Last news in Fakti

14 Май, 2023 18:36 5 814 6

Сериозните фирми не можете да ги видите по обществени поръчки

  • строителство-
  • интериор-
  • качество-
  • фирми

Нови сгради изникват в междублоковите градинки

Сериозните фирми не можете да ги видите по обществени поръчки - 1
Снимка: М. Богданова ©

Когато се прави ремонтна дейност трябва много добре човек да знае кои елементи на сградата са носещи и кои не. Има нужда от квалифициран специалист, когато става въпрос за промяна по сградата. Вътрешен контрол в апартамента е трудно да се прави, ако някой съсед не подаде сигнал, но това е много рядко.

"Горещо препоръчваме интериорът да е съобразен с конструктивните функции на сградата, за да не стане както стана в Турция след силното земетресение", коментират специалисти, цитирани от Евронюз България.

Сериозните фирми, които правят добри сгради, не можете да ги видите по обществени поръчки. Може да си зададете въпроса защо?

За една и съща цена на теоретично погледнато едно и също нещо, апартамент с еднаква квадратура, в зависимост какво е инвестирано него, той може да бъде продаден на пет различни цени спрямо качеството.

Откакто сме в Европейския съюз и се спазват наредбите регулацията е доста по-засилена. Участниците в строителството са доста повече. Имаме и авторски надзор, надзорна фирма и държавни органи, така че контролът е много по-сериозен от едно време. Амбицията на инвеститорите сега е доста по-голяма от преди. Виждаме го често с фасадите, които се правят. Намеренията са добри в масовия случай.

Нещата никога не са еднозначни. Винаги се търси удобство и комфорт, както и най-добрата визия в интериорния дизайн. Хората вече осъзнават, че за всяка работа си има човек. Може проектът ти дори да излезе по-добре като цена спрямо нещо, което ще направиш сам. Като нови тенденции модернизма е на първо място с отклонения към Бохо стил, Рустик.

Тенденцията е основана към практичността. Използват се естествени материали, ако можем да си ги позволим. Ако не можем използваме реплики, които са по-евтини. Екологията, енергийната ефективност, тоест доста технически параметри се гонят освен визията. Хората са станали доста по-практични и функционални по отношение на интериорния дизайн.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хаха

    5 0 Отговор
    Боли ме.
  • 2 Глупост

    18 6 Отговор
    Сериозните фирми не участвали в обществени поръчки? Що за простотия изръси авторката не е истина. Главболгарстрой, Хидрострой, АТ Инженеринг и т.н. сигурно са от онзи ден. Аман от некадърни автори.
  • 3 архитект

    6 1 Отговор
    Панелките са вечни и това дразни определени кръгове. Когато са строени грамотно и според правилата , панелките са непоклатими. При правилна експлоатация и поддръжка , просто няма какво да се ремонтира по тях. Докато самостоятелните постройки от типа "селска къща" си искат постоянно обгрижване и ремонти. Обществените сгради са грижа на държавата . Това са фактите.

    Коментиран от #4

  • 4 Главен архитект

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "архитект":

    Хубави ,хубави,колко да са хубави дрътите панелки?Всеки новодомец кърти по една стена да се разшири,жилището му да добие облик на нов апартамент.
    Можеби притежавате панелка и се опитвате да се оттървете от нея?
  • 5 От Варна

    2 1 Отговор
    Това за използването естествени материали ме разсмя. Бетон, стиропор и гипсокартон. Пластмаса навсякъде, дограма, канализация. Срещу нас правят блокче, та наблюдавам как се строи. Кое му е 1700 евро на квадрат не мога а определя! Да не говорим, че осякоха тридесетгодишни дървета, за да разширят паркинга. На площ 500 квадрата с двуетажна къща и зелен двор, сместиха четириетажен блок . Плочки от край да край около блока, няма стръкче трева, въпреки изискванията по закона. А най интересна е ориентацията, явно за да се смести на малката площ , точно югозападната стена е калкан( за бъдещ залепен строеж) а фасадата е изток и север. Кои балъци ще купят кутийките -апартаменти? Направо ги “облазявам”!
  • 6 Ранърсъ

    0 0 Отговор
    Живял бях у панелка , то като ГЕТО. Айде бега маани.