Last news in Fakti

14 Март, 2003 00:00 850 0

„Овергаз" осигурява работа на 500 военни в битовата газификация

  • овергаз-
  • природен-
  • газпром-
  • страната-
  • около-
  • газификация-
  • година-
  • бъдат-
  • лицензи-
  • компании-
  • става-
  • руската-
  • булгаргаз-
  • сектор-
  • освен-
  • фирми-
  • битова-
  • долара-
  • пазара-
  • момента-
  • природен газ-
  • битова газификация
,Възможност за преквалифициране и осигуряване на работа на 500 от чакащите съкращение през май 5500 кадрови военнослужещи предоставят от Българската стопанска камара и "Овергаз". Отдавна подготвяният проект предвижда създаването на 125 малки и средни фирми за монтиране на газови инсталации за битови нужди. По него ще бъде осигурена кредитна линия от 3.5 млн. евро за обучение и оборудване. Дружеството "Интерлийз" отпуска лизингова линия от 7 млн. лв. Техниката ще бъде предоставена на фирмите с възможност за изплащане за срок от 3-4 години с първоначална вноска от 20%. Срокът на откупуване на инвестицията е 15 месеца, като годишната печалба на монтажна фирма варира от 18 до 24 хил. лв.
Очакванията на "Овергаз" са, че чрез тази програма
ще бъдат газифицирани около 1.8 млн. домакинства
За тази година от компанията са предвидили 40 млн. лв. инвестиции в газификацията на страната като освен 30 хил. жилищни, с природно гориво трябва да бъдат снабдени и около 1000 административни и 480 индустриални сгради. През следващата година трябва да бъдат газифицирани още 60 хил. домакинства.
Освен "Овергаз", който държи 85 % от газоразпределителния пазар в страната, на територията й има още 5-6 регионални дружества, където също тече процес на битова газификация, и те също биха могли да осигурят работа на новосъздадените фирми.
Според БСК годишната печалба от дейността след данъчно облагане на новосъздадените инсталаторски фирми ще е 2.5 - 3 млн. лв. Косвеният годишен икономически ефект от реализацията на програмата ще е около 1.1 млрд. лв. (в т.ч.: 720 млн.лв. в битовия сектор, 130 млн. лв. в обществения сектор и 190 млн. лв. в промишления сектор). Само от изпълнението на този проект могат да се направят
икономии от разходи на енергия от 520 млн. долара годишно
обясни президентът на "Овергаз" Сашо Дончев.
Развитието на пазара на природен газ в страната е част от националната енергийна стратегия 2002-2005 г., приета от МС и парламента. До момента у нас почти няма пряко използване на природен газ за домакински нужди. Само около 2.5% от общото потребление на газ в страната е в битовата сфера. Ефектът от газификацията се изразява в средно намаление с около 35% на разходите за енергия на домакинствата, посочват от БСК.
Отделните стъпки за преструктуриране на пазара на природен газ и на държавното дружество "Булгаргаз" са приети и съгласувани с Международния валутен фонд и Световната банка. Държавната фирма запазва функциите си на преносна компания и доставчик на природен газ на едро, а разпределението на синьото гориво ще се осъществява от местни и регионални разпределителни компании, създадени със смесени, частни и общински капитали. Предстои Държавната комисия за енергийно регулиране да обяви публични конкурси за газификация на градовете в осемте газоразпределителни района в страната, чрез които да бъдат одобрени инвеститорите, които ще получат разрешения за изграждане на газоразпределителни мрежи и лицензи за разпределение на природен газ.
Обявяването на конкурси за осемте региона на страната
беше блокирано от жалбите на „Овергаз инк"
във Върховния административен съд срещу отказа на регулаторната комисия да издаде лицензи за газоразпределение в София, Бургас, Плевен, Сливен, Дупница и Русе. Стойността на проекта за регионите е над 1 млрд. долара. Интерес към него беше заявен още от италиански, гръцки, френски и американски компании.
През седмицата стана ясно още, че контролният пакет акции в "Газпром" официално става става собственост на руската държава. Едва ли тази новина е изненада в контекста на изявлението на руския президент при посещението му у нас в подкрепа на инвестициите на "Газпром" - компанията има интерес в приватизацията на "Булгаргаз" като решението за това кои ще са посредниците при доставката на природен газ е оставено на българското правителство. Путин изрази готовността на руското правителство да отпусне кредит от 150 млн. долара.
Още през юни миналата година руският газов монополист "Газпром" обяви намеренията си за създаване на нови четири компании за битова газификация, освен "Овергаз", в която има 50% от акциите. В момента природният газ се купува от "Газекспорт" и "Газпром" през "Топенерджи", което е 100% собственост на "Газпром". "Топенерджи" беше регистрирано през 1995 година като смесено българо-руско дружество, в което участваше "Булгаргаз". След шумни скандали руската страна изкупи българското участие. Другият посредник е "Овергаз", който съвсем естествено става най-прекият път на природния газ до крайния потребител.В момента "Овергаз" има лицензи за 23 града и изградена мрежа в над 50 населени места. Смесените дружества на контролирания от руската държава газов гигант "Газпром" на практика са без конкуренция на пазара за битова газификация, но това не означава непременно високи цени, коментираха експерти.
Елена Маркова
[email protected]


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА