Last news in Fakti

1 Ноември, 2022 09:55 5 023 1

Съседите обезпокоени от важна промяна на пазара на имоти

  • гърция-
  • златна виза-
  • инвестиции

Гърция направи промяната, за да увеличи запаса от жилища

Съседите обезпокоени от важна промяна на пазара на имоти - 1
Снимка: Shutterstock

Наскоро Гърция увеличи двойно сумата, която чужденец трябва да инвестира в страната, за да участва в програмата „златна виза“. Сумата е повишена от 250 000 EUR на 500 000 EUR. Промяната е продиктувана от желанието на властите да увеличат наличния запас от недвижими имоти за закупуване от гърците.

Според професионалистите в областта на инвестиционната миграция това ще се отрази на конкурентоспособността на Гърция като инвестиционна дестинация, тъй като в момента тя предлага най-достъпната програма. „Страни като Испания и Португалия също имат минимален инвестиционен праг от 500 000 EUR, но последната предлага възможност за получаване на гражданство веднага след като инвестицията има 5 години от датата на получаване на разрешение за пребиваване“, каза Александрос Рисвас, ръководител на Risvas & Associates, адвокатска кантора, специализирана в инвестиционни имиграционни програми.

Според него ще бъде особено важно как ще бъде въведена съответната промяна в програмата, като се има предвид, че към този момент вече има толкова много „отворени“ визи, чието получаване се бави поради бюрокрация.

Министерството на развитието вече работи по отделни сценарии за въвеждане на новия лимит, за да не се наруши програмата. В този контекст намерението на министерството е да няма изненади и новата структура да не работи "със задна дата".

Това означава, че всички заявления за разрешения за пребиваване, подадени преди влизането в сила на новата система, ще бъдат подадени с предишния лимит от 250 000 EUR. Възможно е тази диференциация да доведе до увеличаване на броя на молбите, тъй като броят на заинтересовани инвеститори, които искат да ползват този "прозорец" и закупуване на по-евтини недвижими имоти, ще се увеличи рязко.

Властите обмислят и възможността за забрана за придобиване на два или повече имота по програмата "Златна виза". Така 500 000 EUR ще трябва да бъдат похарчени само за един имот. Иначе желаещите могат да закупят 5 апартамента за по 100 000 EUR.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Взех си

    2 10 Отговор
    няколко много хубави къщи в Гърция, ако някой се интересува, давам ги под наем за лятото