Last news in Fakti

21 Май, 2023 10:49 2 628 29

С тържествена церемония в Пазарджик бе открит 17-метров паметник на Св. Св. Константин и Елена

  • пазарджик-
  • паметник-
  • св. св. константин и елена

Паметникът е разположен на десния бряг на река Марица в близост до големия парк-остров "Свобода"

В навечерието на 21 май в Пазарджик беше открит 17-метров паметник на Светите Равноапостоли Константин и Елена.

Идеята за неговото издигане е на Инициативен комитет, който през 2021 г. започна да събира средства за изграждането на светски паметник на светците, които са и покровители на тракийския град.

Община Пазарджик подкрепи инициативата и предостави 30 000 лв. Автори на проекта са арх. Тома Димитров и инж. Христо Кълвачев, а скулптурата е дело на Дишко Дишков.

Паметникът е разположен на десния бряг на река Марица в близост до големия парк-остров "Свобода", пише БНТ.

Монументът беше открит от кмета на Пазарджик Тодор Попов и председателя на Инициативния комитет Хари Харалампиев, като с това беше поставено началото на празника на града, който се чества на 21 май, денят на Св. Св. Константин и Елена.

Официалното откриване бе съпроводено от Националната гвардейска част и Представителен ансамбъл на въоръжените сили.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пазарджик

    5 1 Отговор
    Какви 17 м! Писалият статията знае ли колко е 17 м?
  • 2 интересно

    9 2 Отговор
    Питахте ли Църквата на светци паметник прави ли се?
  • 3 Соваж бейби

    8 9 Отговор
    Абе това да не е римският импераор Константин ?Ако е той за какъв светец се води в България малеееее алкохолик,злодей дори не е кръстен пише че бил приел християнската религия на смъртният си одър ама не е сигурно.

    Коментиран от #8, #13

  • 4 ппп

    10 11 Отговор
    Уважавам вярата и религията на всеки човек, ама малко в повече ми идват тази религиозна показност, фанатизъм и желание да си премериш религиозните символи с другите вяри! България заприлича на гробище от разни кръстове по баирите.
  • 5 Диамантената ръка

    5 3 Отговор
    Голям праз, София си има на съветската армия, мдаа...
  • 6 Кои са те?

    7 2 Отговор
    Ако са Константин Тренчев и Елена Поптодорова може още два етажа да го дигнете..

    Коментиран от #12, #18

  • 7 Хихихи..

    4 4 Отговор
    Накарай глупака да се моли и той ще си разбие челото о пода..

    Коментиран от #15

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Браво!

    5 2 Отговор
    Много ми харесва, като минавам от там, ще отида да го видя. В Харманли има също така голям паметник на Богородица,(⁠◍⁠•⁠ᴗ⁠•⁠◍⁠)⁠❤♥⁠╣⁠⁠-⁠⁠-⁠⁠╠⁠♥(⁠✿⁠ ⁠♡⁠‿⁠♡⁠)

    Коментиран от #10

  • 10 Обърках града

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Браво!":

    В Хасково има голям паметник на Богородица! ,(⁠ ⁠◜⁠‿⁠◝⁠ ⁠)⁠♡(⁠◍⁠•⁠ᴗ⁠•⁠◍⁠)⁠❤(⁠●⁠’⁠3⁠)⁠♡⁠(⁠ε⁠⁠●⁠)

    Коментиран от #14

  • 11 Славно минало българско

    5 0 Отговор
    Флавий Валерий Аврелий Константин (Константин Велики) си е най-най-българският император, най-великият български Август, много обичал и закрилял Пазрджик (Пазарджък).... хихихи
  • 12 Соваж бейби

    6 4 Отговор

    До коментар #6 от "Кои са те?":

    Интересното че и тези които са издигнали този паметник явно не са много на ясно кои са тези двамата хаха.В България имате недостиг на децки градини и не ходят на градина остава при баба и му се губят първите 6 години знания това е лошо ,не казвам че бабите са прости но нямат време да даде на детето това внимание което получава в децката да бяха построили децки градини с тези пари !Второ паметник в България заслужава само Васил Левски,Ботев ,Вапцаров може и Райна Княгиня смела жена и някой други от това време ама да издигат такива зли демоняци на пиедестал е смешно в днешно време когато книгите не са забранени и можеш да разбереш кой кой е

    Коментиран от #28

  • 13 КонъСтанъТинъ е

    5 5 Отговор

    До коментар #3 от "Соваж бейби":

    чист блъгарин от мизийски произход. Конъстанътинъ, КостаДина - Коце, съкратено от КОЦ - коньць - край - крайникъ - кост, Тин - Дин - Ден, Елена и прочее са същински български имена. Прочети някой ръкопис и старобългарски речникъ, за да разбереш за какво иде реч! Конь е със значение, начало, предел, край. За станъ - стан, изобщо пък няма да говорим. Бизас - Бузьо, Бизантион - Византион е отново българско име.

    Коментиран от #16

  • 14 изкуството на смеха

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Обърках града":

    Да, голям паметник на Богородица, направен все едно от аматьор-самодеец, с една такава несъразмерно голяма глава. "Баро шоро", както би бъзкликнал комшията ми от ромски произход. :)
  • 15 аутореверс

    5 2 Отговор

    До коментар #7 от "Хихихи..":

    Богохулниците винаги си го разбиват...
  • 16 Соваж бейби

    3 4 Отговор

    До коментар #13 от "КонъСтанъТинъ е":

    Колкото аз съм Помберо / Pombero нали знаеш какво е ?!
    вид космато джудже с къси крака и ръце толкова дълги че се влачат по земята.
    Ръцете му са непропорционално големи....в българският фолклор има подобно нещо се нарича таласъм толкова и император Константин е българин хаха ставаш като макетата по изводи

    Коментиран от #17

  • 17 Ти не можеш да пишеш,

    5 2 Отговор

    До коментар #16 от "Соваж бейби":

    тръгнал си да коментираш, кой е българин и кой - не! Трябва също да си наясно, освен, че е роден в Мизия - мизиец, негов специалитет по монети е символът АР (тъй наречена, фейк ХРистограма. Касае се за символът Кръст (буква А) с Р отгоре. До края на живота си, той изобразява на монетите си НЕПОБЕДИМИЯ СОЛ (SOLI), от български СОЛЬць.

    Коментиран от #20, #21, #22

  • 18 Сандо

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Кои са те?":

    Дано не е на тях,че нощем ще ходи или да краде,или да вдига стачки с другите паметници.
  • 19 Дичо

    3 2 Отговор
    От какъв зор и армията отдава чест. Нема такъв смех... Станахме бетер като скопляните.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Соваж бейби

    1 7 Отговор

    До коментар #17 от "Ти не можеш да пишеш,":

    Много вицове пишеш човече,нещо има проблем с истината и ми се изтрива коментара .Този пич сам се е канонизирал за светец до толкова е бил болен чети истински факти не си губи време да ме проверяваш за грешки ами разбери историята такава каквато е

    Коментиран от #24

  • 23 Иван С

    1 2 Отговор
    Коги му не светят очите , не му го хвали!

    Коментиран от #25

  • 24 Ха-ха

    1 3 Отговор

    До коментар #22 от "Соваж бейби":

    Какви вицове? Дал съм ти 1000 процента - факти! Май ти четеш разни вицове из разни фантасмагорски източници. Ще ти дам още един факт! Символът АР (уж ХРистограма), уж въведен от Константин велики, най-рано се среща на монети от анатолийска Мизия от 5-и век преди новата ера върху лик на Диас (Ден - белия бик). След това символът АР се пренася при поклонниците към бог СерАпис - Загрей (БАКхус - ЯКхос), а той се среща от 4-ти век преди Исус по картагенските земи. Константин е издигнат за цясарь от арите (траки), и от същите е канонизиран за светец. Хистиянската религия наследява 99 процента от старата езическа религия към първия Исус (Исис - Осири) - Дионис (Загрей), богът Слънце бик (ИОнис - ИОньць) с поклонници СаТуро - са див бик, са-тири. Ето оттам идва и българската титла Б-агаТуръ. Терес I, Туръ I, цясарь на одрисите.

    Коментиран от #26

  • 25 какво е това

    2 0 Отговор

    До коментар #23 от "Иван С":

    Плевенски диалект?
  • 26 Соваж бейби

    0 4 Отговор

    До коментар #24 от "Ха-ха":

    За монетите не отричам негови са ,този човек е въвел християно политическа идеология за да си запази власта ,майка му е била християнска наложница историята е много интересна няма нищо свято в този човек по исторически данни и архиви е пренаписвал исторически факти в негова полза и с негово разрешение по данни на скрити книги на хора които са били тормозени от неговата лошотия и след неговата смърт хората пишат....само минимално ти нахвърлям неща
  • 27 Роза

    4 2 Отговор
    След толкова много години и векове вече не може да се каже какъв точно е бил имп.Константин и дали заслужава да бъде увековечен като светец.Само съвременниците му са знаели какъв е бил.Но аз харесвам този пролетен празник,възвестяващ пролетта в нейния апогей,и танца на нимфите,придружителки на богинята Мая! "Хората цъфтят и прецъфтяват, а месец май е вечно млад и нов!"Цитатът е от романа "Валс в тъмнината".
  • 28 детско умче

    4 1 Отговор

    До коментар #12 от "Соваж бейби":

    ДЕЦЦЦЦКИ СИГУРНО ПИШЕШ ФАФЛА ШКАВ ДЕЦКИ. СТИГА НЕГРАМОТНИ. НО ИНАЧЕ СМЕ СОВАЖ АНАЛИТИК УЖАС!!!

    Коментиран от #29

  • 29 Соваж бейби

    2 1 Отговор

    До коментар #28 от "детско умче":

    Виж аз грешки си правя факт,не се старая да коригирам този проблем и нужната концентрация но пък чета приятелю ,четенето е духовна храна истинските знания и тайни се предават на уста от учител ... .Никой не ти пречи да вярваш в илюзия,тази женица Елена майката на този е определяла къде и какво да се строи в чест на Исус ?!/за това лице още излизат нови данни /не знам дали знаеш че в Йерусалим има специален страничен олтар в църквата на Божи гроб сега собственост на Арменската апостолическа църква в олтара има страничен прозорец/доколкото знам от хр.свещенници жени нямат право да влизат в олара/ отбелязващ мястото откъдето Елена е наблюдавала хода на разкопките и е хвърляла монети и скъпоценности за да насърчи работниците да работят повече....Можеш и по стълбището на
    Scala Santa да попълзиш и да се молиш които тази женица транспотирала в Рим.Изобщо майка и син много са се погрижили и са се написали едва ли не архангели ,да не забравяме и индулгенцията пак от къде идва .