Last news in Fakti

10 Юли, 2016 12:11 2 639 0

Прозрачни имоти пазари и имотни измами

  • имотни измами-
  • кадастър-
  • прозрачност

От 109 държави от цял свят, България е на 50-то място по прозрачност на пазара на недвижими имоти. Една от причините да не сме сред първите държави е проблемът с имотните измами. Към днешна дата най-честите престъпления се извършват със стари нотариални актове. През седмицата Народното събрание прие на второ четене поредните промени в Закона за кадастъра и имотния регистър.

В Ню Йорк беше продаден мезонет за рекордната сума от 45 млн. USD, а автомобилният гигант Toyota реши да икономисва от ток, като спре от действие два от осемте асансьора в централата си в Токио.

Най-прозрачните имотни пазари

На държавите включени в ТОП 10 на най-прозрачните имотни пазари се падат 75% от инвестициите в недвижимости в световен мащаб. Средният годишен обем транзакции в цял свят възлиза на 700 млрд. USD.

Народното събрание прие окончателно промените в Закона за кадастъра и имотния регистър

Въпреки положителните на пръв поглед, промени които прие окончателно 43-тото Народно Събрание в поредния Закон за изменение и допълнение на Закона за кадастъра и имотния регистър (ЗКИР), проблемите около изработването на кадастралната карта на България остават с пълна сила и дори в последно време се задълбочават. Обединяването на така наречените карти на възстановената собственост (КВС), които всъщност са квазикадастрални карти, с картите на урбанизираните територии е технически несложна дейност, а превръщането на сегашните номера на имотите в идентификатори (или т.нар. ЕГН на имотите, за което се говори) е още по-просто.

Мезонет за 45 млн. USD

Мезонет, разположен на целия 24-ти етаж от луксозната сграда „Уолкър Тоуър” в Ню Йорк, беше продаден за рекордната сума от 45 млн. USD. Цената е само със 6 млн. USD по-ниска от абсолютния рекорд за мегаполиса.

Имотни измами със стари нотариални актове

В последно време са зачестили имотните измами със стари нотариални актове. Причината е, че актовете отпреди 1988 г. не са вкарани в информационната система, в която нотариусите правят справка. Остава практиката най-честите измами да са с фалшиви нотариални актове или неистински пълномощни, казаха специалисти по БНТ.

Какво се случва в офиса на Toyota

За това, че икономическата ситуация в световен мащаб далеч не е идеална, служителите на един от най-големите автомобилни производители – Toyota, могат да усетят сами минимум по два пъти на ден – когато идва и си отиват от работа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА