Last news in Fakti

22 Ноември, 2016 05:41 11 656 4

Кой е най-странният език в света?

  • език-
  • лингвист-
  • пираха-
  • племе-
  • ролф тейл-
  • даниел еверет

В този език няма думи за числа и цветове, но пък може да се подсвирква

Кой е най-странният език в света? - 1

Най-странният език в света без съмнение е пираха. На това мнение е норвежкият лингвист Ролф Тейл.

Професорът от Университета в Осло е избрал този чудат език, на който говорят само 200-300 души, за свой любим език, сред хилядите други, които се говорят по света, пише сайтът Science nordic.

Езикът на племето Пираха, което обитава Амазонската джунгла на Бразилия, от години буди изключителен интерес у много експерти по лингвистика от цял свят, тъй като коренно се различава от всеки друг познат език.

Произношението, лексика и граматиката в пираха са специални. Можете да говорите езика, да го пеете или дори да го подсвирвате, но за европейците е изключително трудно да ги имитират.

Теил никога не е чувал езика на живо, но езиковедът разбира тоналната система на няколкостотин езици и може лесно да разбере инструкциите дадени му от друг лингвист — британският изследовател Даниел Еверет, който в продължение на 30 години живее с племето и усърдно учи езика.

Еверет описва езика като силно тонален и звучен, което позволява на хората от племето да се разбират изключително добре с подсвирвания, викове и напеви.

Тембърът на гласа при пираха е също толкова важен, колкото съгласните и гласните. Например думата за "приятел" и "враг" е една и съща, но мелодията на двете е различна.

Никъде другаде по света не е известна подобна комуникация, в която основна роля играят тоновете и ритмите.

В Африка съществува език барабан, а на Канарските острови използват свиренето с уста като начин на комуникация. Но и при двата вида общуване става дума по-скоро за морзов код, отколкото за език.

Друг изключително любопитен факт за езика пираха е липсата на цветове и числа.

"Ние имаме думи, без които смятаме, че е невъзможно да общуваме, но това племе управлява ежедневието си чудесно и без тях", казва норвежкият професор.

Племето живее откъснато сред природата и наброява около 300 души. Това отчасти обяснява защо в езика им липсват думи за числа, цветове и конкретни подробности за техните семейни отношения.

Числата са излишни, тъй като пираха не търгуват, а щом не обменяш едно количество за друго, тогава не е абсолютно наложително да можеш да смяташ, обяснява Тейл.

Когато ние казваме "две" те биха казали, еквивалент на "малко по-голямо количество", а когато трябва да се назоват повече от 3 предмета, те употребяват цяла фраза.

Що се отнася до цветовете, индианците пираха използват оттенъка на даден предмет, за да опишат цветовете. Например кръв за червено и листа за зелено.

За да бъде описано едно семейство, четири думи са напълно достатъчни. Една дума за хора, по-възрастни от вас — независимо дали са майки и бащи или баби и дядовци — един за всички, принадлежащи към вашето поколение — братя, сестри и братовчеди — и една дума за дъщеря и една дума за син.

Пираха живеят тук и сега и поради тази причина не се нуждаят от глаголни времена. Те не говорят за миналото или за бъдещето и те не присъстват в граматиката им.

Племето не използва и единствено или множествено число за съществителните. Те могат да говорят за един човек или за много хора, но това се разбира от контекста, а не от думите.

Езикът пираха може да бъде описан като изключително прост, тъй като в него има само три гласни и максимум осем съгласни. Но нека не забравяме изключително сложната част с интонацията и тембъра на гласа, които за един европеец би било почти невъзможно да научи.
Освен това в пираха има звук, който вероятно не съществува в никой друг език — "Л", което завършва с език стърчащ от устата и докосващ долната устна. Това може и да не е много трудно за овладяване, но ето и предизвикателството — за разлика от българския, където имаме 6 глаголни форми, в пираха има повече от 65 000!

Ето как звучи този чудат език:


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гостът

    3 0 Отговор
    Адмирации. Много хубава и увлекателна статия :) Поздрави на екипа на Факти.бг
  • 2 ТБЧ

    0 1 Отговор
    В случая когато хората се разбират с поглед също няма думи...
  • 3 Той

    7 0 Отговор
    Най-странния език в света е македонския!
  • 4 СББ

    2 1 Отговор
    Нормално, в циганскиятт език няма думата - Благодаря! Ако познавате такива, попитайте ги как е на цигански благодаря!