Last news in Fakti

8 Октомври, 2010 00:00 5 633 31

Без аванс за хазяите

  • хазяи-
  • аванс-
  • наем-
  • закон-
  • промяна

Хазяите вече няма да имат право да искат пари в аванс, когато дават имот под наем. Това предвиждат промените в Закона за защита на потребителите, приети вчера от правителството. Промените важат и за разпределено във времето право на ползване на собственост, за дългосрочни ваканционни продукти и договори за препродажба и за замяна.

С промените наемателят ще има право, без да дължи обезщетение или неустойка, да се откаже от сключения договор в срок от 14 дни. Търговците обаче ще имат задължение да дадат на клиентите си отделен стандартен формуляр за улесняване упражняване правото на отказ на потребителя от сключения договор. Ако този формуляр не бъде предоставен, потребителят ще има право да се откаже от договора в срок от 1 година и 14 дни след подписването му.

Търговецът е длъжен да осигури на потребителя предоговорна информация преди сключването на съответния договор. Новата уредба на договорите за разпределено във времето право на ползване на собственост обхваща не само правото на потребителя срещу заплащане да ползва един или няколко недвижими имота, но също така и на друго движимо имущество, използвано за настаняване - яхти, каравани и други.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 blacksea

    35 3 Отговор
    Какво означава "ако този формуляр не бъде предоставен ...."- не е задължителен реквизит от договора,или според клиента,ако мине?А тези нематели след 14-тия ако напуснат,ползваните консумативи за чия сметка ще са.Преди тази промяна в закона имаше друг вариант,в който за този 14 дневен период наемателя живее пробно,т.е. с гратисен период.Ако беше приета можеше да излезе нова професия "недоволен наемател"-тук 14дни,там 10, и т.н.За радост на наемодателите,това не се реализира.Защо са нужни тези недомислия, като всичко може да бъде толкова простичко.
  • 2 мишле

    38 6 Отговор
    Съгласен съм с №1!!! Това е поредната недомислица. Само за информация, в страните, с които обичаме да се сравняваме, за да наемеш имот си длъжен да предплатиш първите 6 месеца и да направиш застраховка на имота срещу недобросъвестно ползване!!! Дори няма да се хабя да пиша повече ....
  • 3 hm

    8 29 Отговор
    Ами за сметка на наемодателя трябва да бъдат сметките, тъй като консумативите влизат в цената на наема - поне така е в Англия. Плащаш наем и не мислиш за сметки.
  • 4 до мислеше

    8 5 Отговор
    Глупости дрънкаш. Подкрепи съчиненията си с доказателсва.

    До хм.. и ти глупости дрънкаш. Живял съм в UK от 89.
  • 5 наемодател

    19 3 Отговор
    w nemsko.влиза единствено парното.всичко друго(тв,нет,ток,вода..) си е за твоя сметка. ама, агенцията ти взима 2-3 наема за услугата и собственика иска 2-3 наема депозит+текущия.
    така, че тръгваш с 6 месечни наема напред, още преди да си донесъл куфарите.
  • 6 наемодател

    22 2 Отговор
    п.п.
    каквото и да натворят нашите,всяка сделка е възможна само при съгласието на двете страни.
    просто, няма начин да ползваш имот за десетки хиляди, без никаква финансова гаранция!!
    това им е ясно и на наемателите и ако тръгнат със закона в ръка.....е,измислени причини-бол!
  • 7 Защо Господи !?

    27 5 Отговор
    защо властта усложнява и без това сложните взаимоотношения. И без това наемодателят е наведената страна , защо трябва да се навежда още повече и кому това е нужно....еба*и идиотите. Ало депутатите гласувайте си че ако не си свършите работа за периода ви на управление трябва да върнете взетите заплати с лихвите и да си платите разноските.А одобрението за свършена работа да се гласува на референдум от народа...
  • 8 bubblehead

    16 5 Отговор
    Странно е че в България законодатеслтвото се изкривява много в полза на наемателите и е чудно как това се случва след като те самите не са лобистка или електорална сила... В САЩ няма да припариш прага без сецюрити депозит ( около един наем или поне $1000 ). Обикновенно договорите се сключват за една година ( може и на месец но е по-скъпо) така че ако искаш се изнасяй на втортия ден но дължиш сумата за останалата част от годината. Интересно е още че ако се погледне някои сайтове за имоти ( например globalpropertyguide.com) се твърди че законодателството в БГ било в полза на наемодателите!?
  • 9 България

    49 2 Отговор
    За съжаление страната ни се е управлявала винаги от малоумници, но "наши доверени, изпитани хора от редовете на партията и тяхните синове и дъщери"! Поне като са толкова глупави да видят хората по-света как го правят.
  • 10 Смешници

    24 2 Отговор
    Пълни глупости.. намирисва ми на много съдебни дела и зАдръстване на съда :), Избягаха ми наемателите с 700 лева парно и 350 лева ток... какво правим сега.. може би да се обращаме към гласувалите закона.. да си декларираме наемите ли..знаете ли къде да ме хваните../съжалявам, но много съм изнервен/ . Поздрави

    Коментиран от #11

  • 11 ГЛОБАЛ

    30 3 Отговор

    До коментар #10 от "Смешници":

    В САЩ напр., наемателя се обажда да му пусне съответната енергоснабдяваща компания тока на негово име, ако си наемател и искаш телефон, сам се обаждаш на съответната телефонна компания да ти пусне телефона и те ти ги пускат ако си бил изряден и срещу депозит в тяхна сметка. Даже за да наемеш жилище в съответния жилищен комплекс, то наемателя първо плаща сума напр. около 50 долара за да може съответния жилищен комплекс да проучи съответния наемател, дали си е плащал наема редовно при предния наемодател, дали си е плащал редовно кредитните карти, дали няма криминално досие и много други показатели за коректността на наемателя. Тук в България няма никакъв ред за наемните отношения, а новия закон защитаващ некоректните наематели е жалък. Как става все така че в Б-я могат да се случват такива недомислици, че даже за тези жалки закончета, някои дори получават заплати. Това ли са най къдърните хора в Б-я и това ли са най добрите закони и най-добрите народни представители в Б-я? И докъде ще стигнеме ако така я караме?
  • 12 лобизъм

    15 2 Отговор
    Явен лобизъм от страна на адвокатите-осигуряват си работа.Каквито са всъщност са всичките ни закони. Адвокатската гилдия се оказва наистина супер посредствена!!!

    Коментиран от #13

  • 13 парламент

    8 2 Отговор

    До коментар #12 от "лобизъм":

    Много си прав, но все пак не можем да изключим напълно и ниските качества и глупоста на "нашите народни избранници".
  • 14 hawkeye

    6 0 Отговор
    Стандарт май не са разбрали - тези клаузи касаят само Договори за разпределено във времето право на ползване на собственост. Не се отнасят за традиционното отдаване под наем.
  • 15 наемател

    8 0 Отговор
    Напълно коректен наемател съм, плащам си всички сметки и наеми на време и сме в много добри отношения с хазяина. Този закон преди да излезе в пълният си текст можем само да гадаем какво ще стане в една или друга ситуация (примерно кой ще плати сметките за тези 14дни).

    Относно некоректните наематели - Номер 11 много добре го каза - прехвърляте всичко на името на наемателя, или изрично уточнявате това със сметките в договора. Ако наемателя избяга - в пълното право сте да го съдите и да плати и сметките, и разходите по делото. Просто седнете и помислете, подбирайте малко хората, не бързайте да си давате имота на първият срещнат.

    Но не забравяйте, че има и некоректни наемодатели - на огледа уж всичко е ОК, а като се настаниш установяваш, че някои уреди не работят както трябва, някои мебели едва стоят и са неизползваеми.

    Медала има 2 страни, съгласен съм, че с досега известната информация закона изглежда малко глупаво и недомислено, но каквито и закони да се вкарат, ако наемодателите и наемателите не внимават и не доуточнят всички аспекти на наема в договор, ще продължава да има както опарени наематели, така и наемодатели (като номер 10)
  • 16 gerrero

    12 2 Отговор
    Поредното тъпанарско безумие...като няма депозит няма коректни наематели...значи искате да унищожите отрасъла на наемодателите а и на наемателите.супер глупаво и никому ненужно решение.
  • 17 saiman4o

    0 2 Отговор
    tam pla6ta6 minimym 3 meseca napred i smetkite ti sa vkly4eni prosto v naema!
  • 18 ...

    1 4 Отговор
    Това е някаква уловка (в полза) за банките - какви лихвени проценти за потребителски, или други кредити ще излиза, че "договарят"? физическо лице срещу юридически (мн.ч.) по всички фронтове ... и медиини.

    Телефоните им няма да работят, дават техническа повреда, специализирани били само в това, а не в друго ... БТК - винаги дава сбъркан телефон; не можеш да говориш с оператора, с който вече си говорил. Толкова бюджет време се харчи от потърпевшата страна с тези Потребителски закони... това е безумието на нассила наложено ниско качество, което обезценява. А на държавно ниво се прави всичко възможно това да се интитуционализира по всякакъв начин. Затова се правят нелогични неща. А за съседите/входа никой не мисли. Има вътрешни правилници във входовете. Може просто да се даде спецификация, на условията, на които трябва да отговарят помещенията, които се дават под наем. Това със сигурност ще бъде стимулираща мярка за истинско качество. И от двете страни. Както има изисквания при интериора на детските градини... (А дали вече се спазват/прилагат? - друга тема - но като видиш някой от новите детски градини - този въпрос възниква.)
  • 19 5555

    6 12 Отговор
    господата наемодатели нещо им е настръхнал страха, но закона е много хубав. а вие как определяте непосилните наеми господа НАЕМОДАТЕЛИ. защо вие не си работите и да изкарвате тези пари, или ви трябват роби. е балъците умряха.

    Коментиран от #21

  • 20 michael

    7 1 Отговор
    daite si apartamenta na naemateli,da navartiat tok i voda,i da si tragnat ,togava ste razberete kakvi,xora praviat zakonite,s edinstvenata zel da sa na vlast.
  • 21 кало

    8 1 Отговор

    До коментар #19 от "5555":

    Ако няма наемодатели какво ще наемаш? На наемодателите им признават само 10 процента разходи с които не можеш дори да боядисаш камоли да обзаведеш,ако наемодателя регистрира фирма за да му признават разходите наемите ще се увеличат зощото и разходите за поддръжка на фирма са големи. С други думи НАЕМАТЕЛИ, боретесе да се признават разходите на наемодателите и тогава инаемите може да намалеят.Има и помещения,които не са ремонтирани, не са обзаведени, но на никой ги наема.Никой наемател не иска да влага пари за ремот.
  • 22 ha

    6 1 Отговор
    Решението е, примерно да се взима такса "Подготовка и освежаване на жилището" преди да се пусне наемателя в имота, която да е на стойност 2-3 наема и така ...
  • 23 zaeka

    4 2 Отговор
    Ликувайте уважаеми кандидат Софиянци...идвайте на тълпи , вече Столицата е още по достъпна - ЧЕСТИТО
  • 24 MOLI

    3 14 Отговор
    Дъщеря ми смени 4 квартири за 5 год. студентстване в София и никой от тъпите хазяи не връщаше депозита въпреки че всички сметки бяха изчистени.Заслужават си да им разбиеш квартирата преди да си тръгнеш и да им натрупаш сметки. Но ние "провинциалистите" просто не сме възпитани така.А никой от тези тарикати софиянци не си декларира дохода от квартирите които отдава под наем.Този "заек" от №23 е голям нещастник.Да ви умра на "софиянците" ,всички произхождате от село какво се правите на голямата работа.Да не си мислите, че хората умират да живеят в смрадливата и мръсна София.
    Ако имаше работа в провинцията децата нямаше и да стъпят там.

    Коментиран от #26, #27

  • 25 бай Стоян

    6 0 Отговор
    Статията на "Стандарт" е меко казано неточна и се учудвам защо се публикува тук и то под това заглавие. Промените касаят единствено ваканционните имоти. Т.е., ако наемеш няколко месеца предварително стая или апартамент в хотел по морето, можеш в срок от 14 дни след подписването на договора да се откажеш от него без да дължиш неустойка и да не плащаш авансово стойността на престоя си.
    Иначе за апартаментите под наем в градовете всичко зависи от това как се договорят двете страни.
  • 26 @I@

    13 1 Отговор

    До коментар #24 от "MOLI":

    Защо дъщеря ви е сменила 4 квартири за 5 години?
  • 27 софиянец

    15 1 Отговор

    До коментар #24 от "MOLI":

    Крайно време е да се върне софийското жителство и селяните да си стоят на село! Дъщеря ви сигурно е била изгонена и от 4-те квартири, защото ги е разбила или е натрупала сметки, които не желае да плати, както вие се заканвате. А който иска да учи без да идва в София- има си дистанционно обучение. Именно вие- селяните, превърнахте София за 20 години от столица в "смрадлив и мръсен" град.
    И последно: време е сами да си създавате работа, а не да разчитате на някой друг.
  • 28 Sheila

    8 1 Отговор
    Дали не е проблема в дъщеря ти? Че 4 квартирки за 5 години ми се виждат множко!
  • 29 varna

    9 0 Отговор
    Където има намесени пари и междуличностни взаимоотношения,има конфликти.Безспорно е ,че има "мизерници" и сред наематели и наемодатели.Но като правило наемателите по скоро не пазят имота,който обитават.Мои познати даваха жилище под наем,става въпрос за гр.Варна.Не мога да ви опиша в рамките на една година на какво приличаше апартамента,говоря за липса на елементарна хигиена.Няма значение дали си от село или от град като ти липсва възпитанието.
  • 30 ?

    4 0 Отговор
    Какво правят банките като дават кредит - платежоспособно досие на кандидата - подобно на даване жилище "на кредит" наемане... Те искат ли гаранции/обезпечение за кредита? Искат. И такава е практиката в Европа. Друг е въпросът, че банки/организации се явяват собственици/управляват цели фондове от жилища... нещата по етажни собствености и т.н Така че каква е тази логика?
  • 31 Iva

    0 0 Отговор
    Дъщеря ми даваще жилище под наем, но за това което последните наематели сториха,нямам, думи. Жилището е ново след ремонт - за 6 месеца напуснаха при сключен договор за една година, не си платиха наема за последния месец, не беше платена ел. енергията за два месеца над 260.00 лв, не беше платена водата за три месеца - 39.00 лв, не бяха си платили текущите разходи за подържане на общите части, съгласно договора 60.00 лв., дограмата на хола разбита -неподлежаща на ремонт - 700.оо лв, откраднати пердета за над 200.00 лв, за мърсотията която оставиха да не говорим, тъй като получиха чисто и ремонтирано жилище. В нормалните държави - ако не спазиш срока си плащаш ако искаш и не стъпвай в жилището щом имаш договор, внасяш депозит по сметка на общината и при щети от тази сума ти се изплащат щетите, но вече се знае и какъв наемател си, за да ти се включи ток, телефон, газ и др. наемателя си внася депозита по сметката на съответните дружества и фирми и неплатените сметки са си негов дълг. Затова и няма скрити договори за наем, затова и всеки пази имуществото и хората не се хабят напразно. За да наемеш жилище и да се платят всички депозити на дъщеря ми трябваха над 1500 евро. Нещата са ясни и на хората не им трябват адвокати и съдилища, защото се знае кой , какво дължи и никой не може да ощети другия, било наемател , било наемодател. Вярно че не всички наематели са такива, но това създава недоверие между страните, когато си се опарил. Не отричам че се предлагат и жилища в които нормален човек не би влязал да живее, затова като се готвят законите нека се оглеждат, да се обмислят връзките и взаимоотношенията които ще се създадат, а не да се гледа да бъдат приети и по скоро да свърши дневния ред. На кожто му е досадна такъв вид работа, да да се правят и премат закони е високоотговорна рабора, нека си избере друга професия и занимание а не да страдат трудовите хора в тази държава.