Last news in Fakti

4 Май, 2022 18:43 3 674 4

Силно поскъпване на имотите около известно европейско езеро

  • балатон-
  • унгария-
  • имоти-
  • цени-
  • търсене

С близо 50% по-малко търсене на имоти край езерото Балатон

Силно поскъпване на имотите около известно европейско езеро - 1
Снимка: Shutterstock

Силно търсене на имоти в района на езерото Балатон през първото тримесечие на текущата година, отчитат анализатори от Pénzcentrum. В същото време пандемията доведе до промяна в предпочитанията на потребителите. Ако по-рано потенциалните купувачи са търсили имот само за летния сезон, сега обмислят възможността да го придобият като ваканционен дом.

OTP Ingatlanpont (OTP Real Estate Centre) отчита ръст на клиентския интерес и транзакции на южния бряг на езерото Балатон, докато през април се наблюдава умерена тенденция в района на езерото Веленце. Цените обаче продължават да растат. Въпреки това, в сравнение с миналата година, интересът към пазара на недвижими имоти по бреговете на Балатон е намалял с 40-50%. Това може да се дължи на общия скок на цените, който засяга всички пазари, както и на покачващите се лихвени проценти.

Най-скъпият имот в Балатон се намира в т.нар. триъгълник Балатонфюред-Чопак-Тихани. Според OTP Ingatlanpont сред крайбрежните градове и села най-скъпи са Балатонфюред, Тихани, Шиофок, Сантод и Чопак. Тук средната цена на квадратен метър е 1690-2250 EUR. А в някои населени места в близост до езерото цената достига 2650 EUR/кв.м. В Тихани средната цена е 4760 EUR/кв.м, а в Балатонфьолдвар е е 3700 EUR/кв.м.

За сравнение, в Гардони и Веленце могат да бъдат намерени недвижим имот на средна цена от 2100 EUR/кв.м. За тези, които търсят жилище около езерото Тиса, най-изгодните оферти са на цени около 950 EUR/кв.м в Тисафюред и 520 EUR/кв.м в Саруда и Тисадеред.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АнтиГост

    4 1 Отговор
    Няма вече рашки да купуват скапани имоти с инвестиционна цел.
  • 2 честен ционист

    10 4 Отговор
    Купувайте до едно друго езеро - Байкал, другаде няма да става за живот.

    Коментиран от #3

  • 3 АнтиГост

    6 5 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    Там и подарък да е няма да приема !
  • 4 Тото 1 и Тото 2

    0 0 Отговор
    А нещо за цените на къщи и бутици в Барселона ? Че там инвестира върхушката на ШАЙКАТА !