15 Август, 2024 21:25 4 562 12

Строят се по-малки къщи

  • colliers international-
  • къщи-
  • софия-
  • тенденции-
  • ново строителство

Тенденцията е разпределението да е близко до това на големите апартаменти, както и да няма гараж в постройката

Строят се по-малки къщи - 1
Снимка: М. Богданова ©

Към първата половина на 2024 г. броят на къщите в комплекси достига 1700 броя. Разпределени са в 112 жилищни проекта. Забелязва се намаляване на средната им квадратура от около 435 кв.м. през 2020 г. до 375 кв.м. към средата на текущата година. Това се дължи от една страна на тенденцията за изнасяне на местата за паркиране извън застроената площ на къщата, а от друга – на все по-често срещаната концепция „вертикален апартамент“ - с по-компактни стаи, редуцирани като големина коридори и дворове. В активен строеж са над 1200 къщи в повече от 90 проекта, като една трета от тях са концентрирани в петте най-големи такива. Избраните от инвеститорите локации са южната дъга на Околовръстен път, Бистрица, Панчарево и Лозен, сочат данни от анализ на консултантската компания Colliers.

Почти всички съществуващи комплекси се намират по южната дъга на Околовръстен път. Строителните предприемачи все повече се фокусират върху самостоятелната къща като продукт, за да отговорят на наличното търсене. Този тип имот остава най-популярният, следван от редова къща с малък двор.

Броят сделки с къщи през разглеждания период (2020 – H1 2024) е около 1,200 на година. Най-много трансакции е имало през 2021 г., което може да бъде обяснено с COVID-19 пандемията и повишеното желание на хората да си подсигурят жилище с допълнително пространство, което да се обособи за работа/кабинет, както и двор или градина към имота.

По-голямата част от всички транзакции са реализирани без използване на банково финансиране, въпреки продължаващата наличност на благоприятни условия на кредитиране и ниските лихвени проценти. Нивото на достъпност (работна заплата към цена на кв.м) на къщи в комплекси, изчислено на база средна цена на кв.м. и официалната статистика за брутна работна заплата, се подобрява. Това се дължи предимно на повишените работни възнаграждения. Към средата на 2024 г. показателят е на равнище от 0.90 (кв.м. с една заплата).

Брутното ниво на възвръщаемост на къща в комплекс при отдаване под наем е около 3.8% на година. Покупка „на зелено“ и последваща спекулативна препродажба на по-висока цена след завършване е предпочитаният вариант на инвестиция.

Цените на къщите в комплекси са се покачили с над 45% от началото на 2020 г. Същевременно разходите за строителство са нараснали с почти 64%. Ако тази тенденция се запази е вероятно фокусът на строителните предприемачи да се премести към локации с по-евтина земя за строителство. Очаква се цените да продължат да растат в резултат на това, че първичното предлагане в този сегмент (от инвеститор) не може да отговори на наличното търсене, както и с оглед на повишените разходи за строителство и поскъпването на поземлените имоти.

Строителството на големи проекти ще продължи да се реализира на по-отдалечени локации, поради липсата на подходяща земя за строителство или високата ѝ цена. Въпреки сериозното застрояване на южната част на столицата, краткосрочната перспектива за развитието на жилищни проекти с къщи продължава да е фокусирана там. Това се дължи на изградената пътна и обществена инфраструктура и лесния достъп с автомобил и градски транспорт. В последните години се наблюдава и увеличена активност в Югоизточна София – около селата Герман и Лозен, поради комуникативните им локации и по-ниските цени на поземлените имоти.

Забелязва се увеличено търсене на къщи с устойчив дизайн и технологични решения, които освен енергийна ефективност, създават и по-приятна среда за живеене. Този тренд се очаква да се запази, като все повече строителни предприемачи интегрират зелени технологии в проектите си, за да отговорят на повишеното търсене от купувачите.

Съгласно прогнозата на Colliers инвестиционните покупки на къщи ще продължат да намаляват своя дял, тъй като закупуването на къща с цел обитаване преобладава като причина за покупка. В контраст със значително покачващите се в последните години лихвени нива в Западна Европа, цената на ипотечните заеми в България остава близо до най-ниското си ниво досега. Банките са в ситуация на свръхликвидност и купувачите могат да получат лихвен процент на ниво под 3.0%, като самоучастието е в размер на поне 20% от цената на имота.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Помак

    15 3 Отговор
    ..построих ксщта 700
    ...и.тр да живея сам вав нея
  • 2 проектант

    11 1 Отговор
    Най-популярното разпределение в нашето АБ е едноетажно жилище с веранда 8 квадрата и нагоре, всекидневна с кухня 25-30 квадрата, две спални по 16 квадрата и санитарни помещения. Покривът дву или четирискатен, според наличните майстори. С малките дворове искат гараж, с големите го правят отделно.
  • 3 отвратителен начин на строене

    16 2 Отговор
    тесни тринетрови криви улучки, лабиринти с къщи където е невъзможно нито сметосъбиране нито снегопочистване

    Коментиран от #4

  • 4 Помак

    8 1 Отговор

    До коментар #3 от "отвратителен начин на строене":

    В кое село е това? В моето село най-тесния път е широк 8 метра.
  • 5 Мунчо

    27 7 Отговор
    Трябва да си много ограничен да набиеш половин милион в недвижим имот(апартамент или къща), на които възвращаемостта им е 3.8% на година. Та то в Револют лихвата вече е над 3% и ти я изплащат всеки ден без да се занимаваш с наематели, брокери, ремонти и един куп други простотии.
    Ако си вложиш парите да кажем в най-извесните фондове- SP 500 или Насдак 100 ще имаш доходност от 10-12 % и става с три клика на телефона, а рискът дългосрочно е минимален.
    На българина обаче само тухли и бетон са му в главата и той друго не признава.

    Коментиран от #6, #10

  • 6 В интерес на истината

    10 3 Отговор

    До коментар #5 от "Мунчо":

    Си мнооого прав, но защо им отваряш очите ?!
  • 7 Аз Кочо

    13 2 Отговор
    "Бългapия e c нaй-гoлям жилищeн фoнд нa глaвa oт нaceлeниeтo cpeд eвpoпeйcĸитe пaзapи.

    Зa Бългapия дaннитe coчaт, чe нa 1000 житeли ce пaдaт пo 668 жилищa.  Cлeд нac ce нapeждa Иcпaния c 559 нa 1 000 житeли и Фpaнция c 553 жилищa нa 1000 житeли.
    Ha тoзи фoн бpoят нa жилищaтa в Coфия пpeз пocлeднитe 10 гoдини ce e yвeличил c 158 838 бpoя пo дaнни нa HCИ. B ĸpaя нa 2023 гoдинa бpoят нa жилищaтa в cтoлицaтa e 768 046 бpoя. Cмeтĸaтa пoĸaзвa, чe пpeз пocлeднoтo дeceтилeтиe Coфия pacтe cъc cpeднo пo 43 нoви жилищa нa дeн.

    Ръст на населението отрицателен, имиграция 0

    Коментиран от #8

  • 8 Аз Кочо

    18 3 Отговор

    До коментар #7 от "Аз Кочо":

    Празните имоти в София са 35 пр.а за страната процента е 39.
    Инвестицията в имот в България е най тъп ата инвестиция другари и другарки, кога ще го разберете?!
  • 9 Лаго Маджоре

    11 2 Отговор
    Над 85 % от българите са собственици на имотите си и земята си без ипотеки и подобни глупости. Всичко останало са булшити . За това останалите хвърлят къчове и се тръшкат и правят циркове за пред простолюдието.
  • 10 Няма как да си прав

    2 4 Отговор

    До коментар #5 от "Мунчо":

    Има имоти и имоти. Апартаментът, който купих през 2012, сега е двойно по-скъп. След 2 години, като пуснат метростанцията, ще е вдигнал още 50%. В района предлагането е много ограничено.

    Коментиран от #11, #12

  • 11 Прав съм а ти си малък и незнаещ

    3 2 Отговор

    До коментар #10 от "Няма как да си прав":

    По скъп е защото кредитирането е безразборно. Когато то закъса ще откриеш реалната цена на копторчето ти. А това че е до метро ме кара да се питам дали ще живееш в метрото или в коптора
  • 12 Мунчо

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Няма как да си прав":

    Дали не съм прав? Давам ти малко официална статистика в долари:
    Да кажем, че имотът ти, който си купил през 2012г е струвал $100 000. Ако тези пари тогава ги беше вложил в SP 500, към днешна дата щеше да имаш точно $560 737 със средна годищна печалба от 14,68 %.
    Оставям на теб да прецениш кое е по-добре - над 5 пъти по-висока възвращаемост от фонда или двойното нарастване на цената на апартаментчето ти.
    Тук въобще не включваме разходите за данъци, освежителни ремонти, разправии с брокери и наематели.