3 Ноември, 2017 13:33 6 624 0

Смъртоносната дрога "бял китаец" залива Бургас

  • дрога-
  • бял китаец-
  • бургас

Нов вид дрога вече се разпространява в Бургас. Наричат наркотика „бял китаец” и според запознати скоро наяве ще излезе смъртоносното му действие. Тази дрога преди години причинява хиляди смъртни случаи в Русия, Естония и САЩ. Малко позната е в Западна Европа и на Балканите. Основната и съставка е фентанил, който представлява много силен наркотичен аналгитик и се прилага в медицината, пише "Флагман".

По химическа структура частично е сходен с промедола. Продава се по лекарско предписание за хора, страдащи от хронични болки, а също и при рак. Той обикновено се прилага под формата на лепенки върху кожата, за да проникне в организма постепенно. Самият фентанил има широк спектър в медицината. Може да се приема орално, венозно или мускулно.

Фентанилът е силен и много бързодействащ аналгетик. Той е около 100 пъти по-силен от морфина, но ефектът му трае не повече от 1/2 -1 час. Макар че химически има различна от морфина или хероина структура, неговото действие е почти идентично с опиатите, но до 700 пъти по-силно.

Това е причината Fentanyl да стане основна съставка на новата дрога „бял китаец”. Името на наркотика идва от това, че представлява бял кристален прах, който в същото време наподобява действието на хероина, който е с цвят жълто-оранжев.

С какво се примесва основната субстанция в този наркотик не е ясно. Възможно е това да е хероин, на който се цели да се увеличи в пъти силата на действие. От къде идва дрогата също не е ясно, но запознати предполагат, че е напълно възможно това да не е внос, пред вид множеството нарколаборатории, които разкриха органите на реда през последните години. Страшното при тази дрога е, че много трудно може да се дозира и на практика една десета част от грам може да убие човек. Смъртта настъпва поради спиране на дишането, липсата на кислород до мозъка и нарушената сърдечно дейност.

Краят идва почти мигновено при предозиране или в комбинация с алкохол. Сравнен с естествените опиати зависимостта от „белия китаец” е далеч по-висока. Въздействието е отчасти толкова силно, че състоянието на опиянение, което при опиатите се изживява полусъзнателно, тук буквално се проспива. Употребява се чрез венозни инжекции, но може да се пуши или смърка.

Употребявания в медицината фентинил е произведен за първи път в Белгия през 50-те години. Представлява бял кристален прах, практически неразтворим във вода и леко разтворим в спирт.

Според наркозависими дрогата, която се е появила по улиците в Бургас може и да не типичният вариант на тази, която се разпространява в Русия. Опасенията са, че местни наркоготвачи забъркват фентанила с амфетамин и метаамфетамин, за да изолират до определена степен приспивното му действие и липсата на приток на кислород до мозъка. Това е чиста проба игра със смъртта, защото количеството фентанил в една доза се предполага да бъде в милиграмове, а това е много трудно да се дозира.

„Сега пробват как ще се възприеме на улицата този боклук, който предлагат. Сигурно ще го пробват първо в Комлука на някоя проститутка или травестит, за да не се вдигне много шум, ако не им издържи сърцето и после ще го пуснат масово по дискотеките. Това е практика при дилърите. Ще стане страшно, ако започнат да го слагат в марихуаната или чайовете за пушене, за да станат по-силни, защото в Бургас тези наркотици масово се употребяват от ученици.” – сподели наркозависим.

„Никой наркоман не иска да умре, още повече това искат дилърите, но с тази дрога никой не знае коя доза ще се окаже фатална. Аз предпочитам да си спазвам програмата с метадон. Знам си дозата и не ми се рискува с някакви нови лайна. Още повече, че държавната дрога ми е безплатна.” – допълва той.

Предупреждаваме родителите да наблюдават внимателно децата си независимо от това, че не са склонни да употребяват наркотици, защото тийнейджърите лесно се изкушават да опитат поне веднъж. Някои от физическите признаци при употреба на „бял китаец” са свиване на зеницата, гадене, главоболие, прекомерно изпотяване, затруднено дишане, неадекватно поведение и загуба на съзнание, подуване около някои части на тялото. Начинът, по който да се разграничат тези признаци от редовни здравни проблеми е да се обърне внимание на това как и кога те възникват.

Повечето признаци за здравословен проблем са постепенни, появяващи се с течение на времето и са познати от предишни състояния. Признаците при употреба на наркотици, които изброихме се появяват изведнъж. Това е причината често родители да се притесняват за определен здравословен проблем при наличие на някои физически белези, а децата да отказват да отидат на лекар, който да ги прегледа. Замислете се, ако това ви се случи!

Употребата на „бял китаец” води и до ясно изразени психични разстройства. Употребилите от наркотика изпитват остра тревожност, проблеми със съня, обърканост, халюцинации, екстремни депресии, склонност към анорексия. Тяхната личност може да се промени драстично, променяйки личните си взаимоотношения с приятели, близки и роднини.

Често явление е да се избягват членовете от семейството и най-вече родителите. Лесната зависимост към фентанила, която развива организма е пагубна за човек. Дори в един момент употребяващият наркотика да осъзнае, че всяка следваща доза може да е фатална за живота му той трудно се отказва от дрогата. Така след хероиновият бум през 90-те години, когато починаха страшно много момичета и момчета в Бургас „белия китаец” може да се превърне в нова смъртоносна вълна за града.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА