Last news in Fakti

18 Ноември, 2022 09:21 2 325 4

Стабилно търсене на този вид имоти

  • кипър-
  • офиси-
  • търсене-
  • цени-
  • наем

Цените на офисите в Кипър остават стабилни

Стабилно търсене на този вид имоти - 1
Снимка: Shutterstock

Секторът на недвижимите имоти в Кипър се оказа доста стабилен, пренебрегвайки ефектите от нарастващата инфлация, тъй като търсенето на жилища и офис площи продължава да нараства. Пазарът на недвижими имоти се подкрепя от повишеното търсене на жилищни проекти, но заинтересованите страни съобщават, че интересът към офис площи от висок клас също се е увеличил.

Говорейки пред Financial Mirror, Лукас Георгиу, ръководител на отдела за проучване и оценка на недвижими имоти в BNP Paribas/Danos Real Estate, казва, че има силно търсене на пазара на офиси и търговски имоти въпреки натиска от нарастващата инфлация. „Войната в Украйна доведе до увеличаване на издръжката и оперативните разходи на бизнеса; но в същото време това също допринася за повишаване на интереса към офис и търговски помещения, тъй като много компании, базирани преди това в Украйна, разглеждат Кипър като алтернативна база“, казва Георгиу.

Въпреки пазарния натиск, търсенето на офиси остава силно, поддържайки цените стабилни от 2020 г. „Скоро ще бъдат пуснати в експлоатация редица офис сгради от висок клас, а работата по други проекти е в напреднал етап“, добави експертът. По-голямата част от търсенето на офиси все още е в Лимасол, но Никозия набира скорост, тъй като някои високотехнологични компании са се установили в столицата.

Според доклад на Danos, публикуван от Phileleftheros daily, цените за наем на офиси в Никозия варират от 12 до 23 EUR/кв.м, докато през 2020 г. и 2021 г. те варират от 12 до 20 EUR/кв.м. Цените за наем на офиси в Ларнака варират от 8 до 12 EUR/кв.м в сравнение с 6 и 10 EUR/кв.м през 2020 г. В Лимасол цените за наем на офиси варират от 20 до 45 EUR/кв.м, а във Фамагуста те са от 5 до 12 EUR/кв.м.

Продажните цени за офиси в Никозия варират от 3000 до 4500 EUR/кв.м, докато през 2020 г. и 2021 г. те варират от 3000 до 4000 EUR/кв.м. В Ларнака цените на офис площите през 2022 г. варират от 2000 до 3000 EUR/кв.м, което е по-високо в сравнение с 2021 г. (от 1500 до 2000 EUR/кв.м). Продажната цена на офисите в Лимасол варира от 5000 до 6000 EUR/кв.м.

В Никозия доходността от наемане на офиси е от 5% до 6% годишно, а в Лимасол – от 5% до 5,50% годишно. В Ларнака и Пафос, тя е между 5% и 6,50%.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    1 0 Отговор
    Кипърягите привлякоха половината руски АйТи компании, докато Ганчо се подготвя за фронта.
  • 2 Вуй

    1 2 Отговор
    Дежурните от ул.Плачковица да започнат СЕГА:
  • 3 специалист

    2 0 Отговор
    Кипър не е лошо място за инвестиция в НИ. Климата е добър. Хората са читави. Морето е до бара и бара е до морето.
  • 4 Морски

    1 2 Отговор
    А на нашето море не е ли така ве