Last news in Fakti

22 Май, 2015 00:32 1 376 0

Изложба на млади скулптори в НИМ

  • изложба-
  • скулптори-
  • ним

В представянето-изложба на каменоделното училище ще бъдат показани 12 творби от камък на ученици

От 22 май до 5 юни 2015 г. в Националния исторически музей (НИМ) ще бъде уредена изложба от произведения на ученици от Професионалната гимназия по каменообработване в село Кунино, Врачанско, съобщиха от музея.

В представянето-изложба на каменоделното училище ще бъдат показани 12 творби от камък на ученици. Те са: 10 скулптури, от които 8 са творчески работи, 2 са копия на антични образци от мрамор, 2 от творбите са стели от варовик с текстове - послания.

Три от скулптурите са отличени с лауреатски награди от Министерството на културата през 2013 и 2014 година на ежегодния младежки конкурс за изящно и приложно изкуство:

"Утро" - цветен мрамор на ученика от 9-и клас Филип Филипов - първо място в раздел „скулптура“ за 2014 година;

"Кариатида" - варовик на ученика от 9-и клас Илия Евденков - второ място в раздел „скулптура“ за 2014 година;

"Агне" - варовик на ученичката от 10-и клас Хриси Цокова - второ място в раздел „скулптура“ за 2013 година.

Ще бъде представена и творбата от розов мрамор - "Портрет на дядо Симеон" /релеф/ на един от директорите на училището в миналото - скулптора Димитър Гаджалов. Портретът е създаден през 1937 година и е уникат от златния фонд на училището.

Експозицията представя малка част от фонда на училището, но с уникална художествена стойност, както е уникално и самото училище - сплав между изкуството и занаята. Уникално и по своята същност - единствено на Балканите и едно от двете в Европа.

Първата изложба в София на Държавното каменоделно училище е през 1929 година. След това училището не е представяно в столицата. Едва през 2006 година директорът Стефан Стефанов организира нова изложба от около 60 творби в музея "Земята и хората" в София. От тогава до сега всяка година училището гостува на столицата, на други градове в България и в чужбина с изложби, акции, участия в конкурси, популяризирайки и показвайки уникалността на българската каменоделска школа в Кунино.
                                                      
Професионалната гимназия по каменообработване в село Кунино е създадена през 1921 г. със съдействието на кунинчанина Константин Томов, министър в правителството на Александър Стамболийски, и на чешкото каменоделно училище в Хоржице. За място е избрано с. Кунино поради наличието на превъзходна суровина - варовик, развит каменоделски поминък у местното население и стратегическа железопътна артерия. През 1921 г. е издаден правителствен указ за създаване на Държавно каменоделно училище.

От създаването на училището до днес почти всички професионалисти в обработката на камъка в България са получили образованието си в Кунино. По-голяма част от тях са скулптори, архитекти, строители, каменоделци и други специалисти в бранша, прославили се с професията си в България и по целия свят.

Основни дейности на училището са проектиране и изпълнение на скулптури (портрет, фигура, фигурални композиции, монументални произведения, релефи), както и архитектурни елементи и съоръжения (чешми, фонтани, паркова мебел и др.), паметници и буквопис, изпълнени от различни видове камък, бронз и бетон.

Дело на възпитаници на училището в границите на България са: монументално-скулптурните обекти „Създатели на българската държава“ в Шумен, „Мемориален комплекс Априлци“ в Панагюрище, „Бранителите на Стара Загора“ в Стара Загора, Национален парк-музей Шипка в гр. Шипка, Червен бряг, художествено-архитектурна украса на София - ЦУМ, Президентството, Министерския съвет, х. „Шератон“, катедрални храмове, паметници и каменни паркови украси в България и в чужбина.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА