Last news in Fakti

25 Септември, 2013 12:54 1 509 0

"Невидимата река на София" кани на танц и споделяне (видео)

  • "невидимата река на софия"-
  • танц-
  • проект-
  • лиат магнези-
  • петър дундаков

Хореографията на проекта е на работещата в Холандия израелка Лиат Магнези

Уличният танцов проект "Невидимата река на София" на Фондация "Пространство за танц" в изпълнение на артистите от Балет „Арабеск“ Ангелина Гаврилова, Мария Касабова, Таня Кацарова, Валери Миленков, Иван Маринов и Филип Миланов, ще бъде представен утре, 27 септември, в живописно открито пространство в центъра на столицата. С перкусиите на живо ще се заеме Димитър Семов.

Публиката ще усети пулса на града и потока на енергията при общението и споделянето, когато се присъедините към събитието с вход свободен в петък от 17.30 ч. Невидимата река ще започне да тече от дворчето на ул."Дякон Игнатий" 19, след което потокът ще следва по самата улица и ще завърши в градинката пред Народния театър "Ив.Вазов"

За реализирането на проекта са поканени работещата в Холандия хореографка от израелски произход Лиат Магнези и композиторът Петър Дундаков. Предложението към Магнези е следствие на интереса към нейната работа в подобен род проекти и по-конкретно – на широкия отзвук, който получи спектакълът „MaProject“ във Вилнюс през 2009 г. като част от програмата на „Вилнюс – европейска столица на културата”, в който тя участва като хореограф и съинициатор на проекта. Магнези работи по този проект съвместно с българския композитор Петър Дундаков, с когото са работили заедно и върху други проекти в Холандия и Израел ( “Birds echo” ,“Gazing my fall”).

Специално за Факти.бг Лиат Магнези сподели: „Работила съм като хореограф в открити пространства в Израел, Холандия, Италия, но всеки нов опит винаги е предизвикателство.  Мотивацията ми да се включа и в проекта „Невидимата река“ идва от любопитството ми как вие, българите, като хора от Източна Европа, ще изследвате пространството по различен начин, давайки друг смисъл на откритията си“.

Всеки проект е различен, щом работиш в различен културен контекст, различна среда и различно пространство, категорична е Лиат Магнези. „Никога не отивам на непознато място предварително готова за работата си, всеки път и аз самата като хореограф реагирам по нов начин на средата“, обясни тя.

Композиторът Петър Дундаков коментира: „Идеята танцът да бъде изваден от специалното пространство на театъра е сравнително нова за България. В естествената градска среда до голяма степен се променят и средствата, с които танцовият спектакъл говори. Защото самата публика се движи и музиката, звукът, танцът трябва да бъдат съобразени с това движение – всъщност става дума за движещ се спектакъл. Затова подобен проект е предизвикателство и за танцовото изкуство, и за съвременната българска култура“.

Музикантът подчерта, че в Холандия, в Германия и изобщо в Европа в момента има все повече и повече спектакли, които се случват в открито пространство, така че проектът „Невидимата река“ е напълно в контекста на глобалната тенденция. „Това е нещо, което съвременното изкуство се опитва да експериментира“, обобщи той. 

Лиат Магнези (родена 1974) е учила изобразително изкуство в колежа "Ascola", Тел Авив, и танц в колежа на "кибуци" в Тел Авив, където започва да поставя хореографии. През 2003 г. тя се премества в Холандия, за  да разшири  познанията и опита си  в танца и хореографията. По време на следването си в CodArts Rotterdam, където специализира хореография, тя е удостоена с наградата на Scapino Production Prize, Hanover (2005 за своята творба  "И тя беше ...").

След дипломирането й Dansateliers й възлага да създаде "Beat Up" и "Line Up" специално за Scapino балет. По-късно същата година тя получава стипендия от фонда за сценични изкуства SiWiC, интензивна програма за подготовка на хореографи в Цюрих.  

През 2007 г. създава своя собствена фондация  DanceMotionPicture, която й дава възможност активно да се развива като хореограф  на свободна практика и да създава свои собствени произведения . Нейнитe спектакли са показвани на различни фестивали в Европа и Израел. През 2008 г. тя става съосновател на Ruimte в Beweging, Schiedam - център за изкуство и култура за изпълнителски  и визуални изкуства.

Петър Дундаков е завършил философия в Софийския университет и композиране в Ротердамската музикална академия в класа на Пол ван Брюге. Понастоящем работи в областта на съвременната музика, кино и театър. Участва в множество интернационални проекти в Холандия, Австрия, Литва, Испания и др. През 2009 г. получава наградата „Икар“ за театрална музика, а през 2012 г. му е присъдена наградата „Маестро Димитър Вълчев” за оригинална музика от български композитор за спектакъла „Евгений Онегин“.

Танцовият спектакъл „Невидимата река на София” в откритото пространство на града е за потока от енергия, генериран от човека в ежедневния градски живот – как хората се срещат, взаимодействат, как използват тялото си и обкръжаващата ги среда. Как се създава неспиращото движение на града.
Проектът изследва и отношението и емоциите, които предизвиква един непознат град в един творец, среща различни гледни точки по темите „движение”, „промяна”, „устойчивост” и предлага различно тълкуване на идеята за споделянето - споделяне не на истории за един град, а на емоции, породени от самия град.

Проектът е съфинансиран по програма „Сподели София” на Столична община  за 2013 г. и се реализира в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата 2019 г.

Фондация „Пространство за танц” подкрепя  кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата - 2019 г.

Проектът се реализира с любезното съдействие на Министерство на културата, Държавен музикален и балетен център-София

Медиен партньор -  ФАКТИ.БГ


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА