Last news in Fakti

30 Януари, 2009 00:00 914 0

Падащите цени родиха нови пазарни спекуланти

  • които-
  • стоянов-
  • смятат-
  • обаче-
  • никола-
  • агенция-
  • търсят-
  • сделки-
  • имоти-
  • никола стоянов
Падащите цени на жилищата в София доведоха до появата на нови спекуланти - хора със свободни пари, които търсят изгодни сделки. Според брокерите те се ориентират към престижните квартали и търсят имоти с качествено изпълнение и добра инфраструктура, които лесно може да отдадат под наем. Инвестицията е добра, като се има предвид, че за последните 3 месеца наемите на подобни апартаменти са нараснали с 15%.

Купувачи

Това са нов тип спекуланти. Старите отпаднаха от пазара, след като затвориха парите си в парцели, които сега са непродаваеми, коментира управляващият директор на агенция Лукс имоти Никола Стоянов. От агенция Форос също смятат, че спадът в цените през последните месеци е предпоставка за поява на нови спекулативни играчи.

Засега обаче „ударите” са единици, тъй като въпреки слабите продажби жилища на изгодни цени се появяват рядко и се задържат буквално броени дни. Такава например е оферта за жилище в добрата част на район Лозенец, продадено наскоро от Лукс имоти за 800 EUR/кв. м. Според Никола Стоянов основните участници на пазара в момента са хората с пари в брой, които търсят сделки за около 80 000 EUR. Брокерите смятат, че най-често тези пари идват от продажба на друг имот или земя.

Търсене

Най-голям е ръстът в кварталите Иван Вазов, Яворов, Хиподрума. В същото време спада интересът в западните и северните райони - Левски Г, Овча купел, Люлин, Дружба 1. На пръв поглед тенденцията е трудно обяснима, като се има предвид, че в момента вървят именно продажбите в диапазона до 1000 EUR/кв. м. Диана Антонова, главен брокер за южните райони в агенция Явлена, обаче обясни явлението с факта, че интересът все още не значи покупка.

Много хора се подвеждат по падащите цени и смятат, че ще могат да си позволят имот в престижен район на София. Повечето са готови да платят около 850 EUR/кв. м и са разочаровани да научат, че сделки в квартали като Хиподрума, Бели брези и Гоце Делчев се сключват за 1000-1100 EUR/кв. м, посочи тя. Това обаче не ги насочва към по-достъпни жилища, а ги амбицира да чакат цените да паднат още, коментират от Явлена. Никола Стоянов даде и друго обяснение - кризата отся купувачите и сега на имотния пазар са останали предимно хората с добри доходи и спестявания. За тях сега е златно време, защото може да се пазарят за невиждани цени и отстъпки, смята брокерът.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА