Last news in Fakti

15 Ноември, 2010 13:39 3 832 74

Българи и румънци теглят най-скъпите кредити в ЕС

  • кредити-
  • лихви-
  • ес-
  • цена-
  • евро

Българите и румънците теглят най-скъпите кредити в страните от ЕС, които още не са приели единната европейска валута. Това информира БТА, позовавайки се на информация на румънския вестник "Евениментул зилей". Дори и в офертите с промоционални лихви, валидни за ограниченпериод от време, потребителските и ипотечните кредити в България и Румъния са с много по-високи разходи от почти всички останали членки на съюза. Кредитите в евро, предлагани от банките в Румъния, са вторите най-скъпи кредити в страните от ЕС, които още не са приели единната европейска валута, след тези в България.

Средната ефективна годишна лихва на ипотечните кредити в евро през септември в България е била 9,38%, а в Румъния - 6,7 на сто, посочва изданието, като се позовава на информация от централните банки. Най-евтините кредити в евро за жилища, със средна ефективна годишна лихва от 2,2%, са били отпускани в Дания. От страните в еврозоната най-евтините кредити са се предлагали във Финландия - с ефективни разходи под шест процента за потребителските кредити и под 2,3 на сто за ипотечните.

Австрийците са теглили по-скъпи кредити от тези във Финландия, Испания и Италия. По-скъпи кредити от тези на австрийците са теглили гърците, където средната ефективна лихва е била близо четири процента. Една от страните, в които кредитите са много по-ниски от тези в Румъния, е Полша, където при ипотечните заеми лихвите са 4,5 на сто, а при потребителските - 4,7%, отбелязва румънското издание.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 croko

    45 5 Отговор
    Ха сега нека всички платени списвачи викнат заедно как видиш ли ти сме стигнали поредното дъно на цените на НИ:)
    И нека всички ни удеждават, че цените ще тръгнат нагоре защото банките си намалявали лихвите:)
    А нали знаете поговорката: "Парен, каша духа"
    И кой балък ще тегли кредит за свръх надценените имоти:)
  • 2 Julian

    61 2 Отговор
    България е жалко подобие на държава и никога хората няма да живеят както в другите нормални страни. Тука всичко е унизително
  • 3 незнаещ

    10 49 Отговор
    Българи и Румънци теглят най - скъпи кредити в Европа, обаче и купуват НАЙ - ЕВТИНИТЕ имоти в Европа.
    Пък и незнам дали все още има баламурници дето си хвърлят парите за наеми, демек на вятъра.
    КРЕДИТ СЕ ВРЪЩА, НО НАЕМ НИКОГАААААААААААА

    Коментиран от #6

  • 4 Сериозен

    46 6 Отговор
    Продавачите да побързат. След Коледа - срив на цените.

    Коментиран от #7

  • 5 Bai Ivan

    29 3 Отговор
    Abe to v Mongolia imotite sa susto mnogo evtini,
    ama i zaplatite sa po 60$ na mesec.V Bulgaria zivees
    v apartament za 160 000 lv..a rabotis za 500!!??%%$$@@
  • 6 croko

    34 2 Отговор

    До коментар #3 от "незнаещ":

    Мисля, че не се интересуваш особенно от цените на имотите в западна европа. Има един канал FLN и предаване наречено A place in the sun. За справка къща на 20км. от Сан Ремо, 212кв.м. в центъра на селото за 100 000евро.
    За същата цена можеш да си купиш и в с.Герман
    Ха сега кажи кое е сбъркано?!
    Дерзай:)

    Коментиран от #13

  • 7 Много сериозен

    28 1 Отговор

    До коментар #4 от "Сериозен":

    Сега и да бързат -полза малка. Това се нарича "капитулация на пазара" Вижте какво става на търговете: 400 -500Е на кв. в София крайна цена. И това е още само начало. Е, все още може да се спаси нещо: Damage control
  • 8 незнаещ

    7 26 Отговор
    До: croko

    аз съм просто момче и сравненията ги правя просто, Столица за Столица, село за село, та по тоя начин - София - 1200 Е ( среден квартал ); Атина - 3000 Е ( среден квартал ); Мадрид - 8000 Е; Париж - от 10 000 Е нагоре, Прага - 3000 Е и т.н.
    село Лесново, на 20 км от София - 15 000 Е, твоето селце на 20 км от Сан Ремо - 100 000 Е
    и т.н., факти само прости факти

    КРЕДИТ СЕ ВРЪЩА, НАЕМ НИКОГА

    Коментиран от #9, #11

  • 9 знаещ

    38 3 Отговор

    До коментар #8 от "незнаещ":

    Кредит не се връща, а ти го взимат плюс огромните лихви понякога с цената на здравето и живота ти. А наема защо да се връща. Просто си плащаш както за всяка услуга.
  • 10 vrv до незнаещ

    27 4 Отговор
    Ама ти наистина си просто момче. Първо кредит не винаги се връща, за справка можеш да питаш ЧСИ. До колкото знам доста работа имат и то от хора дето не могат да си връщат кредите. Ами защо в Берлин цените са 800-1200 м2, а? Да не би Германия да не е най-силната Европейска икономика,а?
  • 11 А

    18 5 Отговор

    До коментар #8 от "незнаещ":

    Горе-долу си прав с цените, въпреки че са малко завишени и се намират в супер центъра на тези столици където е върха на сладоледа. И покупателната способност за кв. метър може и да съвпадне ако среден Софиянец прави 700Е на месец.
    Само че в Париж има Eiffel tower, Триумфалната арка, Шанс Елизе, Лидо, Сакрекьор, Нотердам, Лувъра, Версайските дворци, и.т.н. което идват да го гледат около 15,000,000,000 туристи на година (повече от 2 Българии). Да не споменаваме и Дисни Ланд.

    Въпросът ми към теб е, къде сме ние? И сигурен ли си че сравнението ти е вярно?

    Коментиран от #12

  • 12 A

    5 2 Отговор

    До коментар #11 от "А":

    Поправка, 15 млн.
  • 13 Село

    5 8 Отговор

    До коментар #6 от "croko":

    Не е възможно да има толкова заблудени хора.
    Ела в нашето село,ще ти продам къща 200 кв.м. с двор5000 кв.м за 6000 лева.А сега сравни цените на село във Франция и цените на село в България.
    Излагате се .

    Коментиран от #15, #17

  • 14 sluchaen

    4 4 Отговор
    Ama naistina golemi otka4alki ima iz net-a. Vie nqmate li si druga rabota, kompleksari
  • 15 7

    17 2 Отговор

    До коментар #13 от "Село":

    Ти някога бил ли си във френско село или в немско село? Първо отиди, виж, направи сравнение и после пиши за неща, които не са ти ясни, защото село в България и село в западна Европа са все едно Перник и Париж
  • 16 незнаещ

    5 20 Отговор
    до vrv:
    къде бе мой човек има в Берлин за 800 Е, дайй намери ми да си купя и пари ще искараш даже

    до А: незнам какво има в Париж и какво има в София, ама знам със сигурност, че по официални данни 30 % от населението на Франция са НЕГРИ, а по неофициални сигурно вече надвишавът 50 % НЕГРИ, дошли от бившите френски колонии, та по тоя повод мен не ми допада да живея с НЕГЪРСКА ПАПЛАЧ, тука си ми харесва

    а пък на всички, които толкова харесват другите страни - що не отидете емигранти, да миете чинии по цял ден, що седите в България, щото за ваше сведение ЦЪРВУЛИТЕ в България, като отидат на запад пак са си ЦЪРВУЛИ, така че бягайте бързо, емигрирайте да се прочисти малко България от НЕУДАЧНИЦИ И СМОТАНЯЦИ
  • 17 croko

    8 3 Отговор

    До коментар #13 от "Село":

    Къща не село си имам, но въпроса не е в това, а и ти го казаха, не можеш да сравняваш френско село с някое българско. Обичам си страната, но да не се заблуждаваме, че в сравнение със селата на запад нашите са като катуни.
    А и точно от това идва проблема. Всички си казват, видиш ли във италианското село продават за толкова, що па и ние да не пробваме.
    Аланколу, къде отиваш може би:)

    Коментиран от #20

  • 18 vrv до незнаещ

    25 3 Отговор
    Ето ти мойто момче едно линкче:

    http://www.findaproperty.com/searchresults.aspx?edid=09&salerent=0&areaid=4522

    Безплатно ти го давам. Погледни какви са сградите, как са обзаведени, инфраструктурата. Погледни също каква е годишната възвръщаемост от наем (около 7%). Искам също да видиш в интернет каква е средната работна заплата в Германия, ниво на безработицата и средния доход в семейство.

    После сравни със същите в България.

    И без да обиждаш на цървул, че такива като теб комплексари са ми ясни. Ти за какъв се имаш?

    Колко данъци плащаш на година, бе родолюбец? Колко работни места откри тази година? Колко човека обучи и им повиши квалификацията? Колко пари от износ вкара в БГ икономиката?Какво направи за квартала в които живееш?
  • 19 УниКредит

    12 3 Отговор
    УниКредит 13,98% лихва, т.е. Всяка Седма година си връщаш кредита, лошото е че за 30 години, ще го върна 4 пъти, и това което съм купил ще струва 4000-4500 евро/м2, а такава цена надали ще я доживея.........въпреки че съм под 30 годишен и имотът е в топ центъра на Варна.Е никой не ма е наврял в банката на сила, аз сам си сложих главата в торбата.
  • 20 Село

    4 8 Отговор

    До коментар #17 от "croko":

    Аланхую , много си отворен ,но отзад.Ти какво искаш да сравняваш,бе.Цените във Френско село с цените в София.Франкогъзец такъв.Е на такива като тебе ,никога няма да му дадат заплата ,като във Франция,защото си с ниско самочуствие.ЦЪРВУЛ.

    Коментиран от #22

  • 21 незнаещ

    1 20 Отговор
    до vrv: май не можеш или не искаш да четеш, в посоченото от теб линкче " Reinickendorf year of construction1964 ", 900 Е/м2, в предградие около Берлин, гредоред от 64 година, прочети малко, понаучи и тогава се натискай, иначе твойто сравнение е сравнимо с Ботунец, там тристаен е 20000 лв.
    А, че си цървул/ цървуланка вече ми е ясно, но съм и почти сигурен от написаното от теб, че си и чадо на даскали, само те са толкова умствено ограничени и озлобени

    КРЕДИТ СЕ ВРЪЩА, НО НАЕМ НИКОГА
  • 22 7

    18 0 Отговор

    До коментар #20 от "Село":

    А на теб май само самочувствието ти е високо, защото очевидно, ако се съди от коментарите, интелекта ти е на доста посредствено ниво
  • 23 vrv до незнаещ

    21 3 Отговор
    В Германия 1964 година гредоред. Ха -ха -ха. Стегни се малко и не се излагай. Ти голям въздухар ще излезеш. И как разбра че е градоред? В България почти няма гредореди след 60 година, пък камо ли в Германия. Я погледи също в имот.бг цените в Ботунец, че не виждам тристайни на 20000 лева.

    И престани с това "КРЕДИТ СЕ ВРЪЩА, НО НАЕМ НИКОГА", че звучи тъпо като лозунг на комсомолско събрание. Ти да не си чадо на партийни секретари или комсомолски такива? Говориш точко като такъв - общо и нищо смислено не казваш.

    А и за твое сведение родителите ми са икономисти, и съм от търговски род. Завършил съм Финанси с отличие, преди това МГ с пълно отличие и имам доста добра кариера. Имам няколко медала по лека атлетика на Републикански първенства. Женен съм с две деца. Имам 3 апартамента. Ако искаш взимай кредит и мога да ти продам единия. Ще ти го дам под цената за района. Пиши ми ако те интересува.

    Коментиран от #49

  • 24 незнаещ

    3 17 Отговор
    специални поздрави да математика - гимнастик, въздуха на въздухара, гордият собственик на целиии 3 апартамента

    КРЕДИТ СЕ ВРЪЩА, НО НАЕМ НИКОГА

    не е лошо пак да прочетеш линкчето дето ми даде, или да хванеш някой да ти преведе, щото пишеш такива глупости, които и даже за зубър с 10 - ти диоптер очила са прекалени
    иначе офертата още важи, намери ми в Берлин апартамент за 800 Е и ще си докараш някой лев, без да се налага да търчиш по пистите или да залягапш над учебниците

    и отново поздрав

    КРЕДИТ СЕ ВРЪЩА, НО НАЕМ НИКОГА
  • 25 jojo

    17 0 Отговор
    Къде е сега ония Глупак Арменеца: Хамапурцумян или Мъпурцюман ли как беше където е някъв измислен шеф на УникредитБулбанк където ни убеждава ,че видиш ли в България плащаме Евтини лихви по кредити....нещастника лъжлив..навремето такива лъжци и измамници са ги бесили в центъра на града....Може ли държавата с най ниските доходи и с най ниския стандарт да има най високите Банкови лихви по депозити,кредити и.т.н и с абсолютно същите разходи за данъци и цени на стоки,услиги едно към едно с Европейските??? Това е Геноцид към БГ населението и означава 4е един европеец живее средно около 15-20-30 пъти по добре от един Българин ,та и пове4е...
  • 26 vrv до незнаещ

    17 3 Отговор
    Ей значи голям си Ганьовец и мижитурка. Разбирач голям. Ще ми докарваш някой лев, значи:)))Ходи майка ти да ти даде 10 лева за кино бе смотльо.

    Дай линка да го видим този гредоред, че на този които сам ти пуснал аз има десетки обяви. После ако четеш внимателно съм писал от 800 - 1200 на м2 и не съм споменал центъра на Берлин.
  • 27 Bai Ivan

    16 2 Отговор
    Alo ,brokerite ..vzehte da poludiavate masovo i mi se struva,ce se prevrusta v epidemia..Purvo ""Bubulhead''
    POSLE XI-XI-XA- sega 'Neznaest"'...Klientite -baluci
    namaliavat s vseki izminat den.Tursete si realno prepitanie,za da ne ostanete sami po forumite...Xorata
    po sveta vse po-malko se uvlicat po imoti.Na dneven
    red idva izxranvaneto i otceliavaneto.Cetete povece
    novini i se zamisliaite.
  • 28 незнаещ

    3 17 Отговор
    до: математика - гимназист
    ходих при майка ми и ми даде 10 лв, може да си спокоен, пък ти сега може да ми пратиш твойта, за да искара тя 100 Е, за да ти даде на теб

    вземи се образовай първо, прочети за бившите общежития в покрайнините на Берлин, виж как и от какво са наоравени, как и от кой са санирани, от кой се продават и тогава дигай пара, щото така просто си поредният форумен комплексар математик, зубърчето на класа
    и никъде не съм споменавал за ЦЕНТЪРА, навсякъде пиша за средни квартали, ама май диоптера ти е малък,
  • 29 Elica

    5 13 Отговор
    Да ви кажа само, че докато си ги мерите и се пените тука всеки си гледа работата - един строи, друг купува, трети продава - според нуждите и възможностите си :) та не виждам що си губите времето....
  • 30 незнаещ

    2 16 Отговор
    До Elica

    шапка ти свалям за написаното от теб, евалата
  • 31 незнаещ

    10 5 Отговор
    Добре признавам си че съм брокер, но кажете не съм ли прпав. Няма ли купувачи няма и бизнес, няма София - 2 милиона, няма прекрасните ни фолк певици и прочие културни програми, няма лъскави джипки и партита до зори. Е кажете ми не е ли по-добре един милион българи да се нагърбят със заеми но останалите, умните, тия които сме учили да живеем по-добре. Мисля че сте съгласни с мен.
  • 32 незнаещ

    6 20 Отговор
    ДО: незнаещ - МЕНТЕ от пост 31

    много жалък опит за имитация мойто момче, явно фолк певиците и джипките са ти неосъществена мечта, ела заповядай в София и може да те уредим, но и повечко възелин не е лошо да си вземеш
  • 33 Moderator

    6 3 Отговор
    29,30,31, 32 - разчетворение на личността.
  • 34 Maria

    7 1 Отговор
    Със сигурност цените на имотите в Берлин не са 800-1200, а средната цена е към 1500-2000Е/кв.- тоест толкова, колкото нашите се опитваха да достигнат, но нещо не ги огря. И няма място за сравнение. Там има улици, а тук ями. Там сградите са масивни, а тук ще изпопадат от повея на вятъра. И все пак при лихва мах 3%, сметката излиза, че при кредит, тук може и да ми излезе доста по-скъпо, заради високите лихви - тоест, вноската може да и една и съща тук и там. А като се има в предвид, че там средната работна заплата е поне 2500Е, някак си хората май не усещат, че изплащат кредит. Отделен е въпросът, че те там не обичат да купуват, а предпочитат под наем.
  • 35 bubblehead

    7 15 Отговор
    Страшни глупости за изписани тук отново и няма да влизам в тая дискусия само искам да направя едно нещо предлно ясно. Колкото са по-вискои лихвените проценти то толкова са по-ниски цените, при равни други условия. Това е страшно просто и логично. Тръгнат ли лихвите нагоре тръгват цените надулу ( това го видяхте наскоро), лихвите надолу - цените нагоре... На чакащите поевтиняване на имотите пожелавам късмет, при положение че лихвите в БГ се вижда че нямат път нагоре, напротив напослдуйк вървят надолу. Вискоте лихви отчит висок риск. Добра тема за разсъждения е по каква причина лихвите в България отидоха толкова нагоре ( а и винаги са били относително доста нагоре, дори спрямо държави от нашия хал). Например категорично е ясно че Румъния и Гърция са в доста по-лошо макро икономическо положение от нас. България няма дългове , поне не като Гъртися 115% от БВП , у нас е към 40% един от най-ниските в Европа... България няма и бюджетен дефицит, поне не като Гърция 15% и Ирландия 32%... имаме 3% дефицит. Имотите самите ли са риски със нива на 5 до 10 пъти по-ниски от средните за развитите западни държави и категорично най-ниски в източна и централна Европа? Какъв риск точно отчитат тия високи лихви у нас? Тоест вижда се че рисковете на макро ниво в БГ са теоретични само заради наличието на валутен борд. Заради него банките са били принудени да работят по времето на "надуването на балона" с около 2 пъти по-големи резерви от съседни държави без бордове. Дори в съседните държави банки не фалираха, какъв е шанса за банкови фалити например у нас? Амо не е сериозен... Ако никoй не може да отговори на въпросите ми аргументирано и особенно на правителствено ниво няма добро обяснение защо български граждани плащат тия невроятни лихви на чужди банки и едни вид се изнася навън богацво създадено в България, то тогава е време държавата да се намеси на тоя пазар и да започне да раздава кредити при по-ниски лихви съобразени с рисковете ( които отново в България не са по-големи от Румъния и ли Гърция) защото това е единствения начин да се принудят банките да се държат адекватно. Няма откриване на топлата вода ако се създадат програми които да подпомагат млади семейства за купуванен на имот, даване на държавни гаранции за някои кредити и тнт. Все по не разбирам нехайството на държавата по тая тема. Ако държавата се намеси на тоя пазар цените на имотите ще пораснат, но това само по себе си също не е лошо нещо защото няма смисъл да хариж ваме нашите имоти ( наше национално богат ство) на чужди спекуланти на ниски цени които по-късно ще гледат да ги продадатн ( в най-неудобния момен) и реализират печалба, тоест отново изтичанен навън на национално богатство. Изонщо нес ум чувал за държава която да нехае как стоят нещата имотния и пазар. Тоест трябва да е гарантирано досъпа до кредит на прилични лихви и ако банките не го правят то за това има и държава, защото тя държавата има интерес от стабилен пазар за да привлича инвестиции.
  • 36 bubblehead

    5 15 Отговор
    Връвчо , ти байно да не си оня кандидат за президент от началото на демокрацията дето излизаше с тоя муабет за "германската програма". Все евтинджоса в Берлин ти е в главата. Ами купуваж в евтиняията и всеки ден хващаш самолета за София изкарваш надника в пътното - 10 лева, 3-ка кебапчета и една бира и обратно в самолета за евтинджоса...фйюууу
    Ха-ха-ха!
    Ба-ха-ха!
    Уа-ха-ха!
  • 37 vrv

    9 4 Отговор
    Големи глупости се пишат тук. Основните играчи /купувачи/ на пазара на недвижими имоти е физическото лице /лица/, като глобално можем да разделим купувачите на:

    1. Такива, които искат за си купят дом за семейството, или с други думи да "да свят гнездо". Обикновенно този тип купувачи са млади семейства, болшинството разчитащи на кредит.

    2. Такива които имат свободни пари и търсят възможност да инвестират в имоти.

    Първата група търси цена на имот при която, вноската по кредита ще бъде равна или малко по-висока от наема, които плаща.

    Втората група търси обикновнно възръщаемост по-голяма от годишния лихвен процент по депозита, около 7-8 % годишно от наем, или 12-15 години възвръщаемост от наем. С други думи цената на апартамента трябва да е 144-180 месечни наема.

    В приложения линк по-горе от мен може всеки да види, че в Германия при продажба този % се показва в обявата и той е 7-8 % (при някои обяви и 10%) възвръщаемост. При тези нива имаме един балансиран пазар.

    В България обаче това съотношение е различно. Имаме високи цени на апартаментите и ниски нива на наемите, високи лихви по кредите.

    Единствено панелките в цените си достигнаха подобни нива, в резултат на което се наблюдава раздвижване на този пазар.

    Истината е, че всеки при покупката взима листа и си прави сметката, колко ще му излезе, какви рискове поема.

    Нещата обаче бавно си отиват към нормализиране на пазара. Всеки тук има глава на раменете и може сам избира какво да направи.

    P.S. Бъбълчо, бюджетния дефицит на Ирландия е 14.4%.
    И не се напъвай с макроикномически анализи, че не ти се отдават. Гледам за държавна намеса говориш, май нещо на соц. реализъм отиват нещата.
    Аз мисля обаче, че пазара сам ще се саморегулира по отношение на цените и не е необходима държавна намеса. Държавата единствено трябва да затегне контрола, че много некачествено се строи и въведе стандарт за общите части и размери на стаите примерно. Не може обявата да е за 67м2, а реално да получаваш 50 примерно. Та чистата площ не ти излиза 1000 Евро на м2, а 1340 м2.
  • 38 croko

    4 2 Отговор
    ПоЗдрави и на теб:)
    Самочувствие не ми липсва, нито пък френска заплата:)
    Ха сега глътни си прокъсаните цървулки от яд:)
    Както беше казал един умен човек:"Човешката глупост и вселената са безкрайни, но за едното от тях не съм сигурен"
    Понеже си много отворен потърси в някоя търсачка кой е той:)

    Коментиран от #39

  • 39 Село

    3 3 Отговор

    До коментар #38 от "croko":

    Не е нужно да търся,защото си го знам.Но не виждам връзката с твоето ниско самочуствие.Не е срамно да бъдеш истински българин,да го знаеш и заявяваш гордо.Срамно е да си българин ,но някак си да не ти се иска да е така,ако може да си леко французин или италианец.Ето това предизвиква възмущение у мен и аз се СРАМУВАМ от теб.
  • 40 bubblehead

    6 12 Отговор
    Бюджетния дефицит на Ирландия за 2011 е проетиран на 32%!!! Поне четете новините като сте решили да пишете тук! Невероятна число, но говори само за едно до какви безумни разрушения на макросредата трябва да се стигне в други държави за да паднат цените на имотите колкото в България...В България разрушението го направиха именно контракцията на банковия кредит. Несъразмерно голяма контракция за рисковете които носи България. Отнова в Ирландия 32% в Гърция за миналата година 15% срещу 3% у нас!
  • 41 Сериозен брокер

    35 4 Отговор
    Настъпва капитулация на пазара. Оферти над 60000Е на практика нямат шанс. Просто не губете времето на клиенти и брокери ако офертата ви е над този праг.
  • 42 vrv до Bubblehead

    16 3 Отговор
    Бъбъл миналата година бюджетния дефицит на Ирландия е бил 14.4%, тази година се очаква да достигне 32% от БВП. Има разлика между се очаква и е, нали? Най-вероятно наистина ще достигне този цифра, но може и да е по-малко, зависи от това още колко пари правителството ще налее в банковия сектор за спасяването му до края на годината.
    Междудругото знаеш ли защо банковия сектор е в колапс? Точно защото икономиката им е куха и се базира на ръст базиран на строителство. И като паднаха цените с 50-60% на имотите, хоп рухна банковата система, няма ръст, голяма безработица, супер много апартаменти за продан. Като се разхождаш по Eden Quay ( в Дъблин е като сергия, отвякъде висят чаршафи "For Rent" или "For Sale".
    Тук щяхме да имаме същия сценарий, добре че кризата дойде навреме и последствията са по-малки.
  • 43 bubblehead

    5 15 Отговор
    Връвчо, явно си от дълбоката провинция. Глеи са по развития свят никoй не си плаши населението със приказки за черната ръка защото ако чакаш катастрофа ти се връща поне половин катастрофа. Понимаиш? Същото е верно и за добрите новини... В България колко добри новини си чул от последните 20 годнини? Е, и за това все на катастрофи и полу катастрофи я караме. Иначе България влезе в чудесна форма в кризата ( заради валутния борд , но заради истеричната реакция в обществото на отрицателните новини си направихме истинска катастрофа. Износа расте , ама яко расте ( защото в Европа свърши кризата преди 1 годня) , но у нас потреблението спада защото нашенския с цървулите се парализра от страх.... От там и нелеката съдба на имотния пазар. Дори в Америка ( където е епицентъра на тая криза имотите не паднаха с 35% !!! Това е генезиса на българската криза... И какви 50% падания на цените в Ирландия бе връвчо!? Има-няма 20% падане навярно , без да съм спец по ирландския балон. В Испания 10-15% , Великобритания 15% в Италия , Франция и дори в Гърция само някакви 5-10% ... Това е катастрофата в Европа. В БЪЛГАРИЯ СИ НАПРАВИХМЕ ВЪЗМОЖНО НАЙ-ТЕЖКИЯ СЦЕНАРИЙ НА КРИЗАТА. В България е най-голямото падане на цените от целия нормален свят ( след като бяха най-ниски и преди кризата) само след Латвия сме по падане( но пък там сериозно се възстановиха през последните 6 месеца). Мисълта ми е че в макроикономическа обстановка истинска катацрофа каквато е ситуацията в Гърция Испания Ирландия цените на имотите падат по-малко от нещастна България, нещастна защото е пълна с мислители като теб дето им се струва че е по-скъпа от Германия и накрая се появява някои морон които смята 200 евро/м2 за нормална цена за да изглежда "дискусията" патетична.
  • 44 bubblehead

    4 13 Отговор
    връвчо, и спри да ни навираш в очите имотите в Германия! Самия аз давам доста примери със света за да не се откачаме от реалноста, но Германия е изключението на западния свят. Там очевидно е била водена политика която спира развитието на имотен балон със данъци , регулации и законова уредба. За това в Германия хората правят прагматичния избор да живеят под наем цял живот , но накрая си купуват къща като пенсионери в Ипсания... ( сещаш се че България е в един кюп по-скоро с Испания...) Отново Германия наистина е много евтина сравнвенана със развития запад и изток , но дори и така е асурдно да се твърди че е по-евтина от България. Наскоро имаше статия тук че възвръщаемост от имот в Германия и БГ е подобна , наистина леко по добра там, но и двете страни са от по евтините, почти 2 пъти по изгодни от Гърция , Кипър, Англия... Оставяме настрана Германия и се вижда че по целия свят са се надули гигантски балони. Абсолютно в целия англоговорящ свят има патетични балони, направо перверзни и на места все още се надфуват - Австралия , Нова Желандия , Канада... колко да паднат цените още у нас след като навсякъде вече растат? Неадекватното поведение на българина направи възможно най-големите поразии възможни от тая кризисна ситуация...

    Коментиран от #45

  • 45 7

    11 7 Отговор

    До коментар #44 от "bubblehead":

    Бъбъле много неадекватно, едностранчиво и наивно разсъждаваш. Не може да се прави анализ и сравнение само на цена. Има куп други фактори, които ти умишлено или поради незнание игнорираш, като например стандарт на живот, възнаграждение на труд, инфраструктура, законова уредба, цени на други стоки и услуги, БВП, естествен прираст, бедност на населението, манталитет и народопсихология и т.н.
  • 46 bubblehead

    6 11 Отговор
    седмак, you make my day седмак, дай дет са вика, някой да смята че съм наивен!!! ха-ха-ха! Повечето фактори които си изброил имат малко значение и то само в краткосрочен план, в дългосрочен план имат значение единствено заплати , кредитиране и демография. Заплатите в България ще вървят само нагоре поне докато не стигнем до Португалия, кредитирането също ще е нагоре защото то просто го нямаше преди 10 години и така и не стигна по "върха на балона" кредитирането в развитите западни държави и в допълнение лихвите ще падат ( защото ще се рабере рано или късно че риска в България е надценен), демографията на България е неблагоприятна но жителите на големите градове не са прествали да растат през всякя една от последните 20 години. А ние говорим за имоти в София, Варна, Пловдив и Бургас не в Странджа - Сакар, нали?.... Инфраструктурата и качеството на строителството са от факторите които няма никакво значение за нивото на цените, защото в нeщо трабва да се живее и живееш там където работиш или поне много близо, така ще е до като не измислят телепортацията...
  • 47 до 46

    10 6 Отговор
    Абе ти още ли не си разбрал че си извън реалността, смешник.
  • 48 bubblehead

    6 9 Отговор
    47, аз твърдо не вярвам в телепортацията а ти реалиста вярваш ли? ха-ха-ха!
  • 49 ?49

    6 2 Отговор

    До коментар #23 от "vrv до незнаещ":

    Какво общо имат медалите ти от леката атлетика с темата?!?
  • 50 до bubblehead

    8 5 Отговор
    брокерче как е , не върви а ? май скоро на село ще си ходиш
  • 51 bubblehead

    5 7 Отговор
    Как така "не върви" бе другари!? Вие пак се откачихте от реалноста напълно!? Продажбите са нагоре от 3-4 месеца поне и в София цените порасната за 3-то тримесечие с 2.2 %, което ако е тенденция е едни стабилни към 9% ръст на годишна база... кое точно не върви?
  • 52 Брокерчето

    12 5 Отговор
    Bubble, ти си гледай курса на долара там, че да можеш да си изплащаш ипотеките тук. А тук цените наистина падат...
  • 53 Млад

    3 1 Отговор
    От години си търся двустайно жилище в София до 100 000 лв. Горчивият опит сочи, че това което се продава е или стари апартаменти / къщи в ужасно състояние, или нови апартаменти нискокачествено строителство с реално наполовина на обявената площ или пък с липса на акт 16.
    Ситуацията с жилищата е както преди 1990 ситуацията със западните стоки - изкуствен дефицит и оттам безумни цени.
    Как ще се оправят нещата: с идването на голям инвеститор, с намерение да построи цял жилищен квартал с инфраструктурата.
    Това вече се случи с Бизнес Парк София - офис квартал, построен от австрийска фирма, с многократно надминаване на очакванията от вложената инвестиция и в момента със 100% заети офиси.
    Моментът вече е назрял, дано скоро дойде такъв инвеститор и след точно 2 години ще има тотална промяна на жилищния пазар за доброто на хората!

    Коментиран от #67

  • 54 Млад

    2 1 Отговор
    От години си търся двустайно жилище в София до 100 000 лв. Горчивият опит сочи, че това което се продава е или стари апартаменти / къщи в ужасно състояние, или нови апартаменти нискокачествено строителство с реално наполовина на обявената площ или пък с липса на акт 16.
    Ситуацията с жилищата е както преди 1990 ситуацията със западните стоки - изкуствен дефицит и оттам безумни цени.
    Как ще се оправят нещата: с идването на голям инвеститор, с намерение да построи цял жилищен квартал с инфраструктурата.
    Това вече се случи с Бизнес Парк София - офис квартал, построен от австрийска фирма, с многократно надминаване на очакванията от вложената инвестиция и в момента със 100% заети офиси.
    Моментът вече е назрял, дано скоро дойде такъв инвеститор и след точно 2 години ще има тотална промяна на жилищния пазар за доброто на хората!
  • 55 bubblehead

    4 9 Отговор
    Брокерчо, нямам никакви ипотеки в България , защото е безумно евтина още и каквото сък купувал е кеш... Повечето дето си стойте с цървулите у Софето и не сте мърдали никъде от "кочината" нямате и предства за какво говоря. (Даже и да мръднете критичното ви мислене е на такова ниво че идвате тук и започвате да твърдите че Германия била по-евтина от България, па Америка и тя...) В България нямам ипотека , но пък в Америка вървя към ипотека от поне $500 000 за умерена къща в умерен квартал на Лос Анжелос и това след цялото "падане на цените" . Ако ме разбираш за какво говоря че съм забелязъл че тия цифри не ви се побират в празните кратуни и не ги и вярвате...
  • 56 vrv

    10 4 Отговор
    Абе Бъбъл, проверявал ли колко струва една къща в умерения квартал Редута в Софето с умерено дворно място. Да ти кажа ли? За някой от обявите и 500 000 usd няма да ти стигнат. Та викаш евтина е София, а?

    И не се пъни чак толкова, на повечето тук им е ясно, че икономиката не ти е силата.
  • 57 Брокерчето

    7 4 Отговор
    Бъбълчо, да ти намерим една къщица за 300 000 в Помона. Далеко ли ти е? Ти къде търсиш?
  • 58 bubblehead

    9 3 Отговор
    Не съм добре, имам много проблеми с характера, по принцип съм алчен и смятам че съм най-умния. Как да ви накарам да купувате за да съм добре, как ?!
  • 59 hotspur

    5 2 Отговор
    Да,Бъбълче с тоя характер ще имаш проблеми,не можеш да ги накараш да купуват.Ама проблемите ти идват от кризата-криза на доверието,криза на парите,криза в имотите,криза...да изреждам ли.Защо в Румъния и България кредитите са по-скъпи от ЕС.Риска е голям приятелю,така,че това е положението.Виждам,че имат познания и по "ирландският въпрос"??? Ей пичове първите банки ,които изгърмяха в САЩ не бяха ли с ирландски капитали.Да имаш проблеми с характера,ама май си и лъжец.Не си умен,или поне не толкова колкото пишеш.
  • 60 bubblehead

    2 7 Отговор
    Помона е екзърбън гето, с лоши училища, далеч от работните центрове и гангстери, там никoй нормален не иска да живее. Но пък ела да намериш къща за под $550К която става за живеене на място където хората всъшност искат да живеят в Лос Анжелос, а не са принудени, например South Bay. Днес дадох една оферта за един таунхаус за $575К на кръглия плаж...Средна ръка е не много скъп... Тъпанари, опознайте света и цените по него че живота ще ви мине връз дебилните илюзии като валяк през прясно лайно....За начало прочетете статията за наемите и цените в Лондон. В София цените са 2.2% нагоре за 3-то тримесечие, ръст от около 9% на годишна база е това... Ако искате може да си припявате още лайтмотива 200 евро/м2 ама цените в никoй български град и в квартал които става за живеене не паднаха под 600 евро. Само с 200% се разминахте в прогнозите.... Дебилни илюзии като споменах по горе.
  • 61 Брокерчето

    4 1 Отговор
    Bubble, щом отиваш на таунхаус за такава сума, по-добре едно кондо за 350 000 в Diamond Bar. Orange, бе бате, супер е. Ти все към оушъна се буташ. Хвърляш се на 60 или 10 и си там за 30 мин. Къде ти е бачкането?
  • 62 Пазар

    9 1 Отговор
    Има много интересни коментари. Като изключим хващането за думата и открвеното заяждане, някой драскач, ако си направи труда би компилирал една що годе резонна статийка. Аз ще си позволя да обобщя статистическата информация. В България най-високи лихвени проценти, в Дания най-ниски. Няма нищо по-логично от това. Първата и последната държави в Европа. Към JOJO: Пропорционалността между жизнен стандарт и доходи от една страна и лихвенои нива от друга е ОБРАТНО-ПРПОРЦИОНАЛНА, заради риска. Някой беше споменал за риска, между другото. А самото заглавие е малко подвеждащо, т.е. дори несправедливо към Румъния. Там лихвите са около 6 %, в БГ 9, разликата е огромна. Трябваше статията да се казва: В България лихвените проценти най-високи, в Дания най-ниски".
  • 63 Опалаа

    3 2 Отговор
    Четох, четох разни коментари и да ви напиша и моето мнение. Цените на имоти в бг са адски завишени, а лихвите са супер високи. Веднага ви давам и аргументите си: Относително цените на имоти са ниски, но когато вземеш предвид качество, инфраструктура, целесъобразност и материали и квадратура и всички такива фактори (а не както някакъв списвач се изрази, че разбираш ли нямали значение, wtf?) цената излиза че е поне двойно по-висока, от това което трябва да е. Положението е такова и ще продължава да бъде дълго време такова. Това се дължи на няколко много важни фактора. Българина е живял и отселявал в един феодален строй. Такава е и психиката на народа ни - феодална, а от тук идва и скования пазар на имоти. Брокерите поддържат това статукво с искрената надежда, че разбираш ли по-скъп имот, повече комисионна и откровено се страхуват от риска да продадеш няколко имота на цена, която могат хората да си позволят и пак да изкараш същата печалба за същото време. Всички ми пишете за някава си пазарна икономика. Ами не се бия в гърдите, че разбирам адски много от пазарна икономика, но главен фактор да се нарече една такава е цената да се определя от търсенето - т.е. цената да е такава, че да се купуват достатъчно имоти и хората да могат да си го позволяват без някакви уродливи гимнастики. Еми съдейки по този критерии - не мога да се съглася с нито едно твърдение, че тук има пазарна икономика. Не искам да правя други сравнения на цените, ще ви дам едно доста обективно сравнение - няма страна в европа, в която да се купува толкова трудно жилище и да изисква да си дадеш целия смислен живот за някаква си дупка, която някой нагъл строител/брокер ти я е изкарал, че е Версай, ама в 50 квадрата.
    Втория ми аргумент: Нека не се лъжем, българина е обречен на смърт, ако не си подсигури жилище по някакъв начин преди да е минал една средна възраст. Социалната ни система е нещо, което е нищо. Само се дават пари за чиновници, без да получиш каквато и да е услуга от тях. Пенсионираш се и почваш да вегетираш. Аки случайно не си осигурил жилище - кофи за боклук и аз незнам тук акк се отселява. Затова банките на гърба на спекулантите от строителния бизнес, спекулират и те. Чужди банки + глупав/уплашен народ + страх от умиране на улицата = високи цени на имоти, ултра високи лихви на банките.
    Да прибавим и несметнатото от самите банки - че като си загубиш работата по време на изплащане, има застраховка която обагодетелства банката а не теб, WTF?
    Абе много са нещата. Може да попишем и за картелния принцип, на който оперира пазара и т.н. Незнам за какво по дяволите пиешете подобни статии? За назидание? Унижение?
    Факт е, че докато не се появи влиятелен човек в оправлението - филантроп, няма да стане. В момента епитетите, които ми идват на акъл са - дистопична система на управление, нещастен народ и прогнило тяло от чиновници мизантропи и антихристи...
    Поздрави
  • 64 bubblehead

    3 2 Отговор
    Даимонд Бар!? WTF?
    Опала, адски завишени цени при адски високи лихви няма. Това е оксиморон както му вика американеца. При адски високи лихви има адски ниски цени и обратно. Почакай да видиш какво ще стане с цените когато паднат лихвите а те ще паднат защото се вижда до колко сме откачени от нормалното, пазара празно не търпи... Факторите за които дъднеш наистина нямат значение. Каквото има значение в дългосрочен план е само какъв "pool" пари преследва какъв "pool" имоти, другото са тинтири минтири. Pool пари в смисъл комбинирано доходи и кредит, едното до някъде компенсира другото. А в България тия двата фактора работят за ниски цени в момента... Дано да доживете до положението на лихви като в Дания и заплати поне като в Гърция, ще има да се чешете зад врата от цените.... Писалия преди теб за Дания дори не подозира какви са цените там . Просто казано астрономически и в тоя смисъл имот в Дания е безумен риск, защото до колкото знам там се наду див балон и цените така и паднаха.... инак как работят факторите ела да видиш как в Лос Анжелоскто гето се продават 70 годишни къщи за $400К където училища произвеждат само гангстери, броя на убиствата на глава от населението е по-висок от България, въздуха е замърсен и трябва да пътуваш за работа 40 мили насам и натам....

    Коментиран от #65

  • 65 d

    2 2 Отговор

    До коментар #64 от "bubblehead":

    Ми ела си в България на евтинджоса бе джанъм! Кви ги дървиш там?
  • 66 Опалаа

    3 2 Отговор
    Ти наистина ли искаш да ми обясниш, че качество, инфраструктура, комуникативност, квартал, инсталации влизащи в собствеността нямат значение за формирането на цената на един имот? Града и възможностите за работа в него, условията в държавата и още един куп фактори от този тип нямат значение?!? Ти дори сам си противоречиш - даваш пример с някакви цени, които очевидно дори за теб са ненормални. Ами това се опитват и в тази статия/мое мнение да обясним - цената съобразена с факторите определящи я, е прекалено висока, респективно и лихвите са луди. Това че съществуват в никакъв случай не означава, че са ниски или там каквото се опитваш да обясниш с тези терминчета.
    Сори ама с тия примери, които ми даваш от империята на спекулата - не виждам какво приложение имат тук, те дори потвърждават тезата ми и само не ми излизай с теорията на относителността. И някак си не ти вярвам за това съотношение между цени/имоти че разбираш ли било някакво си закономерно или да ми демагостваш - щото факта си е факт. Лихвите и цените на имоти в България са непоносими за хората живеещи тук. Та ако ще тринадесет pool-а от хора търсещи pool имоти да ми обясняваш, няма как ти повярвам.
  • 67 Опалаа

    0 0 Отговор

    До коментар #53 от "Млад":

    Тоя коги дойде ми звънни, моля те - 1-800-OSTARIAH VECHE ми е номера.
  • 68 bubblehead

    2 2 Отговор
    Опаaaa, не вярвам да разбираш нещо от тая материя , но може пък да има някои които да ни чете и разбира. Ето ти класически пример: По средата на пустинята се намират един със 100 милиона долара , един със 10 милиона един със 1 милион и още 10 хърби със по 10 кинта в джоба. Всички са безумно жадни и срещат един търговец на вода които има за продан 2 чаши вода. На колко ще сложи цената търговеца ? На 10 лева, на 1 милион на 100 милиона? Няма да се сетиш и ти отговарям на 10 милиона, това се казва оптимално решение. Само двама души могат да платят само те получават до ръба на възможностите си, инак това още се казва холански акцион.... много хора дават оферти но цената се определя от посления в редицата. Каква щеше да е цената ако имаше само една чаша вода? 100 милиона мой човек и пак няма значение дали са на веровито място дали водата е в сребърна чаша , златна или в дървен съд с леко развален вкус... Схващаш ли нещо? Друг пример каква е цената на кирките и лопатите които търговците са продавали на златотърсачите в Аляска по време на златната треска? А цената на палатките и дрехите и храната? А след златната треска? Като във тресавищата на Флорида ли са? Или като в Африка може би?

    Коментиран от #71

  • 69 Realist

    3 1 Отговор
    Само че, нито сме в пустиня, нито чашите са 2, а по скоро 200 хил., освен това нещастния ти търговец ще бъде убит и оглозган от обезумелите от жажда хора и няма да получи нито лев. Втори пример, златна треска не само че няма, а няма и да има, колкото и да ти се иска. Така че вместо да остроумничиш с неудачни сравнения, слез от космоса и осъзнай реалността

    Коментиран от #72

  • 70 НОВ ОПТИМУМ

    1 2 Отговор
    bubblehead, търговецът на вода може да извлече монополна печалба в случая. Продава първо на този с 10 млн едната чаша и след като той я изпие (за да не може да я препродаде), продава последната чаша на богатия за 100 млн. Така чистият монополист чрез ценова дискриминация (от първи вид) получава 90 млн по-висока печалба.
    Горното е в подкрепа на общата ти идея.
  • 71 Опалаа

    1 0 Отговор

    До коментар #68 от "bubblehead":

    Вече се увлече в демагогия, мислех че си малко по-интелигентен. Много ти здраве...
  • 72 Опалаа

    1 0 Отговор

    До коментар #69 от "Realist":

    Ако трябва д абъдем реалисти - точно това ще се случи...Опортюнистите често ги изяждат морлоците.
  • 73 bubblehead

    0 1 Отговор
    Начи другари, когато сме в средата на пустинята и когато умираме от жажда има значение дали чашата е златна сребърна или дървена, така ли да разбирам? А подноса и той ли има значение!? Сервитьора? Ами да, не случайно съм ви поставил отдавана диагнозата - нелечимо и пълно откачане от реалноста...

    Коментиран от #74

  • 74 Опалаа

    1 0 Отговор

    До коментар #73 от "bubblehead":

    Каква пустиня, какви чаши, какви 5 лева бре?! Мое ли да твърдиш, че описваш реалността с някакви приказки от 1001 нощ с пустини, златно-сребърни гралове и търговци на летящи килимчета? Я помисли, кой е в реалността и кой има нужда от лечение - огледалце, огледалце...