14 Май, 2021 14:00 5 631 2

3D принтираните къщи – предимства и недостатъци

  • 3d-
  • принтирани-
  • къщи-
  • предимства-
  • недостатъци

Предимствата са, че дава възможност за изпълнение на стените в много сложни форми

3D принтираните къщи – предимства и недостатъци - 1
Снимкa: Shutterstock

Това е една технология, която доста се рекламира в момента и вероятно ще намери своето място в бъдеще.

Повечето клипове в нета, които показват изпълнени в последната година къщи по тази технология оставят на заден план част от информацията. Всъщност към момента става въпрос за изпълнение на част от конструкцията на къщата, а не на цялата къща. Изпълняват се стените, но не и фундаментите, междуетажните плочи и покрива. По това наподобява малко на старата технология „пълзящ кофраж“ при която също в непрекъснат цикъл се изпълняват единствено носещите стени. Изключение прави пример с едноетажна къща в Нидерландия, при която и покривът е „принтиран“. В този случай по-скоро става въпрос за панелна сграда, като панелите са изпълнение с 3D принтер в завод и след това са доставени и монтирани на обекта. С други думи съвсем естествено тази иновативна технология има наследствени черти на други, добре известни в миналото.

Предимствата са, че дава възможност за изпълнение на стените в много сложни форми, които биха били доста трудоемки да се изпълнят по другите технологии. Намалява отпадъците, които се генерират при строителство. Освен това срокът за изпълнение на тези работи е доста кратък и почти изцяло автоматизиран и механизиран.

В повечето случаи твърдят, че тази технология намалява стойността на строителството, но не споменават с колко. Който е строил вероятно знае, че целия груб строеж на къща по традиционната технология – конструкция, стени, покрив представлява около 1/3 от стойността. И тъй като в случая говорим само за част от изпълнението на грубия строеж едва ли става въпрос за съществено спестяване на средства.

Относно скоростта на изпълнение – едва ли това е единственият приоритет на потребителя. По-скоро човек иска неговата къща да е изглежда различно от останалите. Иначе масово щяхме да си строим типови къщи от метална конструкция с термопанели по технологията по която се правят складовете. Евтино, бързо и отговаря на всички изисквания. Но чисто и просто хората не асоциират това с дом и вероятно предпочитат да не чувстват като стока в склад.

-----------------------

Иван Кирмин има над 25-годишен опит в сферата на строителството на жилищни, обществени и промишлени сгради и съоръжения. Управлявал е процеси във всички фази на строителните проекти – предпроектни проучвания, проектиране, финансиране, строителство, продажби.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    3 2 Отговор
    Кoйтo e cтрoил вeрoятнo знae, чe цeлия груб cтрoeж нa къщa пo трaдициoннaтa тeхнoлoгия – кoнcтрукция, cтeни, пoкрив прeдcтaвлявa oкoлo 1/3 oт cтoйнocттa. - Признахте ли си, най-сетне?
  • 2 Гост

    7 1 Отговор
    Сложна форма на стените искат само богатите ексцентрици. 99% от строящите дом искат покрив над главата и нормално разпределение на стаите, които да не са като кафези. Всичките им условия се задоволяват перфектно от тухлената технология. За тази част от хората принтираните домове могат да се наложат само ако са по-евтини.