Last news in Fakti

7 Юли, 2021 10:45 1 785 3

Почина режисьорът на първия "Супермен" и "Смъртоносно оръжие"

  • ричард донър-
  • режисьор-
  • почина-
  • супермен-
  • смъртоносно оръжие-
  • продуцент

Легендарният режисьор е издъхнал на 91 години

Почина режисьорът на първия "Супермен" и "Смъртоносно оръжие"  - 1
Снимка: Shutterstock

Американския режисьор Ричард Донър, който направи първата копка в създаването на съвременните блокбъстъри за супергерои с лентата си "Супермен" от 1978 година, е починал на 91-годишна възраст, предадоха световните агенции.

Той е издъхнал в Лос Анджелис, съобщи семейството му, без да уточни причината за неговата кончина.

В кариерата си Донър участва в създаването на над 70 успешни филма и сериала, включително франчайза "Смъртоносно оръжие", уестърна "Маверик", и детективския трилър "Теория на конспирацията" с Мел Гибсън в главната роля.

Ричард е роден в Ню Йорк през 1930 година. Започва кариерата си като телевизионен актьор, но скоро преминава към режисьорска и продуцентска дейност, предава БТА. Сред филмите, в чието създаване участва като продуцент, са "Х-Мен" и "Х-Мен Началото: Върколак".

В края на миналата година Мел Гибсън разкри, че повече от 20 години след премиерата на екшън комедията с негово участие "Смъртоносно оръжие", режисьорът вече е започнал работа върху петия и последен филм от полицейската поредица. Малко по-късно Донър лично потвърди, че отново ще застане зад камера, за да завърши историята.

"Този филм ще е последният, обещавам. За мен ще бъде чест и привилегия да сложа край на историята. Вълнуващо е", каза по онова време той за в. "Daily Telegraph".

И понеже все още не е ясно на какъв етап е проекта, сега мястото му ще трябва да бъде заето от друго име.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Морето

    4 0 Отговор
    Беше наистина един от добрите режисьори отвъд Океана. "Смъртоносно оръжие" -всички части, бе култов филм.
  • 2 Гост

    0 0 Отговор
    Един от великите режисьори. Жалко, че си е отишъл. Творчеството му остава за поколенията.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.