Last news in Fakti

9 Март, 2018 22:00 6 949 5

Скимиращи устройства вече се поставят и в банкомати в банкови клонове

  • банкомати-
  • скимиращи устройства-
  • пари-
  • теглене

Най-новите устройства са незабележими

Скимиращи устройства вече се поставят и в банкомати в банкови клонове - 1

Устройства за копиране и източване на дебитни и кредитни карти вече се поставят и в банкомати, които са монтирани в самите банкови клонове. Затова специалистите съветват да оглеждате внимателно процепа, откъдето се слага картата, съобщава бТВ.

Макар и в банков офис, усърдно прикривайте с ръка персоналния си код.

Устройството се състои от няколко елемента и се поставя на банкомата за секунди. На пръстите на една ръка се броят сигналите от банки за монтирани скримиращи устройства от началото на годината в София. Причината, според полицията, са все по-сигурните модели машини за пари и в малкия лимит за теглене.

„Повечето лица, които се занимават със скимиране, избягват България. В повечето случаи те произвеждат тук, изпробват си техниката, без да теглят суми от набраната информация, отиват в чужбина и там теглят доста по-големи суми”, обясни Иван Петров от "Престъпления върху финансово-креднитната система" към СДВР.

В началото на седмицата подобно устройство или част от него е сложена в банкомат, който се намира в зона с 24-часово видеонаблюдение. Манипулацията хваща фирмата, която поддържа устройството. Банката блокира картите на всички теглили предишните дни. Пари не липсват.

Скимиращото устройство седи максимум 24 часа в машината. Добрите устройства, вече тествани у нас, се продават в Доминикана, Африка, Сингапур, Латинска Америка. Техниците обаче остават тук.

Най-новите скимиращи устройства са незабележими. При ваденето им от банкомата често се пробиват дупки по корпуса на машината. Това издава, че устройството е манипулирано. Полицаите съветват – когато теглите пари, не размахвайте пред банкомата листче с написан на него пин код. Разклатете т.нар. човка на банкомата. Ако тя е манипулирана, по-добре потърсете друга машина.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иванов

    14 3 Отговор
    То като няма пАри в картата, бая трябва да клатиш.
  • 2 Глава петъ

    14 2 Отговор
    Още от 44г кога материала станаха управници започнаха да усъвършенстват източването на държавни средства, уви днес почти няма откъде да източат и така материала ще намери мястото си - на полето, във фабриката така ще намери и истинската си самоличност, замаскирана от скъпата лимузина и баровските имоти
  • 3 К.р

    7 1 Отговор
    И защо банките не си пазят машините? Скъпо им е. Па на нас ни е добре като ни теглят парите.
    Да не говорим колко им е скъпо на ченгетата да пазят, нали взимат %
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.