Last news in Fakti

15 Май, 2015 16:26 3 433 3

Как изглеждат плаващите градове

  • плаващ град-
  • проект-
  • дизайн-
  • архитектура

Бързото развитие на технологиите подтикна архитектите да бъдат все по-креативни. Днес не само макетите им, но и реалните сгради са футуристични. Но нека надникнем в бъдещето и то не чак толкова далечното. Очакванията са през 2020 г. Земята вече да има своя първи плаващ град. The Seasteading Institute от Сан Франциско и инвестиционната холандска компания DeltaSync обявиха Международен конкурс за „океански” жилища. Целта на му е да се приеме оптималното инженеро-архитектурно решение за строителството на плаващи градове.

Тези нови мегаполиси трябва да са разположени на правоъгълни или шестоъгълни платформи и задължително освен жилища да имат хотели, курортна зона и офиси. Минимум 20% от площта трябва да са пешеходни зони. Височината на сградите не може да бъде над 3 етажа. Не на последно място плаващият град трябва така да е проектиран, че да издържа на бури.

Най-странните проекти за плаващи градове

Floating City

Китайската строителна компания СССС е поръчала на консултантската компания AT Design Office да изготви проект за изграждането на подводен град в Китайско море. Плановете са по-голямата част от него да се намира под вода. Ще се състои от шестоъгълни модули с възможност да се обединяват в един. Със сушата плаващият град ще е свързан посредством тунели.

 

 

Noah's Ark

Проектът е на сръбските архитекти Елена Николич и Александър Йосимович. Предложението на двамата е да се строят плаващи градове в близост до стихийни бедствия. Що се отнася до техния проект, то той разполага с подводна кула, чиято роля е да балансира цялата конструкция. Жилищата също са разположени под водата. Надморската част е така конструирана, че да може да се добива селскостопанска продукция.

 

 

X SEA TY

Проектът е дело на френски архитекти, които са „построили” плаващ град от небостъргачи. Целта е на проекта е да окаже благоприятно въздействие и на въздушната и на водната среда. Проектът е описан като „града на фотозинтезата”. Градът може да разположен в крайбрежните мегаполиси на Азия или Северна Америка.

 

 

Harvest City

Проектът, дело на британският архитект Кевин Шопфер, е създаден след земетресенията 2010-2013 г. в Хаити. Идеята му е да бъдат създадени множество изкуствени острови, като на 70% от всеки остров ще произвежда селскостопанска продукция, а на останалата една трета ще се изграждат предприятия от леката промишленост. Всеки от островите от Harvest City ще бъде прикрепен с кабели към морското дъно. Изкуствените острови са така проектирани, че да издържат на урагани и тайфуни.

 

 

LilyPad

Целта на архитектите от френското студио Vincent Callebaut е да създадат изкуствени градове, които да заместят тези, които сега съществуват по крайбрежията, но които след време ще потънат. Концепцията е за напълно автономен град под формата на лилия. Всеки от плаващите градове е с капацитет 50 000 души. Екополисите могат да се разполагат в близост до крайбрежията, да се обединяват в група или да плават в океана.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнайко

    0 0 Отговор
    КОЙ, КОЙ,КОЙ ще обслужва конструкцията на тези чудновати произведения. 10 самолетоносача и ето ти 50000 град. Самолети нямя да има а оранжерии. Все пак трябва да се яде.
  • 2 знайко

    0 0 Отговор
    ще се намери обслужващ персонал. финансиране щом има
  • 3 кроко

    0 0 Отговор
    Ми как да изглеждат - на рисунка всичко може да изглежда страхотно!