Last news in Fakti

25 Юли, 2023 23:33 11 942 50

Девет литературни шедьовъра, които трябва да сте чели

  • литература-
  • книги-
  • история-
  • процесът-
  • четене-
  • парфюмът-
  • триумфалната арка-
  • буденброкови

Има книги, които човек задължително трябва да познава

Девет литературни шедьовъра, които трябва да сте чели - 1
Снимка: Shutterstock

Ерих-Мария Ремарк: "Триумфалната арка"

И в България Ерих-Мария Ремарк има много почитатели, а романите му са издавани многократно. Още с първото си издание „Триумфалната арка“ се превръща в бестселър в САЩ. Този автобиографичен роман е за историята на една любов – между доктор Равик, емигрант в Париж, избягал от нацистка Германия, и отчаяната актриса Жоан Маду, на която Равик помага да стъпи на краката си. За прототип на своята героиня Ремарк използва знаменитата кинозвезда и певица Марлене Дитрих, с която Ремарк е живял в Париж дълги години преди войната.

Патрик Зюскинд: "Парфюмът"

Световният бестселър на Патрик Зюскинд излиза през 1985 година. Това е по същество криминален роман, в който всичко се върти около един убиец, за което свидетелства и оригиналното заглавие на книгата: „Парфюмът. Историята на един убиец“. Действието се развива предреволюционна Франция през 18 век – време на просветители, бунтовници и алхимици. Особено загадъчна е и фигурата на главния герой Жан-Батист Грьонуй, надарен с изключително обоняние и мечтаещ да създаде съвършен аромат. Грьонуй извършва поредица от убийства на млади жени в стремежа си да извлече миризмата им и така да създаде идеалния парфюм.

Франц Кафка: "Процесът"

Още един по същество криминален роман, но много различен. „Процесът“ е издаден 10 години след написването му – чак след смъртта на Кафка. Една сутрин Йозеф К. е арестуван в жилището си, без да става ясно от кого и заради какво. Защо обаче той продължава да ходи на работа? Защо съдът е разположен в таванските помещения, където се простират дрехи? И защо, когато го викат на разпит, никой не му казва кога точно трябва да се яви? Йозеф К. не открива отговорите на тези въпроси. И животът му се превръща не точно в кошмар, а в пълен абсурд. „Процесът“ те държи в напрежение и в неведение чак до самия край.

Томас Ман: "Буденброкови"

Романът излиза в началото на миналото столетие и става основоположник на интелектуалния роман на 20-ти век. Семейната сега проследява живота на четири поколения от богато семейство търговци на зърно от град Любек. Романът е автобиографичен: в него Томас Ман описва много точно своя собствен и този на своето семейство живот – чак до кухненските рецепти с най-малките подробности. Романът е екранизиран 6 пъти, а през 1929 г. Томас Ман получава за произведението си и Нобеловата награда за литература.

Гюнтер Грас: "Тенекиеният барабан"

Първият роман на Гюнтер Грас му носи световна слава, а по-късно и Нобелова награда за литература. Главният герой Оскар Мацерат е на 3 години, когато спира да расте – по собствена воля. Затова пък момчето притежава толкова силен глас, че с крясък може да счупи всяко стъкло – прозорци, огледала и дори очилата на учителката, която се опитва да му вземе барабана. След много приключения героят на Грас отново започва да расте. И тогава събитията взимат неочакван обрат.

Хайнрих Бьол: "Възгледите на един клоун"

Подобно на други романи на Бьол, и тази книга не е много богата на събития. Това е житейската история на сина на богат индустриалец, станал клоун. Романът предизвика скандал във Федерална република Германия - Католическата църква заклейми произведението и в началото на 1960-те години за малко не влезе в списък с книги, които не са били смятани за препоръчителни за младите хора.

Макс Фриш: "Ще се нарека Гантенбайн"

„Ще се нарека Гантенбайн“ е най-увлекателният роман на швейцарския писател. След автомобилна катастрофа неговият герой е застрашен от това да изгуби зрението си, купува си бял бастун, слага си тъмни очила и се вживява в ролята на незрящ. В действителност той продължава да си вижда добре, но играе тази роля. Постепенно „слепият“ Гантенбайн става по-важен от истинския. Следенето на това раздвоение на личността е не по-малко интересно от класическото произведение на Робърт Луис Стивънсън „Странният случай с доктор Джекил и мистър Хайд“.

Йозеф Рот: "Радецки марш"

Прекрасна, светла и тъжна книга, интересна, може би, най-вече за военни – не защото описва битки и сражения, а защото разказва историята на три поколения щабни офицери. Името на романа е заето от едноименното класическо произведение на Йохан Щраус-баща, превърнало се в музикален хит на своята епоха и изпълнявано тогава навсякъде.

Роберт Музил: "Човекът без качества"

Австрийският писател работи над това произведение цели 20 години. Романът представлява грандиозна сатира на разпадащата се империя. Авторът включва в действието огромен брой персонажи: аристократи, индустриалци, поети, журналисти, генерали, леки жени, престъпници, в това число и един сексуален маниак и сериен убиец...


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 47 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 И книгата на Путин със заглавие:

    25 48 Отговор
    Как Не Трябва да Се Води Война! Автор Путин, редактор Шойгу
  • 2 Стар партизан

    21 38 Отговор
    У землянките сме чели само - основи на комонизма на оня двамата братя

    Коментиран от #49

  • 3 Леля Гошо

    69 1 Отговор
    Започнете с "Бай Ганьо "

    Коментиран от #8

  • 4 Жица

    56 5 Отговор
    А защо нищо не сте писали за "Под игото" ,

    Коментиран от #6

  • 5 В България

    79 3 Отговор
    Не са задължителни! Бих препоръчал задължително Чудомир , тетралогията на Димитър Талев! Трилогията на Цончо Родев. Ивайло Петров,Вазов ,Йовков с вечерите в антимовския хан, Тютюн на Димитър Димов ,стиховете на Ботев и т.н.

    Коментиран от #29

  • 6 Пешо от панелката

    49 3 Отговор

    До коментар #4 от "Жица":

    От посолствоТО ни забраниха.
  • 7 Христо

    64 1 Отговор
    Само немски автори

    Да бяха написали: "Девет немски литературни шедьовъра..."
  • 8 Лелче ,

    6 23 Отговор

    До коментар #3 от "Леля Гошо":

    Останаа ли рубли ?
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 АНТ

    15 1 Отговор
    Човек без качества- трудна за четене книга, не е за всеки.
  • 11 А на бас ,

    25 6 Отговор

    До коментар #9 от "😄😄😄😄😄😄":

    Че си чел неколко пъти Винету , по Бойко Борисов...🤭😁
  • 12 бай Даньо

    18 2 Отговор
    Признавам чел съм само Триумфалната арка , но май ще посегна и към Кафка
  • 13 Соваж бейби

    13 3 Отговор
    А не знам кой е писал статията ама 10 от 10 точки за -Патрик Зюскинд: "Парфюмът",това е една много философска книга и трябва да се прочете !Детето Грюной играе ролята кърлеж,човека нос ,паразит хвърлен на боклука ,егоист който се обявил за живота с целият си егоизъм само и лично за него ,
    авторът ни води за носа.
    Много любопитен герой, който никога не е изпитвал и най-малкото „човешко“ чувство. Единствената му причина да живее са всички онези миризми, които го заобикалят.Зюскинд описва една грозна и отвратителна Франция, тази от 18 век където най отблъскващите аромати се сблъскват с най-деликатните аромати. Нито един детайл не ни е спестен, а описанията са изобилни и подробни, поддържащите герои са меко казано странни.Прочетох я за точно за две нощи ,нямах търпение да се прибера от училище и да я дочета още в България ми попадна в ръцете рових из книките на майка какво ново е купила.

    Коментиран от #16

  • 14 Студопор

    51 14 Отговор
    Никой не спомена нищо за "Престъпление и наказание", Братя Карамазови","Анна Каренина"," Война и мир"... Защо ли? Дали е на политическа основа? Странно, защото искуството не бива да се влияе от националност, политика, войни и пропаганда. Именно това му е великото.
    Само в България ни натрапвате едни произведения, за да изтриете други, защото са от еди-каква си националност.

    Коментиран от #15, #36

  • 15 да питам

    7 32 Отговор

    До коментар #14 от "Студопор":

    Абе , каква "политическа основа" те гони бе ? Що един поне от старите партизане не признахте за помощта от ленд Лийза ? А той е факт .. и веднага почнахте да "громите" долара . Над сто години вече , смехотвоци

    Коментиран от #18

  • 16 Българин

    15 10 Отговор

    До коментар #13 от "Соваж бейби":

    Все едно ми говориш за зеленски и покрайна.

    Коментиран от #37

  • 17 Моряка

    38 3 Отговор
    Литературните шедьоври са шедьоври,защото ни изпращат мъдри, общочовишки послания и духовни ценности в художествена,дълбоко въздействаща, емоционална,достъпна форма.Подредбата на анонимника от DW
    няма нищо общо с това, с изключение на Триуфалната арка.
    Аз бих ги подредил така:
    1.Екзюпери- Малкия прнц, Земя за хората.
    2.М.Горки - Песен за сокола,Сърцето на Данко.
    3.Достоевски- Братя Карамазови.
    4.Толстой- Война и мир.
    5.Шолохов- Тихият Дон.
    6.Ремарк- Триумфалната арка,На западния фронт нищо ново.
    7.Чингис Айтматов- Белият параход,Джамиля,Пегий пес......
    8.Хемингуей- Сбогом на оръжията.Старецът и морето.
    9Ботев,Вапцаров- стихове.
    10 Й.Йовков- Вечери в Антимовския хан,в.т.ч. По жицата.
    11.Гавриил Треополский- Белият Бим,черното ухо.
    12.Арчибалд Кронин - Цитаделата,Приключения в два свята.
    Подреждането ми е субективно, не е последна инстанция, предполага оспорване.

    Коментиран от #28, #34

  • 18 Питай бе

    25 10 Отговор

    До коментар #15 от "да питам":

    Какъв ленд лийз ви гони краварските подметки, та повтаряте като папагали едно и също надраскано от козяк, няма такова нещо, пренаписвате историята подлоги долни!

    Коментиран от #19, #22

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Българин

    10 6 Отговор
    А това са задължителни за всеки българин книги, така ще разбере истинската история:
    1. Хенри Форд - Интернационалните евреи.
    2. Александър Селянинов - Тайната сила на масонството.
    3. Григорий Климов - Протоколи на съветските мъдреци.
    Юрген Граф, Дейвид Дюк, Никола М. Николов, Георги Ифандиев, Дъглас Рийд, Олег Платонов и др.
  • 21 Питай

    9 4 Отговор

    До коментар #19 от "да питам":

    То и въпроса и отговора проzти, като теб!
  • 22 Таваришч

    4 16 Отговор

    До коментар #18 от "Питай бе":

    Ти ли си тоя , който ще промени историята бе ? Освен да си от тези , на тати младото колхозниче 😁

    Коментиран от #23

  • 23 Реджеп Иведик

    16 5 Отговор

    До коментар #22 от "Таваришч":

    Каква история да променям бе либерастче кухо, то от такива подлоги, като теб, човек не може да се вреди!
    🤭🤭🤑🤑

    Коментиран от #24

  • 24 Таваришч

    1 11 Отговор

    До коментар #23 от "Реджеп Иведик":

    А земи си разбери националността бе ...

    Коментиран от #25

  • 25 Реджеп Иведик

    11 1 Отговор

    До коментар #24 от "Таваришч":

    А вземи си разбери пола!
  • 26 САТЪРА НА ХАНА

    15 1 Отговор
    ГЕРМАНСКИ ДЕБИЛИ , КЪДЕ СЛОЖИХТЕ РЕМАРК НАЕДНО С БУЛЕВАРДНОТО ПОРНО ?
  • 27 Какво

    12 1 Отговор
    ме научи Триумфалната арка?
    Да пия калвадос.
    Съвсем и напълно сериозно!
  • 28 Ха ха коментар

    2 19 Отговор

    До коментар #17 от "Моряка":

    Може да си спестиш рускоговорящите!

    Коментиран от #39

  • 29 Иван

    16 2 Отговор

    До коментар #5 от "В България":

    Точно, всички девет по горе изброени са евреи.И защо трябва да четем глустте им
  • 30 Чудесен подбор

    12 4 Отговор
    От изброените заглавия не съм прочел " Човекът без качества". Все пак е трябвало да се отбележи, че това са едни эт най- изтъкнатите немски и австрийски автори на 20 век, особено , че сред тях е и носителят на Нобелова награда за романа " Буденброкови", Томас Ман.
    Като немска медия в България обаче Deutsche Welle би могла да си позволи да публикува и подбор от произведения на български класици, като един малък реверанс към българската си публика.
  • 31 плюс минус

    14 0 Отговор
    През годините съм пренареждала любимите си книги,
    които многократно съм препрочитала.
    А те, любимите ми книги, са много.
    От детските до философските.
  • 32 Неразбрал

    27 1 Отговор
    Защо само 9 книги?
    И защо само от немскоговорящи автори?
    Доста ограничено...
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 От Варна

    24 1 Отговор

    До коментар #17 от "Моряка":

    Добавям: Приказките на Ангел Каралийчев , специално: “Майчина сълза”, “Дядо Стоиловата надежда”, “Соколова нива”
    Стиховете на Христо Смирненски
    “ Записките по българските въстания” на Захари Стоянов
    “Българските хроники” на Стефан Цанев
    Четете българските автори, има произведения, достойни да се наредят до признатите за световна класика.
  • 35 Идън

    16 0 Отговор
    Книга- шедьовър е това , което за мен е така. Има автори и книги, които са ме карали да чета по няколко пъти.Йовков и Елин Пелин си вървят заедно- т.е. обичам си ги и двамата- наред с Д. Димов,Д.Талев, Хайтов и мн.др.български класици. Много от световните също са изчетени ,когато им е било времето.Препоръчвам Хенрик Сенкевич-,, Quo Vadis,, -шедьовър. Голема лакомия за стойностно четиво... но понякога посягам и към не до там такива- нещо леко и непременно да има любовчица...
  • 36 Соваж бейби

    16 1 Отговор

    До коментар #14 от "Студопор":

    Пропуснал си Идиот на Достоевски като си започнал с руска класика ,имат и те гениални неща.Проблема идва от политици и расисти които наблягат на националност ,в изкуството няма място за раси и националност.Просто темата е писана от човек който е избрал тези книги за интересни.С една статия не може да изброиш всички хубави книги,човешкият гении е международен ,в случая ти наблягаш на руска класика което няма общо с написаното ти.Никой не може да изтрие руската класика тя е световно призната.
  • 37 Соваж бейби

    6 1 Отговор

    До коментар #16 от "Българин":

    Книгата е на философска основа ,може защо не ти виждаш комика в образа на детето Грюно.Аз често виждам хора които са били бедни понеже героя е роден на улицата в мръсотията и майка му не го е искала ....все пак оцелява ...има такива жени които се вкопчват в богати мъже парите са техният парфюм,една известна певица имаме която живее за себе си и дава само отпадъци в тоалетната...прочети я ще грабне от първата страница.От малка четях всичко друго но не и това в училище беше ми много суха и скучна материя ,дори и в училище четях в час книги прибираха ги и викаха родителите бях нарушител .
  • 38 Имам

    12 0 Отговор
    Една винтидж книга в домашната библиотека. Казва се ,,Книга за всеки ден и всеки дом,, от 1970 г. Към 730 страници. От сегашна гледна точка е уникална. Онзи плешивия тарикат от ,,Спецове в заложната къща,, на колене да ми се моли не бих му я продал?
  • 39 Моряка

    6 0 Отговор

    До коментар #28 от "Ха ха коментар":

    Можеше да си спестиш политизираната излагация.
  • 40 Гост

    7 1 Отговор
    Парфюмът е книга-боклук, тя не е и не може да бъде световно културно наследство. Списъкът е правен от някой куку-пипи
  • 41 Гост

    2 7 Отговор
    Честно, кой днес ще седне да чете книги по 20 кила? На руските автори и други сухари. Айде моля ви се, Ана Каренина. А Отнесени от Вихъра не искате ли? Абсолютно неразбираеми неща, Ана изахкала като паднял от коня, ми то сега на 18 имат по 10 Вронски и то по-така...
  • 42 Фройд

    5 2 Отговор
    Ей от толкова време да ми стане приятно и някой и друг коментар да прочета ! Браво за темата. Говорят си хората за книги. Това е чудесно и полезно. Повече такива теми.
  • 43 Фелдфебел Йешке

    2 1 Отговор
    Бих добавил и "Фабиан" на Ерих Кестнер!
  • 44 У Калиха

    3 1 Отговор
    Карел Ванек "Швейк в руски плен" също си заслужава да се прочете!
  • 45 Емил

    4 0 Отговор
    Е, как не включихте поне една неписана от евреин!?
  • 46 Тахумба

    4 0 Отговор
    А къде остана Стайнбек с неговата човещина?
  • 47 Вис

    1 0 Отговор
    3.Граф Монте Кристо...Дюма,..2.Унижените и Оскърбените Достоевски 1.Угрюм Река Шишков....Това е при романите...Иначе БИБЛИЯТА е БЕЗ Конкуренция...
  • 48 От тия девет...

    0 0 Отговор
    ...съм чел четири...добра класическа литература, но като изключим " Процесът" на Кавказ, който е действително шедьовър...останалите три, поне по мое мнение, не могат да се определят като такива.

    Коментиран от #50

  • 49 Стар евро - либера.ст

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Стар партизан":

    В землянките сме чели само Винету , том I ,... забравил си , партайгеносе.
  • 50 Аман от автоматични редактори

    0 0 Отговор

    До коментар #48 от "От тия девет...":

    Кавказ да се Кафка