Last news in Fakti

15 Октомври, 2022 11:47 2 475 2

"Разпродажбата на века": Продават картини на покоен основател на Майкрософт (ВИДЕО)

  • търг-
  • картини-
  • разпродажба-
  • продажба-
  • майкрософт-
  • пол алън

Аукционната къща, заела се с търга на картините, нарича това разпродажбата на века

"Разпродажбата на века": Продават картини на покоен основател на Майкрософт (ВИДЕО) - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Картини, собственост на покойния съосновател на "Майкрософт, ще бъдат продадени с благотворителна цел, предаде Ройтерс. Платна на Пол Сезан, Жорж Сьора, Лушън Фройд и др., част от наследството на покойния Пол Алън, ще станат част от "разпродажбата на века".

Очаква се общата сума да достигне повече от 1 млрд. щатски долара.

Според аукционната къща "Кристис" това е разпродажбата на века. Колекцията включва повече от 150 творби, обхващащи 500 години от историята на изкуството – от Сандро Ботичели до Дейвид Хокни.

Главна атракция на търга са „Планината Сент Виктоар“ на Пол Сезан и „Модели“ (ансамбъл, малко платно) на Жорж Сьора. Очаква се цените на картините да надхвърлят съответно 120 млн. и 100 млн. щатски долара.

Президентът на „Кристис“ Юси Пюлкянен каза, че очаква общата сума от продажбите да надхвърли 1 млрд. щатски долара. Пред Ройтерс той описа Пол Алън като човек, който действително е разбирал от изкуство.

Някои от творбите са изложени предварително пред публика в Лондон за няколко дни.

Пол Алън и съученикът му Бил Гейтс стартират бизнес начинанието си „Майкрософт“ през 1975 г. По-късно Алън се оттегля от софтуерната компания. Пол Алън почина на 65 г. през 2018 г.

Други забележителни творби от неговата колекция са триптихът на Франсис Бейкън „Три изследвания за автопортрет“, оценяван на 25 млн. щатски долара, „Голям интериор“ на Фройд, оценяван на 75 млн. и „Мадона Магнификат“ на Сандро Ботичели, която се оценява на повече от 40 млн.

Пейзаж на Дейвид Хокни се оценява между 8 и 12 млн. щатски долара, а скулпурата на Алберто Джакомети „Венецианка III” - между 15 и 20 млн. щатски долара.

Разпродажбата ще се проведе в две части в Ню Йорк на 9 и 10 ноември, допълва БТА.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Така е то - трупал, трупал и

    3 5 Отговор
    Само на 65 - чао! Други - бачкат здраво всеки ден, живеят скромно с някоя репродукцийка в хола, но доживяват до 90, с по няколко деца и дузина внуци около тях. Кой ли е по-добре?

    Коментиран от #2

  • 2 Иванушка 🇷🇺

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Така е то - трупал, трупал и":

    Умрел си от завист у панелката, русороб пиян!