Last news in Fakti

28 Май, 2014 13:02 1 546 0

Депутатите загрубяха (обновена)

  • стойнев-
  • вот на недоверие-
  • мотиви

Стойнев: Мотивите за вота се отнасят за енергетиката преди година

Депутатите загрубяха (обновена) - 1
Снимка: БТА

Дебатите по днешния вот на недоверие към правителството за провал в областта на енергетиката се разгорещиха и мнозина от депутатите си позволиха непристоен език.

Депутатът от ГЕРБ и бивш транспортен министър Ивайло Московски напомни за промените в Закона за енергетиката, внесени от социалистите Таско Ерменков и Явор Куюмджиев, за които стана ясно, че са писани в Русия, и нарече двамата депутати "мажоретки".

Магдалена Ташева от „Атака” обвини ГЕРБ, че са добри в масажите на чужди инвеститори.

Истински от трибуната на парламента се развихри обаче депутатът от БСП Кирил Добрев.

„Как си клати Стойнев главата си е негов проблем бе, колега. Аз казал ли съм ти, че си 1,40 бе? Казал ли съм ти? Стани да видиш колко си голям бе! Казал ли съм ти, че си плешив бе? И си грозен“. Така Кирил Добрев от БСП отвърна на депутата от ГЕРБ Владислав Николов, който пък нападна енергийния министър Драгомир Стойнев как „си клател главата“ по време на дебатите.

С усилията на председателстващата Мая Манолова, която спря звука на развихрилия се колега, Добрев намали емоциите. Все пак се обърна към депутати от ГЕРБ, че ако имат други питания е в коридола вляво.

 


Вотът на недоверие към правителството за провал в областта на енергетиката ще бъде гласуван в петък. Това обяви председателят на Народното събрание Михаил Миков след края на дебатите по вота в пленарна зала, около 16:30 ч.. Гласуването ще се състои в петък след 09.00 часа.
Дебатът по вота в пленарна зала продължи почти пет часа.
 

Стойнев: Мотивите за вота се отнасят за енергетиката преди година

Мотивите за вота на недоверие представляват една добра картина на енергетиката, такава каквато я заварихме ние преди една година. Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев при дебатите.

Не можех да си затворя очите за консултантските договори на НЕК и ЕСО и ги прекратих. Важно е обществото да знае какво заварихме и какво предприехме преди 1 година, подчерта Стойнев.

По думите му „Южен поток”  остава стратегически европейски проект, на който правителството държи въпреки натиска на опозицията.  „Годишната лихва по заема е намалена от 8 % на 4,25 %. „БЕХ” ЕАД ще може да задържа реално част от разпределените дивиденти още през 2018 г.”, отчете министър Стойнев.

По-интересно беше да чуя мнението на вносителите на вота. Това заяви министър-председателят Пламен Орешарски, който се появи малко след 16 ч. в парламента. „Останах с впечатление, че вносителите на вота искат да ми зададат въпроси. Когато дойдох, те излязоха. Затова мисля, че не си струва да влизам в дебат с представителите на партиите, които подкрепят кабинета”, заяви премиерът Орешарски.

При влизането си в пленарната зала Пламен Орешарски беше посрещнат с аплодисменти от страна на депутатите от ДПС и Коалиция за България и с викове „оставка” от депутатите от ГЕРБ, които демонстративно напуснаха залата.

Премиерът заяви малко по-късно на брифинг в НС, че в момента няма готовност да отговори за каквито и да било промени в кабинета. Относно това дали ще подаде оставка, тъй като подкрепата за БСП е рекордно ниска, той обясни, че първо ще направи консултации с ръководствата на двете подкрепящи правителството парламентарни групи.

Той добави и направеното през периода на управление на правителството: „Бе намалено с 50 % задължението за изкупуване на студен резерв от производители на зелена енергия. С намалението от 1400 на 500 мегавата се спестиха на ЕСО 50 милиона лева. Експортната такса беше намалена от 34 лева на 6,91 лева на мегават час. БЕХ предостави парични заеми на НЕК в размер на 707 милиона лева и на ТЕЦ „Марица Изток”. Постигна се увеличаване на натоварването на производствените мощности на ТЕЦ „Марица Изток 2”, подчерта Стойнев.

Министърът каза, че преодоляването на негативните фактури, натрупани през изминалите години, не става за ден и два. Той добави, че се очаква изграждането на интерконекторната връзка с Турция през следващата година.

„Ще продължим с ядрената енергетика. Тя се развива и ще се развива заради интересите на България, а не заради външни интереси. Вие допуснахте много грешки с „Белене”. В момента държавата се бори, за да запази интереса на българската страна в арбитражното дело и се опитваме да поправим направеното зло от вас”, заяви министър Драгомир Стойнев, обръщайки се към ГЕРБ.

„Строежът на седми реактор ще се извършва с конкурс по определена технология. Сигурен съм, че сте наясно колко важно е в България да има различни източници на енергия. ДКЕВР работи в рамките на закона и спазвайки всички правила. Това е разликата между полицейската и цивилизованата държава”, подчерта Стойнев.

„Независимо кои правителства ще дойдат след това в бъдеще, тази българска енергетика трябва да служи държавата и да остане национална, не трябва да се върви към приватизация. Трябва да вървим към либерализационен пазар”, посочи министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

Енергийната система на България се води към срив, дружествата в сектора са в изключително тежко финансово състояние и огромна ликвидна криза. Това заяви от парламентарната трибуна бившият министър на енергетиката и член на ГЕРБ Делян Добрев по време на дебата.

Според Добрев износът тази година няма да надхвърли този през 2012 г. „За 8 % лихва лъжете. 8 % лихва няма. Лъжете. Една година лъжете с тази лихва. Заемът за „Южен поток” не е имал никаква корпоративна гаранция”,  адресира упреците си Добрев към министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

 „Оставихме ви интерконектора с Румъния още миналата година – не сте го пуснали. Забавихте интерконектора със Сърбия и вече няма финансиране”, посочи Добрев.

От ГЕРБ обясниха поредния си опит за бутане на кабинета и заради "груба политическа намеса" на държавата в работата на независимия регулаторен орган - ДКЕВР. Такива били и критиките от Брюксел.

Бившите управляващи са констатирали също остро противопоставяне и сблъсък между България и Европейската комисия в т.ч. по "Южен поток", за намеса на държавата в спора между ДКЕВР и ЕРП-тата. Критикуват и опитите на управляващите да крият от опозицията официална информация за работата на НЕК.

„ЕК стартира наказателна процедура заради нарушаване на европейски закони. Липсва визия, действия, експертен дефицит, печалбите на дружествата изчезнаха, загубите се увеличиха многократно - с милиарди за 1 година. Към това се прибавя липса на капиталови инвестиции, в същото време за 2013 г. и първите три месеца на т.г. междуфирмената задлъжнялост е надхвърлила 1 млрд. лв. Раздуват се разходи, говори се за "екзотични разходи" като купуване на Химко-Враца с пари от енергетиката”, аргументира се в началото на дебата по вота бившият енергиен министър.

Магдалена Ташева от Атака призова да не се престане да се прави енергетика и насочи упреците си към ГЕРБ. Не се опитвайте да се представяте за борци. Не сте”, посочи Ташева, обръщайки се към представителите на ГЕРБ. „Вие сте професионалисти в масажирането на чуждите инвеститори”, добави тя.

Красимир Янков от КБ обвини депутатите от опозицията, че имат „къса памет”.

 „Вие на завършихте мандата си, бяхте свалени предсрочно от народно недоволство, а причината беше произвола на ЕРП-тата, кой трябваше да упражнявана контрол върху тях. Може би по ваше време ДКЕВЕР е имал други задачи?”, допълни той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове