Last news in Fakti

23 Август, 2013 14:56 4 620 1

Най-разпространените имотни измами в САЩ

  • имотни измами

Лицата, които реализират измами с недвижими имоти, стават все по-изобретателни. Така например, неотдавна подставена фирма, представила се като агенция за недвижими имоти, принудила собственик на къща, купена с кредит, да плати 10 000 USD за преструктуриране на заема, а след това изчезнала.

По време на надуването на имотния балон в САЩ мними брокери изкарваха луди пари от завишената оценка на имота при получаване на кредит, а някои „гуру”-та в имотната сфера спечелиха десетки хиляди долари със съвети как бързо да се забогатее от търговията с недвижимости. Когато балонът се спука, измамниците концентрираха вниманието си върху кредитополучателите, които изпитват остра финансова нужда и ги грози опасността да загубят заложения имот.

Експертите на Forbes описват най-разпространените типове имотни измами в САЩ.

Афери на пазара на наеми

90% от желаещите да наемат жилище търсят подходящия имот в Интернет, сочат данните на Националната асоциация на брокерите в САЩ. Това не убягва от погледа на измамниците. Те крадат обяви и ги публикуват от свое име. Най-често мнимите брокери искат предплата от бъдещия наемател плюс брокерска комисионна. Понякога настояват парите да бъдат преведени по банков път на сметката на „приятел” с цел да се докаже платежоспособността на наемателя, след което вземат парите и изчезват.

В населените градове, като например Ню Йорк, се наблюдава следният сценарии: измамникът, който има достъп до имота, го рекламира на невероятно ниска цена и организира часове за посещение, на които взема комисионна от всички потенциални клиенти. Измамените наематели никога повече няма видят „брокера” и да узнаят, че заявката им няма да бъде изпълнена.

Клиентите трябва да са нащрек, ако посредникът иска да бъдат преведени пари по сметка или да се плати комисионна преди сключването на договор, ако не могат да видят имота поради една или друга причина, ако трябва да дадат капаро или комисионна на някакъв „адвокат” или „брокер”.

Рефинансиране на кредита

След като имотният балон се спука милиони американци се сблъскаха с невъзможността да изплащат ипотечните си заеми и много измамници успяха да извлекат полза от създалата се ситуация. За последните четири години неправителствената организация NeighborWorks America е получила 35 000 жалби от американци пострадали от действията на лица, които са им „помагали” да рефинансират кредита си. Ако през 2009 г. американците са губели между 1000-1500 USD, то към днешна дата сумата е 4000-5000 USD. Много от измамниците първо звънят на клиента като предлагат да му помогнат с изплащането на кредита и да го включат в групата със собственици, които искат да подадат иск срещу кредитодателя. Обещават по-ниски лихви или дори напълно да избавят кредитора от заема му. Сигнал за измама е, ако се иска внасяне на пари преди да излезе решението на съда.

В случаите, когато става дума за консултация и внасяне на молба в съда, измамникът обикновено казва, че ще се заеме с всичката бумащина, но трябва да му се плати предварително. В най-лошия случай неплатежоспособният кредитополучател прехвърля всички документи свързани със собствеността на имота на своя „спасител” с надеждата, че някога ще си откупи отново имота.

Често мошениците казват, че са свързани с държавни програми като HAMP (Home Affordable Modification Program) и HARP (Home Affordable Refinance Program), които предоставят жилища на социално слаби семейства или частично финансират покупката на имот. Измамниците събират комисионни за услугите, които уж предлагат и убеждават клиентите да не прибягват до банките. Обикновено не вземат парите веднага. Правят го най-често на втора или трета среща с клиента. В такъв случай трябва да се прекъсне комуникацията още след първата среща.

Съмнителни програми

Програми, които разясняват как бързо и без усилия да се забогатее, бяха широко разпространени в САЩ преди началото на кризата, но днес те отново започват да набират популярност. Самопровъзгласилите се за „гуру” в сферата на недвижимите имоти прибягват до различни средства – от рекламни трикове до книги. Най-честото обаче измамите са под формата на предложения за записване на курсове за брокери. Те са или безплатни, или се иска символична цена. На самите семинари се дава зарибяваща информация и се намеква, че преподавателят има връзки с големи инвеститори, но за да се научат конкретни имена курсистите трябва да дадат определена сума. Всички те подписват декларации, че нямат никакви претенции към провеждащите курса. Така на практика е невъзможно измамниците да бъдат съдени. Това не означава, че всички семинари са с цел привличане само на средства. Просто преди записване на такъв е необходимо да се направи справка в точно определен сайт и да се види дали компанията, която провежда обучението е регистрирана там.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Иван

    0 0 Отговор