29 Април, 2015 17:34 4 632 7

Имотният хит сред зимните курорти

  • зимни курорти-
  • ваканционни имоти-
  • цени-
  • пампорово-
  • банско

Силно първо тримесечие за зимните ваканционни имоти отчитат анализатори. Хитът сред българските купувачи е Пампорово. Въпреки лошата инфраструктура и отдалечеността от столицата се регистрира висок ръст на сделките. Основната причина са атрактивните цени. Към момента най-силно е предлагането на 2-стайни апартаменти, сочи справка в най-големия сайт за недвижими имоти imot.bg. Оферират се близо 90 имота, а средната им цена е 507 EUR/кв.м. Впечатление прави, че в пъти по-малко е предлагането на другите два типа апартаменти – 1- и 2-стайни. Тяхната бройка е съответно 22 и 18. Цените при маломерните ваканционни апартаменти е 481 EUR/кв.м., а при тези с три стаи – 551 EUR/кв.м. Най-евтиният имот е с големина 66 кв.м и може да бъде купен срещу 12 999 EUR/кв.м. Продава се директно от собственика. Най-скъпият ваканционен апартамент е на стойност 120 000 EUR/кв.м. Площта му е 115 кв.м. Разположен е в 5-звезден апартхотел в зимния курорт. Състои се от дневна с кухненски бокс, две спални, две бани и тераса.

„В Пампорово сключените сделки през първите три месеца на настоящата година отбелязаха двоен ръст спрямо същия период на 2014-а. Причината е нарасналият интерес от страна на български купувачи към апартаменти в курорта. За разлика от зимния сезон на миналата година, когато купувачите там бяха руснаци и британци, през 2015 г. наблюдаваме цялостно изменение на профила на купувачите – 95% вече са българи. Боровец още през 2014 г. стана желан от българските купувачи – и тогава, и през този сезон основно българи купуват имоти в курорта, а броят на продажбите задържа нива”, казва Полина Стойкова MRICS, изпълнителен директор на Bulgarian Properties.

Банско обаче остава най-интересният зимен курорт, ако гледаме пазара от страната на купувачите на ваканционни имоти в зимните курорти. Това се доказва и от интензивността на предлагане на ваканционни апартаменти – близо 900 броя. От тях най-голям отново е броят на 2-стайните – 470, сочи справка в сайта imot.bg. Цената е 449 EUR/кв.м. На следващо място по офериране са студиата – близо 250 при средна цена на квадратен метър от 428 EUR. Около 170 са тристайните апартаменти, които могат да се купят на средна стойност 450 EUR/кв.м.

От гледна точка на купувачи най-голям интерес от страна на британци, чийто интерес през последните два месеца се е повишил. „Към момента те съставляват 36% от купувачите, 18% са руснаци, българите в Банско са 10%, а сред останалите купувачи имаме представители на Украйна, Гърция, Франция и други страни”, пояснява Стойкова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 123

    0 0 Отговор
    да,да
  • 2 nikis72

    0 0 Отговор
    даааа пак почнахте с глупостите
  • 3 ДиДи3

    0 0 Отговор
    Реално погледнато Банско е най-известният и предпочитан от чужденците курорт, със сигурност и хит сред тях може да се нарече,не са никакви глупости
  • 4 Чужденец

    0 1 Отговор
    Панпорово е най-замрял
  • 5 курортист

    0 0 Отговор
    Банско е село,дори не голяма село с много алчни обитатели.Софиянци им изкупиха имотите ,построиха хотели и блокове и направиха местните обслужващ сезонен персонал .От където дошло,там отишло.Няма луди ,които да си купят имот в Банско.Всичко е за продан.
  • 6 187

    0 0 Отговор
    абе колко ви плащат тия, да им публикувате спекулациите?
  • 7 Инспектор Дю дю

    0 0 Отговор
    Извинете ме ако греша, но за коя година се отнася тази статия?... За 2015г. ли? Дааа. " В Пампорово сключените
    сделки през ПЪРВИТЕ ТРИ МЕСЕЦА НА НАСТОЯЩАТА ГОДИНА"...- Кой месец сме сега? И сравнение с коя година правим? Какъв хонорар дадохте за публикуването на тази мухлясала статия? Всъщност, къде е гл.редактор? До кога ще ни заливате с ...