Last news in Fakti

23 Май, 2014 12:44 1 542 1

Орешарски: Заварихме енергетиката в доста небалансирано състояние след ГЕРБ

  • орешарски-
  • енергетиката-
  • вот на недоверие-
  • пламен орешарски-
  • премиер

Премиерът Пламен Орешарски похвали работата на правителството

Премиерът Пламен Орешарски похвали работата на правителството и след четвъртия вот на недоверие срещу кабинета.

„Убеден съм, че вървим по правия път и са нужни още усилия, за да достигнем целите си докрай“, коментира той.

И преди споделях, че два дни преди изборите не е подходящият момент за дебат по вътрешнополитически въпроси. Мисля, че днес все още е актуален дебатът по европейските въпроси. Що се касае до този дебат, който не се състоя днес, аз се надявам, че следващата седмица ще се състои, заяви на брифинг в парламента министър-председателят.

Премиерът използва случая, за да напомни на ГЕРБ, че е заварил критикувания сектор енергетика в доста небалансирано състояние и основните усилия, които е положил кабинетът за тази една година, са били именно за ребалансиране на енергийния сектор и за справяне със заварените диспропорции.

Вотът на недоверие заради сектор "Енергетика” внесе опозицията, но насрочените за днес дебати по него се провалиха.

Орешарски добави, че се надява следващата седмица да има дебат и по темата за енергетиката заради общите усилия за оздравяване на сектора, който „преди една година заварихме в доста дебалансирано състояние и основните усилия са точно за ребалансиране на сектора и за справяне със заварените диспропорции“.

"Считам го за важен за общите усилия за оздравяване на енергетиката – един сектор, който заварихме в доста небалансирано състояние”, посочи премиерът.

"Основните усилия в последната една година са точно за ребалансиране на сектора и за справяне със заварените диспропорции, някои от които от предходните 4 години, а други – и от по-рано”, допълни премиерът.

Премиерът съобщи, че следващата седмица ще направи отчет на свършеното от правителството през годината, откакто пое управлението.

„Следващата седмица съвпада с навършване на една годишнината на кабинета. Имаме готовност да представим в парламента отчет за работата през отминалата година и актуализирани насоки за работа в следващите период. Даваме си много ясна сметка както за нещата, които свършихме, така и за тези, които предстои да се вършат“, обяви Орешарски и добави, че ще представи и актуализираната програма на кабинета.

„Основният ни акцент в актуализирана програма пак ще е поставен върху ключови сфери, на първо място образование и здравеопазване, ще продължим и с усилията за подобряване на бизнес климата и насърчаване на инвестициите, така че да отговорим на очакванията на хората за връщане на страната по пътя на растежа и за реализиране на социални политики“, обясни той.

Според него вече има първи симптоми за растеж на настоящия етап, но те трябва да се задълбочат.

Орешарски обеща, че кабинетът ще положи още усилия, за да направи устойчив растеж, който да позволи да води адекватни и по-добре финансирани политики в публичната сферата като образование, здравеопазване и администрация.

Относно проверките по Оперативна програма „Околна среда” премиерът коментира, че запазва увереност, че програмата ще бъде възстановена със съответните коригиращи санкции и корекции.

"Ще продължим усилията за оздравяване на бизнес климата и за насърчаване на инвестициите и стопанската активност. В този сектор беше направено много до този момент, но има още много работа, която трябва да се свърши, така че да можем действително да отговорим на очакванията на българските граждани за връщане на страната по пътя на растежа и за по-активни социални политики, след като регистрираме и по-устойчив темп на растеж”, посочи премиерът.

По отношение на отчетите на НЕК Пламен Орешарски заяви, че в този период се извършва преструктуриране на сектора в съответствие с европейските директиви.

„Това беше забавено няколко години не по наша вина, а по обясними причини“, добави той.

Пламен Орешарски обясни, че не се притеснява от отложената среща с премиера на Италия. „Ни най-малко не подозирам г-н Райков в недобронамереност", отсече Орешарски по отношение на посланика в Италия и служебен премиер и допълни, че отлагането е причинено заради разместване на програми.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 gorski

    0 0 Отговор
    Освен да си балансирате личните сметки ,нищо друго не знаете!Рано или късно народа или съдбата ще ви накажат жестоко!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове