Last news in Fakti

12 Януари, 2017 11:19 11 914 0

Особености на професията „Брокер”

  • брокер-
  • професия-
  • изисквания-
  • предимства

Продажбата на недвижимите имоти спокойно може да се нарече изкуство. Тя учи служителите не само на отговорност, бърза реакция, водене на преговори, но и на редица други неща. Нарасналото търсене през последната година доведе не само до ръст в цените, но и до наемането на повече специалисти. Какви са изискванията може да видите ТУК.

За кандидат служителите обаче е важно какво ще получат не само във финансово изражение, но и като квалификация. Част от него е т.нар. „въвеждащо обучение”. Какво включва то? „Менторска програма с обучители – висококвалифицирани професионалисти в сферата на НИ, обучение за работа със специализирана вътрешна система, с клиенти. Също така и проучване на пазара, както и обучение за презентация и реклама на недвижими имоти”, казва Илиана Филипова, заемаща длъжността Мениджър - офис "Младост" в агенция „Доми недвижими имоти”. Не на последно време в обучението влиза и възможността за придобиване на практически опит в реални казуси, взети от бизнеса, както и предоставяне на разностранна и богата информация в различни сфери на бизнеса и правото, необходима за упражняването на професията.

Важно е да се отбележи, че непрекъснатото развитие на пазара на недвижими имоти и навлизането на европейски практики и тенденции наложиха въвеждането на специализирано образование в тази сфера на икономиката. От няколко години във висшите училища в България се изучават специалности като „Мениджмънт на недвижимата собственост“, „Бизнес с недвижими имоти“ и други. „Този тип образование проправя директен път към нашите стажантски програми и позицията на „Младши брокер“. Радваме се, че виждаме тенденцията все повече млади хора решили да се занимават с професията на „Брокер на недвижими имоти” да са получили подобно образование, което драстично намалява периода на необходимото практическо обучение и увеличава шансовете за бързо кариерно развитие, високи доходи и стандарт на живот”, казва Филипова.

При част от кандидатите възниква въпросът дали възрастта им е подходяща за започване упражняването на тази професия. Важно е да се отбележи, че работата на „Брокера на недвижими имоти” е изключително специфична и от тази гл.т. няма определена възраст, която да се смята за подходяща за започване на кариера в областта. „Успехът и развитието в тази насока изключително много зависят от личните качества на всеки един. Един от най-важните и незаменими фактори е личната инициатива и желанието за развитие на брокера”, смятат специалистите от „Доми недвижими имоти”. Разбира се, не може и без търговски нюх и умение за водене на преговори, които обаче, според специалистите могат да бъдат придобити чрез обучение.

Ключът към успеха на младшите брокери е индивидуалното отношение и възможността за незабавен достъп до необходимата им информация. От тази гл.т. се препоръчва внимателен подбор на стаж или първо работно място. „Твърде големите агенции предлагат масово обучение, което не предразполага към гъвкавост и интерпретация на информацията и подходите към даден казус”, смятат брокери. Същевременно, колкото и опитни да са старшите брокери в малки агенции срещат трудност при обучение на нови кадри поради липса на време и информационен ресурс.



Свързани новини