани и протеинови. Векторна ваксина се използваше само като назален спрей ограничен до носната лигавица.
  • 21 Ген Мутафчийски

    6 3 Отговор
    Яко ще се мре!
  • 22 И преди 2019

    13 0 Отговор
    година повечето грипни епидемии и зимни простуди са били причинявани до 30% от коронавирус. Някои в лабораториите решиха малко да ги поизменят, да станат по-заразни и повече убийствени. НО, едно е ясно на медицинските и научните специалисти по вирусология. Даже и изкуствените коронавируси, тези с лабораторните изменения тръгнаха по пътя на "нормалното" развитие. Минавайки през хората, те отслабваха и става все по-малко смъртоносни.
    АКО сега се появят "опасни" и "много смъртоносни" корона вируси, то 100% ще са пак изкуствени, подготвени да са биологично оръжие. В природата няма от къде да се вземат.
  • 23 УдоМача

    2 4 Отговор
    Добре ни дошъл! Добре ни дошъл!
  • 24 Някой

    10 1 Отговор
    Хайде стига пропаганда. Ковид не е това, което беше. Сега е като сезонна хрема. Стига сте плашили хората, че и на тях им писна. Следващият път, когато се пробвате да ги затворите, ще има убити и пребити.
  • 25 Механик

    11 1 Отговор
    Демек да се юрваме маскирани към ваксационните пунктове, а?
    Ко стана? Окраинския сценарий вече губи сила и отново вкарваме в играта старите страшилки?
    Пак ли ще се мере, яко ще се мре?
  • 26 Костя

    2 4 Отговор
    Аз съм ваксан Янсен.
  • 27 Бурла

    8 0 Отговор

    До коментар #10 от "Хора бдете!":

    Я не плаши на Урсула овцете тя, как ще захлеби, ако така ги плашиш?
  • 28 Т Живков

    0 5 Отговор
    Питайте нищожествата от възбуждане начело с Раджастан скрия националист
  • 29 Урсула: Ох кеф

    6 1 Отговор
    Продавам задължителни ваксини.
  • 30 Помним

    5 0 Отговор

    До коментар #12 от "Помните ли":

    Е тая гаддддд Муфтаджийски трялбва да свърши на ел.стол. Това е единствения заслужен край за този военен отпадък.
  • 31 Ама той...

    4 0 Отговор
    ...сега писмо ли писа, че се е завърнал до министъра на здравеопазването или до коремният хирург - говорител на тези, които платят най-много или как?!
  • 32 ендемичен

    2 0 Отговор
    Ковида минава за 2-3 дни.
    Докторята като прегледжат простуди викат "Спокойно ковид е".
    Щото сезонния грип бил много по-непроиятен.

    Коментиран от #42

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Град Симитли

    2 0 Отговор
    "..... "Да си болен от COVID-19 днес означава, че в един огромен процент от случаите, това са хора, които под една или друга форма са потърсили лекарска помощ... "
    .... И тия, дето са ходили при проктолог ли са болни от ковид19?
  • 36 факуса

    1 0 Отговор
    от много демокрация и жажда за печалби
  • 37 Ковид хрема

    2 0 Отговор
    И що ни занимавате с тая хрема?
  • 38 Жорж

    0 0 Отговор
    Вируси или Война всички ще умрем!
  • 39 Урсула съм

    2 0 Отговор
    който не се ваксинира веднага на фронта в
    Украйна за пушечно месо
    требват ми много пари а на Украйна войници
    да продължи войната
    все печелба за мен
  • 40 Буха ха

    0 0 Отговор
    За средностатистическия българин е трудно да различи някакво леко грипче или настинка от апокалиптичните прогнози за Ковид. Важното е да не се ваксинираме, а които твърди обратното, заслужава да бъде (уф, ще ме баннат ако пиша какво заслужава)
  • 41 Коментатор

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Естествено, че го върнаха, та нали Путин го спря (неочаквано) навлизайки в Украйна!
    Ако не беше той още щяхме да сме със зелен сегрегат и бустер на бустера на бустера!

    Тия същите дето работят за СЗО, блякрок, вангард и др световни сатаняги, моментално в затворите!

    В България такива са:
    Генерал "Годжи", др. "Кунчо", др. "бай Шиле" и др подобни антибългари!
    За Кунчо имаше информация, че е грантаджия към СЗО!

    Народе български!
    Искрено ти пожелавам справедливост и наказание за националните предатели и престъпници!
    Дай Боже справедливост за България и нейния народ! Амин.
  • 42 Да, така е

    1 0 Отговор

    До коментар #32 от "ендемичен":

    2018-та г. в западна Европа зимата имаше грипна епидемия. От нея даже и деца умираха. НО, медиите и фашагите от Световният Икономически Форум не бяха готови с рекламите и с факсините. За това медиите мълчаха а президентите не казваха, че "зелени сертификати щели да ни върнат свободата"! Всичко вече и фейк. Изкуствен тормоз, с цел да се направи световна диктатура!
  • 43 Галигео Галигей

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Васил":

    Вервайте в науката и са ваксинирайте!🤣🥳🖕
  • 44 зомби

    1 0 Отговор
    Когато народът е изнервен се появява ковид.
  • 45 Генерал-професор Годжи

    0 0 Отговор
    Да е жив и здрав Владимир Владимирович който избави за часове света от Ковида, и кръвна плазма от укронацисти и Натувски съветници продължава усилено да лекува евроджендорите
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове