Last news in Fakti

30 Август, 2012 08:55 1 376 0

Открива се "Аполония"

  • аполония-
  • созопол-
  • изкуства

Празниците на изкуствата "Аполония" в Созопол тръгват по традиция ден преди официалното откриване с изложби.

В Художествената галерия в Стария град изложбите ще са на художници, чиито творби са част от световни колекции - Андрей Даниел, Цветан Казанджиев, Стефан Божков, Кольо Карамфилов, Константин Вълчев, Александър Сертев и други. Те ще бъдат открити на 30 август, а двамата световно - известни български музиканти Александрина Пендачанска (сопран) и Людмил Ангелов (пиано) ще открият официално Празниците на изкуствата Аполония в Созопол на 31 август. Концертът ще бъде в Амфитеатър Аполония от 20, 30 часа.

Тази година Фондация Аполония започва срещи - разговори с големи имена на българската и световна култура, специално отбеляза артистичният директор на "Аполония" Маргарита Димитрова. Идеята е някои от гостуващите на фестивала артисти да споделят мисли за истинския успех в изкуството. За пътя, довел до успеха, с много труд, учене, знания, болка, лишения, вяра, в това, което правиш. В срещите – разговори, наречени "Цената на успеха", на Аполония 2012 ще участват Александрина Пендачанска (на 1 септември от 11 часа), продуцентска група АГИТПРОП (на 5 септември) и Явор Гърдев (на 6 септември).

След лятната културна суша, Аполония ще се опита да задоволи зажаднелите за изкуство и култура софиянци и жители на други градове, които често идват в Созопол по това време, точно заради празниците. В Амфитеатър Аполония на 1 септември концерт ще има Ангел Заберски Биг Бенд "Брас Асоциация" – най-новият биг бенд в България. В него участват 17 от най-добрите джаз музиканти у нас. През пролетта на 2009 Брас Асоциацията свири заедно с De Phazz, а година по-късно бендът направи и първото си концертно турне в Италия, където изпълни музиката на Ленард Бърнстейн и Дюк Елингтън.

Фолклорен танцов театър "Найден Киров" – Русе ще представи концерт с танците на Иван Донев пак в Амфитеатър "Аполония" със специалното участие на Камен Донев. Създаден през 1960 година от дългогодишния си артистичен директор и хореограф Иван Донев, той е един от най-популярните и обичани състави в България и Европа, разнесъл славата на българския фолклор по всички краища на света.

Васил Петров, Концерт 20 години АКАГА с участието на Любо Киров, Мариана Попова и Дани Милев също са сред участниците в празниците. Едни от най-популярните български рок и поп музиканти Добрин Векилов - Дони - вокал, бас китара, пиано, Коцето Калки - вокал, китара, флейта, Славчо Николов от Б.Т.Р - вокал, китара, и Венко Торомански от бившата група са създатели и изпълнители на новия проект, наречен Акустик Бийтълс Прожект. В концерта специално участие ще има Кирил Маричков.

Белослава също ще излезе в Амфитеатър Аполония, както и The Dublin Gospel Choir, който е между малкото състави, които работят със звездите на световната музикална сцена - Стиви Уондър, Род Стюарт, Джон Лежънд, Деймиън Райс. С наскоро издадения си албум Doing Their Thing те станаха единственият ансамбъл за госпел музика, успял да влезе в ирландската класация Топ 30.

Запазената марка на Аполония - Театър на маса ще има премиера с "Мата Хари" от Хелмут Пешина в превод Владко Мурдаров. Режисьор е Крис Шарков, спектакълът е в Художествената галерия на 8 септември от 20 часа. Участват Бойка Велкова, Владимир Пенев, Василена Атанасова и Антоний Аргиров. Известна с изключителната си енергия, издръжливост, екзотичност, безстрашие и трагична гибел, танцьорка и куртизанка Мата Хари е легенда със световна известност като една от най - прочутите шпионки от Първата световна война.

В Художествената галерия ще има представяне и на редица книги. Алек Попов ще чете части от ръкописа на новия си роман "Сестри Палавееви". Издателство Сиела представя още GRANTA България - Списание за нова литература, романа на Христо Кърджилов "Свински парчета", "Еротични спомени" на Златко Ангелов, "Тълковен речник" от Юри Лазаров и "Известният непознат" от Петър Стоянович. ИК "Жанет 45" ще се представи с "Тихото слънце" от Петър Денчев, "Възвишение" от Милен Русков, "Любовите ни" на Мирела Иванова, "Сузана и зяпачите" от Мария Станкова и "Прах и драскотини" от Александър Байтошев . "Стигмати" ще представи известния македонски поет, есеист и преводач Никола Маджиров. Издателство "Хермес" представя Любомир Халачев с "Всяка вечер в 7". Ще бъде представена и книгата "От Медуза до Магрит - есета по картини" на Митко Новков (Издателство Агата-А). Новите книги на Михаил Неделчев по повод 70 години от рождението му също намират място в програмата.

В Археологическия музей отново са камерните концерти. Сред гостите са световно - известният виолончелист Ян Максин и пианистката Ани Гогова, които ще имат концерт на 31 август от 18,30 часа. Мария Елена Инфантино от Италия в съпровод на Георги Славчев, пиано ще изпълни едни от най-прекрасните балади на Едит Пиаф, на която е посветен концертът им. Ще се представи и Струнен квартет "Фрош". Вокален концерт Цветана Бандаловска, сопран и Веско Стамболов, пиано е друга изненада за меломаните, както и рециталът на Мартин Иванов, пиано. Концерт ще изнесат и Александър Сомов, виолончело и Богдана Попова, пиано, както и дуо китари Цветан Недялков & Веско Койчев. Още един рецитал на пиано е предвиден в програмата на камерните концерти – на Иван Дончев, а на финала по традиция - цигуларите от майсторския клас на Минчо Минчев.

Отново има достатъчно интересни театрални спектакли – "Куклен дом" от Хенрих Ибсен на Драматичен театър Пловдив с режисьор Крис Шарков; "Любовна песен" от Джон Колвенбак с режисьор Андрю Волкофф (САЩ) на Младежки театър "Николай Бинев"; "Любов и пари" от Денис Кели с режисьор Петър Кауков на същия театър. Драматичен театър "София" се представя с "Тирамису" от Йоанна Овшанко с режисьор Николай Поляков, камерен театър "Възраждане" с "Отблизо" от Патрик Марбър с режисьор Здравко Митков, а Театър 199 "В. Стойчев" с "Пухеният" от Мартин Макдона с режисьор Явор Гърдев. МГТ "Зад канала" идва в Созопол със "Златни мостове и Секвоя" от Константин Илиев с режисьор Бина Харалампиева и "Недоразбраната цивилизация" с режисьор Теди Москов.

В Джаз клуб ОББ има също интересни състави. Джаз трио Педро Негреску (Румъния) бас, Стийв Хамилтън (Великобритания) пиано и Христо Йоцов ударни ще се представят на 1 септември. Концерт ще има Хилда Казасян & Живко Петров, Михаил Йосифов, Милен Кукошаров и Христо Йоцов. Друг концерт ще бъде на Милица Гладнишка & Борис Таслев, Васил Спасов, Атанас Попов, а квартет "Ева" ще е заедно с Антони Дончев, Росен Захариев, Стоян Янкулов и Павел Терзийски. Концерти ще имат Tri O Five, Петър Славов квартет с участието на Аарон Голдберг, Ели Дежибри и Франциско Мела и други.

Киното също не е забравено. От 22,30 часа в читалище Отец Паисий ще бъдат показани "Лице в лице с Агрипина" с режисьор Найо Тицин, "Последната линейка на София" с режисьор и оператор Илиан Метев, "Човека и Народа" с режисьор Светослав Овчаров, "Татко снима мръсни филми" с режисьор Йордан Тодоров, "Момчето, което беше цар" с режисьор Андрей Паунов, "Стоичков" с режисьор Борислав Колев, предпремиера на "Аз съм ти" с режисьор Петър Попзлатев, който ще покаже и един свой стар документален филм "Коми, хората", досега обаче почти непоказван. И един филм от САЩ - "Новаци" с режисьор Майк Майлс. За ролята си във филма Кристофър Пламър печели наградите Златен глобус и Оскар.

А кой в Созопол ще получи статуетката Аполон Токсофорос ще разберем при откриването на празниците на изкуствата Аполония в Созопол. Иначе наградата на ОББ, един от спонсорите на празниците, ще бъде връчена на певицата Белослава. А Фондация Аполония и ОББ ще обявят и победителите във фотоконкурс "Моята Аполония" за снимки от предишни издания на "Аполония" от нейното начало през 1984 г. до 2011 включително. Всеки можеше да изпраща снимки за участие, а победителят се определя чрез гласуване във Facebook.

Иначе празниците са от 30 август до 8 септември, за двадесет и осми път в Созопол, а БГНЕС е медиен партньор на събитието. Както винаги, в десетте фестивални дни, ще има много музикални изпълнители и състави, български и чуждестранни. Ще гостуват водещи софийски театри, в Художествената галерия в Стария град отново ще звучат гласовете на поети и писатели от различни поколения. Ще бъдат показани нови игрални и документални български филми.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА