Last news in Fakti

25 Януари, 2022 09:21 18 350 5

Уникален имот „скрит“ в природата (СНИМКИ)

  • архитектура-
  • дизайн-
  • будапеща-
  • унгария

Къща на музиката в парк в Будапеща

Японският архитект Соу Фуджимото завърши един от най-футуристичните си проекти – музей, посветен на музиката, покрит с вълнообразен покрив в градския парк на Будапеща. „Домът на музиката“ е с разгъната застроена площ от 9000 кв.м. В него може да се види историята на музиката през последните 2000 години.

Архитектурният шедьовър е построен на мястото на офис сграда и е заобиколен от дървета. Фуджимото е решил фасадата на сградата в стъкло. Надвисналият покрив цели да създаде у хората усещането все едно са под балдахин.

„Бяхме очаровани от множеството дървета в градския парк и вдъхновени от пространството, създадено от тях. Докато дебелият и богат балдахин покрива и защитава заобикалящата го среда, той също така позволява на слънчевите лъчи да достигат до помещенията. Етажите са с отворени пространства и там границите между вътрешното и външното се размиват, като продължение на естествената среда“, казва Фуджимото.

Покривът на сградата е осеян със 100 отвора. Някои от тях за запълнени с дървета, а други представляват светлинни кладенци, които позволяват навлизането на максимално количество естествена светлина в помещенията. От долната страна на покрива са разположени 30 000 геометрични фигури, които имат за цел да имитират част от природата.

„Домът на музиката“ се състои от три етажа. Това не е случайно – всеки от тях има за задача да отразява „трите движения на музикалната партитура“. На приземния етаж са разположени две концертни зали. По-малките от тях ще се използват основно за лекции и семинари, а аудиторията със стъклените стени и капацитет 320 души, ще се използва за музикални изпълнения.

На втория етаж ще има мултимейна библиотека и архив на унгарската поп музика. Там ще се разположат класните стаи и офисите.

Пътят към третия етаж е решен с голяма вита стълба.

Уникален имот „скрит“ в природата (СНИМКИ)

Уникален имот „скрит“ в природата (СНИМКИ)

Уникален имот „скрит“ в природата (СНИМКИ)

Уникален имот „скрит“ в природата (СНИМКИ)


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А влизането

    5 3 Отговор
    На сняг и дъжд как го избягвате?
  • 2 Колчо слепеца

    3 3 Отговор
    Дърветата ги пиши бегали.По голяма глупост беше цирковата шатра на Софиянски пред централна гара.
  • 3 ....

    1 3 Отговор
    Изглежда като някаква рана отгоре.
  • 4 Тото 1 и Тото 2

    2 1 Отговор
    Има ли шанс бан Бойко да я купи за поредната си метреса ? Така на скрито място няма никой да я открие. Какно стана с къщата в Барселона !
  • 5 Убеден съм

    1 0 Отговор
    Че, този имот и за тлъсти и всякакви не биха го преотстъпили японците...вижда ми се като,, извънземен,,.....!