7 Септември, 2021 16:17 2 322 2

Отсъствието на чужденци забавя възстановяването на този пазар

  • кипър-
  • продажба-
  • сделки-
  • чужденци

Кипърският имотен пазар оцелява благодарение на местното население

Отсъствието на чужденци забавя възстановяването на този пазар - 1
Снимка: Shutterstock

Данните, публикувани от Агенцията по вписвания на Кипър показват отсъствие на сделки с чужденци, което забавя възстановяването на пазара. Продажбите на имоти на местното население обаче отчитат ръст през първите осем месеца на текущата година. Реализирани са общо 4089 покупко-продажби. На чужденци за същия период са продадени 2000 имота, като нивата преди пандемията не са достигнати. За сравнение, в периода януари-август 2020 г. са били реализирани 2884 сделки.

Основната причина за липсата на възстановяване на пазара с чуждестранни купувачи е пандемията. Също така беше отменена и програмата "Златна виза". Кипърските власти решиха да въведат ограничения, а също така Brexit също се яви пречка пред британските инвеститори, желаещи да купят имот в Кипър. Не трябва да се забравя, че британците дълго време бяха основната група чужденци, които купуваха имоти в островната държава.

През август на текущата година продажбите на имоти на местното население отчита ръст от 32% спрямо същия месец на миналата година. Основната причина за ръста е схема, чрез която се субсидира местното население и ниските лихви по ипотечните заеми.

С 24% са се повишили сделките с чуждестранни купувачи през август тази година спрямо същия месец на 2020-та. Сделките обаче се случват по-бавно заради пандемията и възстановяването на нивата отпреди нейното начало ще се забави. През миналия месец продажбите на граждани от държави-членки на Европейския Съюз са се увеличили със 60% на годишна база, а тези на граждани от трети държави отчитат спад от 1% отново на годишна база.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сатана

    2 2 Отговор
    Сирия и Афганистан са с добри показатели в това отношение.
  • 2 ха ха

    2 4 Отговор
    Дори и при черногъзите в Кипър е по-хубаво от социалистически Бан/тустан.