Last news in Fakti

18 Октомври, 2022 11:11 4 221 7

При съседите стана модно да се купува с ипотека

  • гърция-
  • ипотечен заем-
  • жилищен кредит-
  • лихва-
  • покупка-
  • жилище

Гърците се опитват да хванат „последния влак“ на ниските лихви по жилищните заеми

При съседите стана модно да се купува с ипотека - 1
Снимка: Shutterstock

През втората половина на 2022 г. търсенето на жилищни кредити в Гърция не отслабва. Основната причина е, че след дълго затишие през предходните години хората се борят да задоволят жилищните си нужди като използват все още ниски фиксирани лихви по ипотечните заеми.

Инвестирането в недвижими имоти се разглежда от гърците като сигурно убежище за техните спестявания по време на периоди на висока инфлация, когато лихвените проценти по депозитите остават близо до нула и изяждат разполагаемия доход. Ето защо гърците се обръщат към пазара на недвижими имоти, за да защитят спестяванията си в дългосрочен план.

Според Kathimerini през август 2022 г. търсенето на ипотечни заеми в Гърция остава на високото ниво от предходната половина на годината, отбелязвайки ръст от 8,3%. Броят на молбите за ипотека се увеличи от 3600 през август 2021 г. на 3900 през август 2022 г.

Обемът на новите жилищни кредити, издадени през август от гръцките банки, се увеличи от 88 млн. EUR през август 2021 г. до 95 милиона евро през август тази година, отбелязвайки ръст от 7,9%. Така през първите осем месеца обемът на ипотечното кредитиране възлиза на 645 млн. EUR спрямо 438 млн. EUR през януари-юли 2021 г.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Студопор

    4 3 Отговор
    А при нс, защото всеки купува кеш...
  • 2 Брабус

    6 1 Отговор
    Пореден жалък опит от страна на брокерчетата..
  • 3 Съдията Дред

    8 1 Отговор
    Обичам ипотеките , доходно нещо са, особено като се тръгне на изпълнително дело
  • 4 Истинатаа!

    9 4 Отговор
    Хак да им е на пишман строителите и инвеститорите! А тези, дето се нагълтаха с кредити, щото някой скъсан брокер им казал, че "сега е момента, по-евтино няма да стане", аре да видим максимум до на пролет. Хора, онзи ден излезе официалната статистика, че в България за третото тримесечие на 22-а спрямо третото тримесечие на 21-ва сделките са НАМАЛЕЛИ С 15%! И това е без очакваното вдигане на лихвените проценти! А познайте тогава какво ще стане. Само казвам. Съжалявам младите, дето са се нагълтали като за последно с кредити, надявам се да се справят всички. Просто с вдигането на лихвите този имотен дирижабъл, о да, не балон а дирижабъл гръмва!!! Сега са намалели сделките...летният сезон, когато най-активно се купува. Мислете какво предстои, не слушайте пишман брокери и алчни "инвеститори". Кой разбрал- разбрал. Кой не разбрал- и за ЧСИ-тата трябва да има хляб.
  • 5 Бай Иван

    9 1 Отговор
    Милена, ти удовлетворена ли си от работата си ? Четеш статии, преписваш материали, знаеш че пазара пада и пускаш помощи статии. Изпитваш ли удоволствие да лъжеш хората ? Да ги заробваш доживот ?
  • 6 Спас

    6 2 Отговор
    По скоро брокерите и продавачите се опитват да хванат последния влак на високите цени, щото като вдигнат лихвите януари на 4 процента и от банките намалят кредитирането, за 20 имота ще има един купувач.
  • 7 Вуй

    3 2 Отговор
    Ей шморцове,стига сте ревали