Last news in Fakti

16 Май, 2003 00:00 7 585 0

Едропанелното строителство - предимства и недостатъци

  • сградите-
  • панелните-
  • сгради-
  • трябва-
  • първите-
  • строителство-
  • системи-
  • масово-
  • мрежа-
  • блокове-
  • жилищни-
  • експертите-
  • специалистите
, В ЕПЖС живеят над 2 млн. българи по данни на Министерството на регионалното развитие и благоустройствоОще в края на 1999 година бе готово проучване на колектива на арх. Ставри Ставрев за състоянието на панелните жилищни сгради в столицата и разположението им в различните жилищни комплекси. То представлява пълна инвентаризация на строителството в София от 1958 до 1989 г. В него са описани всички строителни системи и номенклатури, както и териториите с едропанелно строителство, дава се характеристика на панелните сгради, техните качества и най-често срещаните дефекти в звукоизолацията, топлоизолацията и инженерните системи.
185 000 са панелните жилища в столицата. Те представляват 39 на сто от общия жилищен фонд. Едностайните панелки са 15,5 на сто от общия брой на този вид жилища, двустайните - 53,4 на сто, тристайните - 29,9 на сто, четиристайните - 1,4 на сто.
Не може еднозначно да се твърди, че първите панелни блокове, които са експлоатирани повече от 30 години, са в по-лошо състояние от построените след тях, категорични са експертите. Те дават пример с кв. "Ботунец", в който няма разлика във вида и състоянието на сградите, построени през периода 1962-64 г. и тези, строени през 1987-89 г.
20 столични комплекса са белязани с характерните геометрични форми на наследените от социализма сгради-общежития. Те притежават и
безспорни предимства
твърдят специалистите. Имат развита съвременна инженерна инфраструктура. В комплексите е изградена обслужваща мрежа от училища, детски градини и здравни заведения. Разположението на сградите създава перспективи за развитие на добра търговска мрежа. Налице са озеленени вътрешноквартални пространства. Не е за пренебрегване и установения начин на живот на трето поколение панелни обитатели. В този смисъл разрушаването на панелките е неразумно, заключават експертите. То е свързано с огромни разходи и трудно предвидими последици - екологични, урбанистични, социални.
Първите експериментални панели са построени през 1958 г. по проекти на НИСИ и "Нипро ИТИС" с ръководител инж. Г. Бранков. Те са 4-етажни безскелетни едропанелни жилищни сгради (ЕПЖС). След завършването им е изготвен каталог с типови проекти за масово прилагане на панелното строителство в кварталите "Толстой", "Красна поляна", "Ботунец", "Свобода". Номенклатурите се доразвиват и обогатяват. Преминава се към индустриално строителство на ЕПЖС.
Дефектите при панелите
са плод по-скоро на некачествено строителство, отколкото на конструктивни грешки. Проблемът се задълбочава от некачествените материали, вложени в сградите, както и от подценяването на архитектурните и експлоатационните им качества. Последните са по-лоши от тези на сградите, изградени по познатите от столетия строителни системи, са категорични експертите.
През последните години при ЕПЖС възникна нов проблем, се подчертава в специализираното проучване. Първите етажи на панелните блокове масово бяха преустроени в търговски площи чрез отвори в напречния им гръбнак. Затова специалистите считат за задължително да се направи оценка на конструктивната сигурност и надеждност на сградите. Те препоръчват още ред задължителни мероприятия. Покривите трябва да бъдат ремонтирани. Първата и последната плочи подлежат на топлоизолация. Необходимо е да се направи топлоизолационна облицовка и на целите сгради. Дограмата трябва да бъде подменена. На ремонт подлежат абонатните станции, топлопреносната мрежа и индивидуалното измерване, така също и инженерните системи в сградите.
Специалистите предлагат серия от
мерки за решаване на проблемите с панелните сгради
Първоначално трябва да се реализира пилотен проект за саниране на такава сграда. Целта е по-нататък той да намери масово приложение в общинска програма. Държавата и общината трябва да поемат своята отговорност, въпреки че над 90 на сто от собствеността е частна. Създаването на благоприятна жизнена среда обаче, както и запазването на конструктивната сигурност, дълготрайността на жилищния фонд и икономията на енергия са обществени ангажименти.
Сред първите блокове, определени за ремонти, са тези в Студентския град. При положение, че най-напред рухна блок в "Надежда" обаче явно плановете ще трябва да се променят, а стартът на санирането да се ускори.
Виолета СТОЕВА
[email protected]


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА