Last news in Fakti

11 Април, 2003 00:00 673 0

Продажбата на БТК тръгва по срамния път на Булгартабак

  • сделката-
  • печалбата-
  • трябва-
  • според-
  • които-
  • петров-
  • пламен-
  • държавата-
  • цялата-
  • преговорите-
  • министър-
  • прокуратурата-
  • обаче-
  • дивидента-
  • телекома-
  • сделка-
  • могат-
  • момента-
  • между-
  • венчърс-
  • продажбата-
  • пламен петров-
  • министър пламен-
  • вива венчърс-
  • министър пла
Продажбата на БТК е политическа сделка с икономически параметри, каза заместник-председателят на парламента Камелия Касабова. И това е може би най-точното определение, дадено на проточилата се приватизация на телекома ни. То не случайно дойде именно от устата на Касабова - тъкмо тя и шефът й по парламентарна линия Огнян Герджиков са най-посветени от НДСВ в детайлите на тази сложна сделка. В качеството си на висококвалифицирани юристи те консултираха предишните управляващи от СДС, преди те да вземат решение за прекратяването на преговорите с KPN-ОТЕ.
Повече от ясно е, че преговарящите не могат да договорят по-добри условия от постигнатите досега. В момента се търсят политически решения как да се оправдае сключването или провала на сделката. В голямата игра се намеси и президентът Георги Първанов, който поиска документите по продажбата. Това е още един индикатор, че по нея ще текат оживени политически пазарлъци.
Основният публичен проблем
по сделката е разпределението на печалбата на телекома за 2002 година. Две седмици след парафирането на приватизационния договор с "Вива венчърс" избухна скандал между Агенцията за приватизация и Министерството на транспорта и съобщенията за това как ще се разпределя дивидента на БТК за 2002 г. Управляващият директор за Централна и Източна Европа на "Адвент интернешънъл" Джоана Джеймс е категорична, че дивидентът на БТК трябва да остане в компанията.
Според запознати на преговорите между "Вива венчърс" и цялата работна група, ръководена от вицепремиера Николай Василев и с участието на министъра на транспорта и съобщенията Пламен Петров, е договорено дивидентът да се разпредели в съотношението, в което остават акциите след сделката - 65% за новия собственик и 35% за държавата. Тази договорка би трябвало да стане част от споразумението между акционерите - документ, който трябва да бъде подписан от купувача и министър Пламен Петров. Това обаче още не е направено.
,Транспортният министър Пламен Петров, който е принципал на БТК, настоява цялата сума да влезе в бюджета. Джоана Джеймс от "Адвент", обаче обяви, че договорката с АП е БТК да се купи заедно с печалбата за 2002 г.
Транспортният министър обяснил на ръководството на НДСВ, че ако печалбата на БТК остане в новия собственик, реалната цена на телекома рязко ще намалее. Именно разпределението на дивидента стана и повод веднага след провала на преговорите за приватизацията на "Булгартабак холдинг" да започне да се говори, че подобна съдба се готви и на сделката за БТК.
Хаосът ще бъде пълен, ако в заплетената сделка реши да се намеси и
прокуратурата
При положение, че тук не са изключени решения "по целесъобразност" (виж случая "Булгартабак"), нищо чудно последната дума да е нейна и отново да бъде насочена срещу интересите на юпитата в кабинета.
На 6 декември миналата година по сигнал на ОДС прокурор спря преговорите с "Вива венчърс", припомнят паметливи. Основанието за прекратяване бе текстът от Наказателния кодекс, според който "прокурорът и следователят са длъжни да вземат необходимите мерки за предотвратяване на престъпление, за което има основание да се предполага, че ще бъде извършено, включително и временно изземване на средствата, с които би могло да се извърши престъплението". На 17 януари 2003 г. прокуратурата отново даде зелена светлина на сделката, но постави пред финализирането й 7 твърде обтекаеми условия. Ведомствата, ангажирани с продажбата на БТК, веднага почнаха да си прехвърлят "горещия картоф". Де факто прокуратурата пусна сделката единствено на базата на обещания, че интересите на държавата са защитени. Прокурорите "се убедили", че онези, които се готвели да извършат престъпление, са предприели мерки, за да не го направят.
Юристи смятат, че заради пожелателните текстове в прокурорското постановление подопечните на Никола Филчев винаги могат да решат, че не са изпълнени обещаните подобрения в параметрите на договора за продажба и пак да спрат сделката. По най-парливия въпрос например - за дивидента, прокурорът е постановил: "Разпределянето на дивидент от печалбата на БТК ЕАД за 2002 г. следва да се съобрази с факта, че държавата е била акционер през цялата 2002 г." Според министър Пламен Петров това означава, че държавата трябва да си прибере цялата печалба. Юристите обаче смятат, че трябва да се имат предвид законите към момента на подаване на офертата или към момента на сключване на сделката. Разликата е съществена - по средата на 2002 г., когато е подадена офертата, е действало постановлението за изпълнение на бюджета за 2001 г., според което печалбата трябва да се разпредели в съотношение 80 към 20 в полза на хазната. Що се отнася до постановлението за изпълнението на бюджет 2002 според него пък печалбата се разпределя в съотношение 50 на 50.
Ненапразно хората, които ще трябва да парафират договора за продажба на БТК, нито за момент не забравят прокурорското постановление. В него фигурира както текстът "видяхме, че е постигнат напредък по преговорите", така и думите "налице са предпоставки финансовата оферта на купувача да бъде значително подобрена". Дали 10 млн. евро, с които тя бе "подобрена", могат да се сметнат за "значителни", ще реши прокуратурата. И както обикновено става у нас, решението може да бъде чисто политическо. И нищо чудно управляващите, които подпишат сделката, впоследствие да попаднат в ръцете на недотам приятелски настроените магистрати.
picture:.bmp,Виолета СТОЕВА
[email protected]


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА