Last news in Fakti

1 Февруари, 2022 10:37 3 820 7

Наемите продължават да растат - Февруари 2022

  • унгария-
  • будапеща-
  • жилища-
  • наеми-
  • тенденции

Увеличението в Унгария е 13.1%

Наемите продължават да растат - Февруари 2022 - 1
Снимка: Shutterstock

С 13.1% се увеличиха наемите на жилища в Унгария през изминалата година. Само през декември беше отчетено увеличение от 0.6%, сочат данните на Националния статистически институт на страната. Годишният ръст за Будапеща е 12.7%. През 2021 г. на пазара там са оферирани над 100 000 жилища, което е близо до нивото от 2020 г. Предлагането бележи ръст в унгарската столица, докато в останалата част на страната то намалява.

През първия месец от новата година жилищата в пет квартала на Будапеща се предлагат на най-високи цени. Наем в размер на 675 EUR е увеличение от близо 50% на годишна база, което е исторически рекорд. През януари средният месечен наем в унгарската столица е бил 410 EUR на месец, което е с 11% повече спрямо същия месец на миналата година.

Извън Будапеща, най-скъпи жилища извън столицата се предлагат в Секешфехервар – 385 EUR/мес., което е ръст от 17% на годишна база. Следва Веспрем. Там средният наем е 360 EUR/мес., а увеличението за година е 8%. Третият най-скъп град е Дебрецен, където жилище може да се наеме средно за 330 EUR/мес. Увеличението за година е 20%.

Темповете на поскъпване на наемите при жилищата ще се забавят през новата година, прогнозират анализатори. Тенденцията ще засегне столицата и най-известните селски региони, след което пазарът ще се стабилизира, за да не изостава от темповете на инфлацията.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ajde pak

    13 0 Отговор
    Поредния материал , надуващ имотния балон.
    При положение, че унгарския форинт е поевтинял за една година с 15% , какъв е проблема да им се качат наемите с 13%?
    Нито са в ЕЗ, нито имат валутен борд!
  • 2 Ами

    9 0 Отговор
    Добре че пуснахте информация за Унгария, нямаше да мога да си легна довечера
  • 3 Влади

    12 1 Отговор
    Защо пишете глупости бе брокерчета алчни ? Примерно Будапеща да посети мечтае всеки амероканец , за София не е чувал нито един американец Факт ! Тотален срив на имотния пазар ще има и в продажби и наеми , в момента в София за продажба на жилище предлагат 30% отстъпка фирмите от цената и кандидати пак няма , кой идиот ще купи апартамент в София на цена по висока от апартамент в Барселона примерно ? или Аликанте , половината апартаменти в София за празни то няма хора вече , на бежанец безплатен апартамент да му дадете обзаведен без наем , следдва дена е избягал в Германия , абсолютно смешни сте и неадекватни

    Коментиран от #4

  • 4 за едно си прав

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "Влади":

    Будапеща е един от най-красивите градове въобще. Странно как Словакия, Чехия и Унгария могат да имат такива уредени, красиви, зелени градове, а София мяза на плетеница от магистрали с цопнати строежи нагъсто около тях бяа всякаква логика.
  • 5 Хорхе

    2 1 Отговор
    Може ли една статия с колко поевтиняха наемите в София, че сме с -20% спрямо преди ковид.
  • 6 брокерче

    2 1 Отговор
    построиха рекорден брой жилища, затова Наемите продължават да растат .....
  • 7 Русенец

    6 0 Отговор
    Като гледам опразнените магазини по центъра, със сигурност има голямо търсене на помещения, което обяснява покачването на наемите. Хората, макар и пр0сти, не са чак толкова, колкото ви се ще.