Last news in Fakti

21 Февруари, 2023 14:21 3 201 4

Купувачи на имоти не са платили 16.2 млн. EUR ДДС

  • кипър-
  • данъци-
  • ддс

Те са излъгали, че живеят в имотите, а в действителност ги отдават под наем

Купувачи на имоти не са платили 16.2 млн. EUR ДДС - 1

„Над 270 души, предимно чуждестранни инвеститори, се възползваха от намалената ставка на ДДС от 5% за купувачите на жилища вместо стандартната ставка на ДДС от 19%, като 16,2 млн. EUR липсват от държавната хазна на Кипър“, съобщи министърът на финансите Константинос Петридес, който каза, че държавата възнамерява да събере дължимите данъци.

От началото на декември 2022 г. Данъчната служба извършва проверки на място на къщи и апартаменти, за да установи дали в тях живеят самите собственици или се отдават под наем. Одитите разкриха, че 275 собственици на жилища не отговарят на условията за освобождаване от 5% ДДС и следователно трябва да плащат ДДС при ставка от 19%.

„Повечето чуждестранни инвеститори, които са закупили апартамент или къща, са се възползвали от намалената ставка на ДДС от 5%, но постоянно живеят в чужбина и отдават имоти под наем чрез услугата Airbnb“, казва Петридес. Той допълни, че проверките продължават, като те започват и по отношение на други категории данъкоплатци.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 И в БГ така

    11 0 Отговор
    Инвеститорите масово остават сградите на Акт 15 , за да не плащат данъци
  • 2 Аз Кочо

    4 1 Отговор
    Сега е моментЪт за ЪпЪртЪментЪт

    Коментиран от #3, #4

  • 3 Вуй

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Аз Кочо":

    Да ривере, кажи нещо за ФЕД,ФБР,Федералната Банка, отвори ни очите на нас простосмъртните ве
  • 4 Вуй

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Аз Кочо":

    Сега е моментът в който работиш в голяма хран. верига и няма кой да ръси акъл само.Там шефовете не им трябват професори по всичко, а хора с яка гърбина