Last news in Fakti

10 Януари, 2021 23:31 1 515 2

3000 лева глоба за кмета на Дупница заради използване на закрито сметище

  • дупница-
  • сметище

Глобата е намалена наполовина от съда, защото сред мотивите за това са обстоятелството, че липсват данни нарушението да е извършено при условията на повторност

3000 лева глоба за кмета на Дупница заради използване на закрито сметище - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

Три хиляди лева глоба е постановил Районният съд в Дупница за кмета на общината заради експлоатация на закритото сметище в местността "Злево".

Експерти от РИОСВ - Перник са наложили санкция в размер на шест хиляди лева, която е била обжалвана. Глобата е намалена наполовина от съда. Сред мотивите за това са обстоятелството, че липсват данни нарушението да е извършено при условията на повторност, липсата на други нарушения по ЗУО, предприемане мерки за почистване, неголямата площ на замърсяването.

Депото е затворено за експлоатация от края на 2017 г., а отпадъците трябва да се извозват до лицензираното депо в кв. "Филиповци", за което общината има сключен договор.

При извършена проверка на 18 септември 2019 г., по повод подаден телефонен сигнал до МОСВ за поредно замърсяване на атмосферния въздух от запалване на старото закрито депо на Дупница, е бил установен гъст задушлив дим. При огледа на място е установено струпване на голямо количество битови отпадъци, а по време на проверката камион на сметоизвозващата фирма изсипал битови отпадъци в участъка забранен за експлоатация. Други камиони също изсипвали битов отпадък и строителни отпадъци. По време на инспекцията е било установено още, че достъпът до сметището не е ограничен и е липсвала обозначителна табела, че депото е закрито.

Решението на съда подлежи на обжалване и протест пред Кюстендилския административен съд.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Случаен

    0 0 Отговор
    Законите трябва да се спазват и дори топлата връзка с премиера не помага.