Last news in Fakti

3 Септември, 2022 09:21 2 143 5

Град инвестира 1 млрд. EUR, за да стане "зелен"

  • лимасол-
  • кипър-
  • зелен град-
  • инвестиции-
  • пари

Лимасол е сред избраните 100 европейски града при конкуренция на над 400, които трябва да станат климатично неутрални и интелигентни до 2030 година

Град инвестира 1 млрд. EUR, за да стане "зелен" - 1
Снимка: Shutterstock

Най-големият кипърски крайбрежен град Лимасол ще инвестира близо 1 млрд. евро в следващите 8 години за превръщането си в "зелен" град. Той премина успешно състезателната процедура и беше включен от Европейската комисия в програмата „100 климатично неутрални и интелигентни градове” на ЕС.

Лимасол е сред избраните 100 европейски града при конкуренция на над 400, които трябва да станат климатично неутрални и интелигентни до 2030 г. - 20 години по-рано от определения срок за постигането на тази цел от всички страни-членки на Евросъюза, уточнява БНР. Участващите в европейския проект ще бъдат насърчавани за различни пилотни действия и програми в полза на техните граждани.

Лимасол трябва да въведе използването на зелени технологии, да намали максимално емисиите на въглероден диоксид, да модернизира транспортната инфраструктура, да подобри енергийната ефективност на сградите, да работи за кръговата икономика, изброи част от стратегическите цели кметът Никос Николаидис.

За изпълнението им се предвиждат около 1 млрд. евро инвестиции, посочи той.

Освен на средствата от Евросъюза, ще се разчита на финансиране от държавния и общинския бюджет, ще бъдат привлечени и частни инвеститори.

В осъществяването на програмата градските власти ще си сътрудничат с държавните органи, университети, научни институции и агенции за развитие в цялата страна.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лимасол

    6 0 Отговор
    ….да го видя да направят това нещо, няма да повярвам. Поредната гръкоподобна схема за измъкване на пари. Който е ходил или живял там вярвам, че ще ме разбере.
  • 2 Геша

    8 0 Отговор
    Лудостта продължава.Същото е като да гониш партизани, когато радиото предава ,че руските войски преминават Дунав и навлизат в България.Имало е такива случаи и са описани.Подчинените им казвали после пред съда: "По-прости бяха и от нас".С такива е пълно по върховете в ЕС.
  • 3 Знаят

    4 0 Отговор
    Византийците как да усвояват евро средства.
  • 4 Коментар

    2 0 Отговор
    Пускайте статиите на Милена помпата " Ръст на цените, ръст на цените". Тези зелени идеи и паметници на културата с какво помпат пазара ? Защо се публикуват, ако не се заплащат ?
  • 5 Греко

    0 0 Отговор
    Бравос на тези бедни хорица ! Ще им гледаме сеира.