Last news in Fakti

5 Ноември, 2002 00:00 903 0

Съдът отмени първата сделка от голямата приватизация

  • решението-
  • приватизация-
  • агенцията-
  • “булгартабак”-
  • според-
  • “тобако-
  • сделката-
  • съдът-
  • холдинг”-
  • “росбулгартабак”-
  • процедурата-
  • процедура-
  • “метатабак”-
  • приватизацията-
  • защото-
  • българия-
  • стандарти-
  • офертите-
  • заяви-
  • прави-
  • които-
  • аргументите-
  • година-
  • купувачи
Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отмени във вторник решението на изпълнителния директор на Агенцията за приватизация Апостол Апостолов от 23 август, с което консорциумът между “Тобако кепитъл партнърс” и “Клар инис” беше определен за ексклузивен купувач на “Булгартабак холдинг”. Той предложи 110 милиона евро за 80% от акциите. На 3 октомври ВАС допусна за разглеждане жалбите и на тримата отпаднали кандидат-купувачи - “Тобако холдинг”, “Росбулгартабак” и “Консорциум Метатабак”. Купувачът е избран без мотиви, офертата съдържа много условия, срокът за плащане на депозита е удължаван и има противоречие със Закона за приватизация и следприватизационен контрол, бяха част от аргументите на загубилите конкурса. Това са основанията, повтаряни многократно от заинтересованите - че класираният купувач не представил документ за наличност на средствата за плащането и за инвестициите, че не е посочил механизъм за погасяване в 30-дневен срок на задълженията на дъщерните дружества към бюджета и към фонд “Тютюн”, че Агенцията за приватизация поставила участниците в неравностойни условия (из жалбата на “Тобако холдинг”, класиран на второ място). Нарушения при изготвянето на оценката и при извършването на правния и финансовия анализ на дружеството, недобросъвестно водене на преговорите, липса на цялостна информация, поради което съдът трябвало да задължи АП да прекрати и отмени процедурата заради опорочаване (“Росбулгартабак”, класиран трети). Консорциумът на Чорни “Метатабак” пък неясно защо бе решил , че “Табако кепитал партнърс” нямали “доказателства за финансова обезпеченост”, след като самият “Метатабак” не успя да представи дори гаранция за притежаваните средства за плащането на предложената от него самия цена.
Всички тези мотиви заедно с още поне тридесетина са отхвърлени категорично от съда като неоснователни и това е записано в съдебния акт. Съдът постанови връщане на преписката в агенцията с указания за продължаване на приватизационната процедура. Политиците от всички цветове обаче пропуснаха този факт в коментарите си. Решението подлежи на обжалване пред петчленен състав на ВАС в 14-дневен срок от съобщението до страните.
Веднага след като новината стана известна, от АП съобщиха, че очакват официалното решение, за да се запознаят и преценят какво да предприемат. Вариантите пред агенцията след решението на съда са да направи нов избор измежду тримата кандидати - “Тобако кепитъл партнърс”, “Тобако холдинг” и “Росбулгартабак”, или да обжалва решението.

Мотивите на съда
са, че АП не е изпълнила императивната разпоредба на чл. 21, ал. 1, т. 1 от Наредбата за конкурсите, като не е поискала от участниците еднократно подобряване на офертите, независимо от настъпилите благоприятни изменения във финансовото състояние на приватизиращото се дружество. Допуснати са нарушения и на административно- производствените правила, и нарушение на целта на Закона за приватизацията и следприватизационния контрол за икономически ефективна приватизация - отменителни основания по чл. 12, т. 3 и т. 5 от Закона за Върховния административен съд.
ВАС се аргументира с наличието на международен одит на холдинга за 2001 г., който показва положителна промяна във финансовото състояние на дружеството в сравнение с международния одит на Булгартабак от 2000-та година. И тъй като одитът за 2001-ва е излязъл след етапа, в който кандидат-купувачите са се запознали със състоянието на холдинга, ВАС приема, че според наредбата за конкурсите агенцията е била длъжна да поиска еднократно подобряване на цената от четиримата кандидат-купувачи.
В решението на ВАС обаче не се споменава, че по време на посещенията си в информационната зала, преди да подадат окончателните оферти, кандидат-купувачите са получили и одитът по българските счетоводни стандарти на дружеството за цялата 2001 г., който са можели да сравнят с резултатите на холдинга, по същите стандарти, за 2000-та година. Тази информация е част от цялата приватизационна процедура и е на разположение на съда. 3-членният състав на съда не мотивира и защо е избрал като аргумент резултатите по международните счетоводни стандарти, които официално още не действат в България, а не по действащите български счетоводни стандарти.

Засегнатите
По всяка вероятност Агенцията за приватизация (АП) ще обжалва, което ще забави процедурата още повече, а това може да постави под въпрос валидността на офертите. “Консорциум Метатабак”, в който съдружник е Майкъл Чорни, “Росбулгартабак”, “Тобако холдинг” и “Тобако кепитъл партнерс” подадоха окончателните си оферти на 22 юли, които са валидни в 120-дневен срок.
“Консорциумът “Метатабак” няма да участва в повторна процедура за приватизацията на “Булгартабак”, заяви пред радио НЕТ израелският бизнесмен Майкъл Чорни. Според него решението на ВАС доказва, че България е демократична държава. “Нашата цел беше само да докажем, че сме честна компания, и сме били прави, че има нарушаване на процедурата от страна на Агенцията за приватизация”, допълни Чорни. Консорциумът “Метатабак” не бе допуснат до класация, тъй като не отговори на въпросите по офертата, зададени от АП, и не представи гаранция за финансовата й обезпеченост. Съдът безапелационно е потвърдил правомерността на декласирането му от състезанието още на 23 август от Агенцията за приватизация. В решението си съдът приема аргументите на АП, че “Метатабак” не е дал разяснения по 9 от 20-те изисквания на агенцията, заради което е и отстранен.
Изпълнителният директор на “Тобако холдинг” Агустин Залдуеги обясни, че е доволен от решението на съда, но не приема аргументите му. “Готови сме да дадем повече от 110 млн. евро и ще изпратим писмо до Агенцията за приватизация за удължаване на срока за валидността на офертата ни”, каза той.
“Решението е справедливо и защитава държавния интерес”, каза Тихомир Трендафилов, адвокат на “Росбулгартабак”. АП трябва да реши какво ще прави оттук нататък, тъй като изтича срокът на валидността на офертите, допълни той. Пикантна подробност е, че единствено в жалбата на “Росбулгартабак” фигурира претенцията, заради която съдът връщане на сделката - АП да допусне еднократно подобряване на офертите.
Уважавам съдебната власт като независима институция, но мотивът за решението на Върховния административен съд (ВАС) за сделката за “Булгартабак” не ми звучи логичен. Това обяви в Токио, където бе на посещение, вицепремиерът Николай Василев по повод отсъждането на ВАС. Според него появата на финансовите резултати по международните счетоводни стандарти не е съществена промяна, защото още през пролетта управляващите обявили, че те ще бъдат малко по-добри от българския одит. Вицепремиерът посочи, че последствията от решението на съда няма да са добри за страната.
Изненадам съм от решението, заяви земеделският министър Мехмед Дикме. Според него обаче то няма да се отрази на изкупната кампания. Тютюнът на производителите ще бъде изкупен, независимо кой ще е собственикът на “Булгартабак”, заяви Дикме. “Доколкото успях да разбера, решението е взето по целесъобразност - заради това, че не е било поискано допълнително увеличение на цените”, коментира той. “Единственото, което мога да кажа като министър на земеделието е тютюнопроизводителите да не се притесняват по отношение на изкупуването на реколтата - както в момента върви нормално изкупуването на едролистни тютюни, по същия начин вече сме направили предварителни разговори с купувачите на ориенталски тютюни, в това число и с купувачите от БТ”, добави Дикме. Той обеща, че няма да има сътресения и целият тютюн, произведен тази година, ще бъде изкупен и платен от търговците.

Политиците
определиха еднозначно, че решението на съда е лош знак за чуждите инвеститори. “Правителството доказа, че не може да прави реформи и приватизация, а провалът на сделката за “Булгартабак” поставя под въпрос привличането на чужди инвестиции”, коментира Никола Николов, депутат от ОДС. Той прогнозира, че ще бъде поискана оставката на вицепремиера Николай Василев. Според зам.-председателя на СДС Пламен Орешарски решението на ВАС е било очаквано. По думите му последствията от това са и добри, и лоши. Най-накратко отзиви навън ще са, че правителството не спазва процедурите, но все пак има съд, който следи тези работи, смята Орешарски.
Министърът на икономиката Николай Василев да си подаде незабавно оставката, за да даде възможност на друг да реализира декларираните от правителството намерения, настояха от СДС. “Случи се онова, за което предупреждавахме - мнозинството и икономическият екип, ръководен от Николай Василев не могат да правят реформи, не могат да правят голяма приватизация, с което поставят пред големи изпитания българската икономика. Отражението от несключването на сделката за “Булгартабак” - а е очевидно, че тя до края на годината няма да стане, е с много ефекти върху икономиката”, заяви депутатът от ОДС Никола Николов. По думите му “Булгартабак” не е в състояние да изкупи тютюневата реколта. На твърденията на министър Дикме, че пари за реколтата ще има, Николов отговори така: “Нека да видим как се намират пари. Това означава “Булгартабак” да сключи заемни договори с банки, а след като е в процедура по приватизация, това може да стане по силата на закона, само с разрешение от АП”. Такова все още нямало и щяло да отнеме повече от месеци търсенето на заеми от банките. “Няма да може да се изпълни споразумението със Световната банка. Императивно условие за сключването на споразумение за заем за подкрепа платежния баланс, беше да се сключи сделката”, обясни още Николов. Той припомни, че в бюджета няма да постъпят и предвидените пари по програмата за приватизация.
Въпреки че по някои заеми от Световната банка има срок, забавянето на сделките за “Булгартабак” и БТК няма да е фатално, защото политическото желание за приватизация на двете големи компании е налице, обясни шефът на бюджетната комисия в парламента Иван Искров от НДСВ. От финансовото министерство пък подчертаха, че изпълнението на бюджета за 2002 година върви много добре и за пръв път има голям фискален резерв. Намалението на приходите няма да повлияе на бюджета, защото парите от приватизацията на “Булгартабак” отиват в платежния баланс на страната за изплащане на външния дълг, казаха експертите на Милен Велчев.
При всички случаи решението на съда означава голямо забавяне на процедурата, каза икономическият съветник на НДСВ Владимир Каролев. От друга страна, това може да доведе и до неизпълнение на поетите от България задължения пред международните финансови институции и да не получим заеми от тях, допълни той. Забавянето на сделката не е благоприятно както от гледна точка на дейността на “Булгартабак”, така и за държавата, каза депутатът от НДСВ Ралица Агайн. Според нея при положение, че се поиска подобряване на офертите, това трябва е на основата на реална необходимост и да няма забавяне на процедурата.
“Решенията на съда не трябва да се коментират, а да се изпълняват”, отбеляза лаконично депутатът от ДПС Рамадан Аталай.
Уважавам решението на съда, каза и Михаил Миков, депутат от “Коалиция за България”. Според зам.-председателя на БСП Румен Овчаров решението на ВАС не е изненадващо. “Още през август казахме, че сделката не е извършена по прозрачен начин и приватизацията на холдинга съвсем не завършва с решението на Агенцията по приватизация”, поясни той. Това, че се оказахме прави, ни най-малко не ни утешава, защото това е тежък удар върху имиджа на България и ще има отрицателен ефект върху по-нататъшния процес на приватизацията в страната, допълни Овчаров. Според него най-добрият вариант е да започне нова процедура за Булгартабак.
От политическата говорилня стана ясно, че изказващите се просто не са си направили труда да прочетат решението на ВАС. А преди да чертаят мрачните си прогнози, пълни с общи приказки и злорадство по принцип, трябваше първо да се да се прочете това 63-странично решение, от което поне две трети са посветени на аргументите, с които всъщност съдът отхвърля всички основания, с които тримата изгубили състезанието участници са се опитали да докажат, че процедурата е била непрозрачна.
България наистина влезе в световните информационни източници с новината, че съдът е отменил решението за продажба на тютюневия монополист “Булгартабак холдинг”. И макар че съдебната система формално е независима, решението със сигурност е удар не само срещу икономическия екип и кабинета, който взе политическо решение за сделката, но и върху бизнесимиджа на страната като цяло. Защото едва ли на много инвеститори ще им хареса доказващата се непредсказуемост в държава, в която нещата винаги могат да са предпоследни. Както и това, че една приватизация може да продължи с години и краят й да остане неясен.

Виолета СТОЕВА
[email protected]


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА