Last news in Fakti

3 Февруари, 2010 00:00 527 0

Банките остават встрани от имотния пазар

  • имоти-
  • банките-
  • обаче-
  • цените-
  • които-
  • финансовите-
  • институции-
  • финансовите институции
Какво ще стане с цените на недвижимите имоти през тази година е въпрос, който си задава почти всеки българин. От имотния бранш предположиха, че банките ще дирижират пазара. Дали е така обаче? Проучване на в. Пари показва, че финансовите институции у нас са гъвкави, но ще си останат консервативни. Те не желаят да придобиват имоти и да се превръщат в брокери, като се опитват да ги продадат. Затова срив в цените, дирижиран от банките, няма да има. Обяснението е просто - не само обеднелите собственици на имоти, но и финансовите институции ще бъдат губещи.

Отстъпки

Банките дават гратисни периоди, намаляват вноската на 50%, но отказват да изземват имоти и да ги продават на търг чрез съдия-изпълнител, коментира за в. Пари изпълнителният директор на консултантската компания КредитЦентър Тихомир Тошев. Според него не може да се очаква масово пускане на ипотекирани жилища от банките на търг. Обяснението, което се дава в случая и от консултантите, и от съдебните изпълнители, и от банкерите, е, че в този случай финансовите институции губят пари. Причината е, че през 2007 и 2008 г. цените на имотите бяха завишени, а банките щедро даваха заеми с обезпечение имот. Сега обаче цените паднаха и трезорите ще реализират жилищата на по-ниска цена от отпуснатия заем. После вече бившият собственик ще трябва да продължи да си погасява заема, но как, след като вече е стигнал дъното и е загубил дома си?

Така че банките нямат желание да дирижират пазара на недвижими имоти у нас. Някои банкери са за по-опростени процедури при продажба на имоти, които банките им са придобили заради лоши ипотеки. Те обаче все още не искат да организират аукциони, на които да продават апартаменти, вили, хотели и т.н., каквато например е практиката в САЩ.

През 2009 г. има ръст на необслужваните ипотечни заеми, но бум все още няма, твърдят банкерите. По-проблемни са лошите потребителски кредити, а не ипотечните. Това е свързано и с народопсихологията на българина, който ще търпи лишения само и само да не си загуби дома. Никоя банка обаче не разкрива точния брой на проблемните ипотечни кредити, които има.

Вторична ипотека

Всъщност у нас тихо съществува вторичен пазар на ипотеки. При него купувачът придобива ипотекирано жилище, като изплаща кредита на банката на продавача със свой ипотечен заем. Според брокери на имоти по-изгодно е закъсалият собственик сам да пристъпи към продажба, защото така загубите му ще са по-малки. Ако обаче ипотекиралият иска да се отърве бързо от проблемното си жилище например, трябва да предложи атрактивна цена. Освен това кризата направи купувачите по-претенциозни и те търсят качествени жилища, с добро изложение, удобен транспорт и т.н.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА