Last news in Fakti

8 Септември, 2008 00:00 899 0

Заложните къщи спират да дават заеми срещу ипотека

  • заложните-
  • въведе-
  • обаче-
  • ценов-
  • обектите-
  • срещу-
  • дейността-
  • заложните къщи
Заложните къщи остават на мек режим. Те и за напред няма нито да се лицензират, нито дори да се регистрират. Единственото ограничение в работата им ще е, че вече няма да могат да отпускат заеми срещу ипотека на имот. Това съобщиха от финансовото министерство, което готви наредба за дейността на обектите.

Счита се, че основните рискове около дейността на заложните къщи са свързани именно с измамите с имоти и приемането на крадени вещи. За да се предотврати опасността човек да загуби жилището си срещу заем от 20 000 лв. например, подобни сделки, извършвани от къщите, вече се забраняват. Обектите няма да могат да придобиват собственост на жилище срещу предоставянето на кредит. Ще им е забранено и да сключват договори за продажба с уговорка за обратно изкупуване.

"Хората са доста глупави и в момента наистина е възможно да се подведат и да загубят имота си. Но това, което въвежда МФ, е фалшива забрана, която няма да промени нищо. Какъв е проблемът имотът да се ипотекира в полза не на заложната къща, а на сестрата на шефа или на друга фирма", коментира шефът на заложни къщи "Щедрите" Александър Ценов.

Опитите на властта да въведе регулация в сектора са от поне 5 години, но всичките се провалят. Още преди година и половина финансовият министър Пламен Орешарски обеща от трибуната на Народното събрание да има специален закон за работата на заложните къщи. Така компетентните органи щели да имат по-силни контролни функции. След дълъг размисъл обаче МФ е решило да се откаже от идеята за закон. Готвената наредба дори няма да задължи обектите да се регистрират. "Европейската практика е дейността на заложните къщи изобщо да не се регулира", поясниха от МФ.

"Полезно да има минимална регулация в сектора, за да се очисти от измамниците. Трябва да се въведе регистрационен режим и такса от около 1000 лв. 80% от мошениците няма да я платят", смята обаче представителят на бранша Александър Ценов. Според него най-добре би било, ако у нас, подобно на САЩ, се въведе компютърна система, която да свързва заложните къщи с МВР, и в 48 часа клиентът да не може да си откупи вещта, за да провери полицията дали не е крадена. При положение, че у нас много от полицаите изобщо нямат компютри обаче, това едва ли ще стане, поясни Ценов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА