Last news in Fakti

6 Октомври, 2023 16:47 5 981 20

Важна новина за брокерите на недвижими имоти

  • брокер-
  • образование-
  • наредба

Държавата въвежда задължително образование за посредниците

Важна новина за брокерите на недвижими имоти - 1
Снимка: М. Богданова ©

Закон за брокерите на недвижими имоти все още няма. Държавата обаче е решила поетапно да въведе регулация в сектора. Първата стъпка беше направена от Министерството на образованието, който публикува за обществено обсъждане проект на Наредба за придобиване на квалификация по професията „Брокер“. С нея се предлага да има държавен образователен стандарт (ДОС) за придобиване на квалификация по въпросната професия.

В Наредбата са упоменати изискванията за знанията, уменията и компетентностите, необходими за упражняване на професията, които са задължителни за всички образователни и обучаващи институции, които имат право да организират обучение, завършващо с издаване на Свидетелство за професионална квалификация или Удостоверение за професионално обучение по професията.

Възможност за придобиване на квалификация за брокер вече ще имат и учениците, като основното изискване за записване в съответната паралелка е учащите да имат завършено основно образование. За по-големите ученици (над 16 години) придобито право за явяване на държавни зрелостни изпити или придобито средно образование. Според новите изисквания хората, обучавали се по новите правила, могат да работят като агент на недвижими имоти, брокер на недвижими имоти, агент управление на собственост, както и като търговец на недвижими имоти.

В проектонаредбата е записано и много подробно определение на професията брокер. Това е лицето, което посредничи при покупко-продажби и замени на поземлени имоти, сгради и самостоятелни обекти в сгради. Той поддържа база данни, прави проучване на пазара и носи отговорност както пред агенцията/строителната компания, така и пред клиентите за верността на представената информация и за правилното консултиране относно необходимото оформяне на документите по сделките.

За държавна регулация на пазара на недвижими имоти и въвеждане на паралелки в държавните училища, които да обучават бъдещи брокери, настояват от години от Национално сдружение „Брокери на имоти“ (НСБИ). И очевидно усилията вече дават резултат.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 4 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Баш Батка

    17 0 Отговор
    Сига всички сИелиенчеита ще се наложи да полага изпит на софията.
  • 2 Киселяка

    26 5 Отговор
    Много жалко ако това стане да се учи за брокер защото ще са пари хвърлени на вятъра.Брокери стават хора които са изпаднали от трудовия пазар и освен нахалство и конформизъм други качества не са необходими.Без това образованието придобито в нашата страна не струва още повече да учиш за брокер.
  • 3 Новите професии

    24 3 Отговор
    Които се появиха в страната след промените са охранител на дискотека касиер на паркинг брокер на недвижими имоти все професии за които не е нужно образование.Ако някой е станал професор описвайки работата на брокера и иска да преподава подобни бози нека да си направи частен вуз а не държавата да плаща за псевдо наука.
  • 4 Никой

    8 0 Отговор
    Гетата в София всички ги знаем и не говоря там където са населени братчедите.
  • 5 затвор за тия

    17 1 Отговор
    Ще станат "образовани" хиени! Ти им казваш, че нямаш нужда от техните "услуги" те ти копират обявата и ти продават имота без позволение, което си е чиста форма на самоуправство!

    Коментиран от #12

  • 6 Аз Кочо

    19 3 Отговор
    Ако искат и в Харвард да ги изучат.

    Работата намаля, сделките са малко и по малко ще стават
  • 7 Вуй

    4 6 Отговор
    Аз сам брокер у софеа от три години и са кат си ида на селу че им кажа че имам китап

    Коментиран от #10

  • 8 новодошлите в гетото

    13 1 Отговор
    стават брокери, бакшиши или сервитьори
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Гост

    6 2 Отговор

    До коментар #7 от "Вуй":

    Ривере, ти направи 10г. в София и вече си голяма работа,забрави кига дойде от Поибрене
  • 11 Иванов

    11 2 Отговор
    Аз съм за да имат документ че са учили и ,свършили за да практикуват тази професия и да се идентифицират когато им се поиска документа че са легални и ако може да са така добрички да не са чак толкова махални защото това отблъсква

    Коментиран от #13

  • 12 столичанин в повече

    7 1 Отговор

    До коментар #5 от "затвор за тия":

    Не бой се - нищо няма да стане. Тези планове за регулация вървят още от 1992 та чак досега. Докато западните фирми, които налазиха българският пазар не го завладеят напълно, регулации НЯМА да има.
  • 13 Смучи София

    7 0 Отговор

    До коментар #11 от "Иванов":

    Надай се коньо на зелена трева. Има да чакаш още някой друга година, разбирай 10-тина години.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 В у й

    3 3 Отговор
    От ма триате ве , шо не ми аресвате кат казвам че сам ногу умен и че докарам целата рода у софеа да учат за брокари да станад кат мен успеяли ора и да си купат хапартаментни панели у бутунец

    Коментиран от #16, #20

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Софиянец

    2 2 Отговор
    Сички у малък поровец сме рода дошле сме у градо да апем комиционни

    Коментиран от #19

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.