Last news in Fakti

5 Август, 2014 22:27 2 992 0

Нарушения при издаването на Акт 16 на сгради

  • акт 16-
  • сгради-
  • днск
Нарушения при издаването на Акт 16 на сгради - 1
Снимка: М. Богданова ©

Съществено нарушение е било извършено при пускането на десетки жилищни сгради и стотици базови станции на трите мобилни оператора в страната от инспектори на ДНСК. За това съобщи на брифинг самият началник на ДНСК арх. Николай Христов. Става дума за етап от пускането на строителни обекти в експлоатация. Трима служители на ДНСК са участвали в по над 15 приемателни комисии в един и същи ден в различни части на страната, като на практика е било невъзможно тяхното физическо присъствие на всичките обекти, което се изисква по закон.

Целта на държавната приемателна комисия е експерти и представители на различни контролни органи, между които и ДНСК, да проверят дали обектът съответства на проектната документация и нормативните изисквания. В случаи, че няма проблеми се издава Акт 16 и сградата (или друг обект) могат да бъдат пуснати в експлоатация.

Арх. Николов се натъква на нарушението, след като поради отпуск трябва да поеме функциите на своя заместник – инж. Георги Даракчиев, отговарящ за тази дейност. Шефът на ДНСК е пенсионирал двама от тримата служители, които са извършили нарушение, тъй като са били в пенсионна възраст. Третият е в дълъг болничен. Арх. Христов обеща, че ще предостави събраните документи на прокуратурата. Според чл. 308 от Наказателния кодекс, който изготви документ с невярно съдържание се наказва с лишаване от свобода до 3 години.

Нов шеф на ДНСК до края на седмицата?

„Очаквам до края на седмицата да не съм началник на Дирекцията за национален строителен контрол. Парламентьори от новата власт ми поставиха условия, за да остана на шефското място, но не ги приех. Вчера си подадох оставката пред министър Иван Данов, но той не я прие. Най-вероятно в следващите дни ще ми бъде поискана”, каза арх. Христов. Най-спряганото име за поста е това на инж. Милка Гечева, която беше назначена за шеф на Дирекцията през 2010 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА