Last news in Fakti

23 Ноември, 2016 16:16 1 897 0

Сграда, която сама си пречиства въздуха

  • сграда-
  • екология-
  • италия-
  • въздух

Ако се вълнувате от темата за опазване на околната среда, то сигурно ще ви хареса, това което са измислили италианците. Те са създали сграда от материали, които спомагат са пречистване на въздуха.

Palazzo Italia се намира в Милано. Сградата е покрита с пелерина от специален материал, чиято основна задача е да пречиства въздуха, да премахва прахта и вредните емисии. Това е възможно благодарение на сплав от титанов диоксид и обикновен цимент. Този състав пречи на прахта във въздуха да премине през азотните частици и така го прави по-чист.

Но това не е всичко: нежеланите съединения не само се отстраняват от въздуха, но се превръщат в безвредни вещества, които след това се отмиват от дъжда.

Това не е единствената особеност на екосградата. Тя използва 40% по-малко енергия от аналогична такава, но построена с обикновени материали. Покривът е покрит със слънчеви панели, които могат да захранят с енергия цялата сграда.

Италианските учени са уверени, че дори 15% от сградата да бъде построена с въпросните екологични материали, това ще доведе до два пъти намаляване замърсяването на въздуха.

Сграда, която сама си пречиства въздуха

Сграда, която сама си пречиства въздуха

Сграда, която сама си пречиства въздуха


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА