10 Ноември, 2022 11:11 3 194 6

Създават регистър на некоректни наематели

  • кипър-
  • регистър-
  • некоректни-
  • наематели-
  • предложение

Причината е бързо растящата инфлация в Кипър, която затруднява все повече наематели да си плащат рентата в срок

Създават регистър на некоректни наематели  - 1
Снимка: Shutterstock

„Тревожната ситуация с наемите се изостря с нарастването на инфлационния натиск и свиването на разполагаемия доход на домакинствата“, казва Маринос Кинейро, президент на Борда за регистрация на агенти за недвижими имоти в Кипър.

„В среда, в която всичко поскъпва, виждаме, че въпросът става предмет на дискусия не само сред студентската общност и техните семейства, които бързат да учат в градските центрове, но и по-широко сред останалата част от обществото. Простият отговор е да се увеличи предлагането, което включва изграждането на повече имоти, които в даден момент ще задоволят съществуващото търсене, позволявайки на пазара да се саморегулира, което ще доведе до по-ниски наеми“, добавя Кинейро, който е на мнение, че увеличаването на предлагането може да се постигне по други начини и нови методи, които могат да успокоят собствениците, като ги насърчат да наемат повече имоти.

В този контекст Бордът по регистрация на агентите по недвижими имоти препоръча въвеждането на определени инструменти, които ще понижат страховете на онези, които са отдали имотите си под наем на недобросъвестни наематели.

„Сегашната нормативна уредба според нас се нуждае от преоценка и ревизия, тъй като не защитава ефективно наемодателите и не осигурява събираемостта на дължимите им наеми“, каза председателят на съвета.

„В този контекст препоръчваме създаването на проблемен регистър на наемателите – инструмент, който е подобен по концепция на системата Artemis, която финансовите институции в страната имат на свое разположение, за да видят кредитната информация на кредитополучателя“, добави той.

Самият съвет ще управлява регистъра и ще го направи достъпен за всички свои членове, което означава всички професионални и лицензирани агенти за недвижими имоти. В регистъра ще бъдат включени наематели, осъдени от съда за неспазване на договореното по договора за наем.

„Укрепването на законодателството и създаването на регистър, съчетано с увеличаване на предлагането на недвижими имоти на пазара на недвижими имоти, ще подобри ситуацията и постепенно ще допринесе за нормализиране на наемните цени“, заключи той.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    10 3 Отговор
    Ганчо трябва да предплати 3 месеца, преди да му се връчи ключа. Иначе ви е направил бомба в края на месеца.
  • 2 ХаХаХа

    4 7 Отговор
    А има ли коректни наематели!?
  • 3 Иван

    7 7 Отговор
    Да направят регистър на некоректни наемодатели, до сега никога не са ми връщали депозит.
  • 4 Варна

    3 1 Отговор
    И у Варна така,само нагореее
  • 5 Тоз Тил'визур ШагуСчупъа

    1 4 Отговор
    А на некоректни хазая измамници КОГА, КОГА
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.