Last news in Fakti

19 Април, 2023 10:36 888 7

Джон Малкович ще участва в театралния фестивал "Варненско лято"

  • джон малкович-
  • фестивал-
  • варненско лято

В театрално-оперния спектакъл „Адска комедия“

Джон Малкович ще участва в театралния фестивал "Варненско лято" - 1
Снимкa: БГНЕС

Джон Малкович ще гостува през юли на 31-ото издание на Международния театрален фестивал „Варненско лято“, съобщават организаторите на събитието. Актьорът ще участва в театрално-оперния спектакъл „Адска комедия“, представен съвместно с музикалния фестивал „Варненско лято“ на 23 юли, съобщава БТА.

Двадесет и пет постановки от България и чужбина ще бъдат представени на различни сцени във Варна по време на фестивала между 1 и 10 юни. Тази година българската селекция предлага осем спектакъла, сред които е авторският „Орфей“ на словенския режисьор Йерней Лоренци, поставен в Народния театър в София и отличен с няколко награди „Икар“ на Съюза на артистите в България.

В програмата е и музикално-театралното „Представление и половина“ с режисьор Стоян Радев по текстове на четиринайсетте актриси от трупата на Театър „Българска армия“, които изпълняват ролите в представлението. Варненският театър участва с новия си спектакъл по Ибсен „Юн Габриел Боркман“ на режисьора Пламен Марков с Николай Урумов в главната роля.

Сред другите български заглавия са „Чест“ на режисьора Ивайло Христов от австралийската авторка Джоана Мъри-Смит с Владимир Карамазов в главната роля, както и два спектакъла на Стайко Мурджев – „Укротяване на опърничавата“ по Шекспир с участието на Герасим Георгиев – Геро и Маргита Гошева и „Дебело прасе“ по пиесата на съвременния американски драматург Нийл Лабют, с Койна Русева и Анастасия Ингилизова. Публиката във Варна ще може да види и постановката на Явор Гърдев „Това не го казвай“ от Саломе Льолуш с участието на Захари Бахаров и Теодора Духовникова, а Елена Телбис и Бойко Кръстанов влизат в ролята на млада двойка в „Дишай“ от британския драматург Дънкан Макмилан с режисьор Марий Росен.

Фестивалът възстановява представянето на български спектакли с превод на английски език, организирано съвместно с фондация „Арт офис“, съобщават още организаторите. То е насочено към специално поканени международни специалисти. Тази година ще присъстват и двайсет млади театрални критици, които ще участват в уъркшоп. Сред акцентите в програмата е „Коприна“ на Пловдивския театър с режисьор Диана Добрева, първата българска постановка, включена в официалната селекция на тазгодишната световна Театрална олимпиада в Унгария.

Поради ремонта на сцена „Филиал“, фестивалът пренасочва част от международната си програма на открито с улични спектакли от Чехия. В програмата NT Live, която показва на киноекран най-доброто от британския театър, е театралният дебют на Емилия Кларк от „Игра на тронове“, на лондонския Уестенд в нова версия на „Чайка“ от А. П. Чехов с режисьор Джейми Лойд. Световноизвестният мултидисциплинарен артист Раби Мруе се представя с документалния спектакъл „Да яздиш облак“.

Съвместно с музикалния фестивал „Варненско лято“ форумът продължава да реализира програмата „Интермецо“. Тази година тя включва концерта „Джазът пее на български“ и испанския фламенко спектакъл „Страст“, с който на 10 юни се закрива театралният фестивал.

Гостуването на Джон Малкович на 23 юли ще бъде заедно със сопраните Чен Райс и Сузане Лангбайн и оркестър „Виенска академия“. Спектакълът е с автор и режисьор Михаел Щурмингер и разказва документалната история за австрийския сериен убиец на жени Джак Унтервегер. Включени са арии от Хайдн, Моцарт, Глук, Вивалди и други класически композитори.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Студопор

    8 0 Отговор
    Честно - Аман от този!
  • 2 Ми, да

    7 0 Отговор
    тука като има откачалки да му бутат луди пари!!!
  • 3 Ром Бакарди

    1 0 Отговор
    Ша ходя! Зел съм билетити, на парвия ред съм. Ша люпя семки и ша зяпам сас широко утворени комбали! Кефи ма тоз- усобену кат са прайши на из.руд вав Ваздушен конвой!
  • 4 дядо поп

    3 0 Отговор
    Не е луд този който яде баницата! Този ще обикаля из България като някой вълк , ял краставо яре , зер не всеки ден и не навсякъде се дават по 400лв. за билет и да гледаш един дърт малоумник да се лигави на сцената!
  • 5 фАНТОМасс

    1 0 Отговор
    Колко ще е билета ? 400-500 ?
  • 6 свиреп ОХЛЮВ

    1 0 Отговор
    Колко сноби ще се подредят на опашката за скъпи билети ? И то само , за да кажат , че са го гледали как им говори на английски !
  • 7 Двуок ЦИКЛОП

    1 0 Отговор
    Може ли да си купя билета с няколко килограма пресни картофи ? Че нещо кеша свърши , щото бях на първото му представление у нас !