Last news in Fakti
  Тема: Украйна

30 Юни, 2022 20:15 1 857 62

Без "Война и мир": В Украйна няма да се изучава Толстой?

  • цивилни жертви-
  • война и мир-
  • книги-
  • лев толстой-
  • русия-
  • война-
  • украйна-
  • музика-
  • литература

Украинският парламент прие закон срещу разпространението на руска литература и музика

Без "Война и мир": В Украйна няма да се изучава Толстой? - 1
Снимка: Shutterstock

Изпълняването на руска музика на публични места и вносът на голямо количество книги от Русия и Беларус вече са забранени в Украйна. Решението на парламента в Киев обхваща “произведения на автори, които са били или са граждани на държавата агресор”.

Руските творци като “авангард” на руската армия

Още преди началото на войната украинският телевизионен водещ и продуцент Игор Кондратюк организира петиция за забрана на концертите на руски изпълнители в Украйна, която събра над 25 хиляди подписа. “Руските изпълнители трябва да останат нежелани в Украйна, докато отношенията с Русия не започнат се градят върху приятелска основа”, казва той пред ДВ. След анексията на Крим през 2014 г. и началото на войната в Донбас, руската армия започна да използва творците като своеобразен авангард, твърди водещият.

Интернет платформите отчитат все по-висок интерес към съдържанията на украински език. С този интерес авторите на закона оправдават новите забрани, които предвиждат и изключения: например изпълнители от Русия, които осъждат агресията срещу Украйна, не попадат под ударите на новите правила.

И вносът на руски книги ще бъде ограничен

Другият приет закон забранява вноса на книги от Русия, Беларус и окупираните части на Украйна. Засегнати са както книгите, които са написани в тези райони, така и трудовете на автори, които са руски граждани. Изключение се прави за публикациите, които са били издадени преди окупацията. И все пак литература, която е издадена на руски език, но в други държави, може да бъде внасяна в Украйна, стига да получи съответното разрешение. Специален съвет ще проверява вносните книги за антиукраинска пропаганда.

В самата Украйна пък е вече е забранено да се публикуват автори, които притежават руски паспорт. Правилото няма да важи за рускоезичните книги, които ще излязат от печат преди 1 януари 2023 година.

“Нито “добрите руснаци”, нито “лошите руснаци” ще могат да се появяват на пазара”, казва Олександър Красовицки, който е издател и един от съавторите на закона. Според него забраната е насочена основно към авторите с руско гражданство. Но включително и творбите на Пушкин и Толстой, издадени в Русия, вече няма да могат да бъдат внасяни. Ако обаче те идват от друга държава - няма проблем. Съществуват и други изключения: ако някой не пренася повече от десет екземпляра от определена рускоезична книга и тя не е в списъка на антиукраинската литература, ще може да бъде внасяна.

Камю вместо Булгаков?

Следващата стъпка вероятно ще е премахването на руската литература от училищата. Работната група в украинското министерство на образованието вече препоръча 40 руски и съветски писатели и поети да бъдат извадени от учебната програма, сред тях са Толстой, Пушкин, Достоевски и Булгаков. Заместник-министърът на образованието Андрий Витренко обяви, че “всичко, което е възпявано от “орките”, ще изчезне от програмата по чуждестранна литература” и посочи конкретно “Война и мир”.

По-късно към списъка бяха добавени и други автори, чиито произведения да бъдат заменени. Така например се предлага вместо “Майстора и Маргарита” на Булгаков единадесетокласниците да четат “Чумата” на Албер Камю. Изключение ще се прави за автори като Гогол, който е роден в Украйна.

“Не виждам как в момента може да се преподава за красотата на руската поезия”

Писателят Ростислав Семкив препоръчва изобщо да не се изучава руска литература в часовете. “Не виждам как в момента може да се преподава за красотата на руската поезия на учениците. В класните стаи седят деца, чиито домове са били разрушени, които е трябвало да бягат, били са под обстрел или са загубили роднини”, казва Семкив. Немската литература се появява отново в учебната програма на съветските училища едва през 1960 година - 15 години след победата над националсоциализма.

Според професора по психология и педагогика Андрий Хирник руската литература и култура са заемали непропорционално голямо място в образователните програми на Украйна преди нападението на Русия. Сега на английската, немската, френската, китайската и украинската литература просто ще се отдава по-голямо внимание.

Все още предстои да се вземе окончателно решение по предложението на работната група. “Министерство на образование ще събере не само работната група, но и други представители на министерството, след което ще бъде взето окончателното решение по този въпрос”, обяви образователният министър Серхий Шкарлет.

Автори: Дария Нинко, Сергей Сатановский


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    48 10 Отговор
    СРАМ то и УКРАЙНА не уважава КУЛТУРАТА какво общо има ТОЛСТОЙ в днешната воино воина

    Коментиран от #3

  • 2 Чудесно решение

    11 55 Отговор
    Две тухли, трудни за четене, с никакво послание, освен някакво преклонение пред рашките. И у нас трябва така.

    Коментиран от #28

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 В Украйна няма да се учи нищо,

    57 12 Отговор
    защото такава държава няма да има. Скоро пак ще учим руски задължително.

    Коментиран от #7

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Смешно е..хи хи

    38 11 Отговор
    ..укряина такава държава вече няма.
    .

    Коментиран от #9, #12

  • 7 тебе

    11 6 Отговор

    До коментар #4 от "В Украйна няма да се учи нищо,":

    ща има като естествена тор за доматките
  • 8 Сатана Z

    30 14 Отговор
    Каква жалка държавица,забраняваща да се изучава Украинеца Булгаков за сметка на Камю.
    Потресаващо безхаберие!
    Z

    Коментиран от #11

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Милен

    24 6 Отговор
    Ами няма проблем, утре Пушкин, Толстой и Достоевски ще се отрекът от Путин и пак ще могат да ги изучават в Украйна :))))
  • 11 жнец

    2 9 Отговор

    До коментар #8 от "Сатана Z":

    ще те пожъна

    Коментиран от #13

  • 12 майка ви с модераsта

    0 2 Отговор

    До коментар #6 от "Смешно е..хи хи":

    вече не хихика 😊

    Коментиран от #15

  • 13 Къде

    9 1 Отговор

    До коментар #11 от "жнец":

    Ша го зажънеш ..зад компютеря ли ва компютерен бабаит
  • 14 Мутата

    16 10 Отговор
    Ще гучат, ще го учат и ще го рецетират.
  • 15 Няшто

    0 1 Отговор

    До коментар #12 от "майка ви с модераsта":

    Са изпускаш
  • 16 Матей

    21 7 Отговор
    Туй само необразовани могат да го измислят,тъй че все тая
  • 17 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    27 7 Отговор
    32 ГОДИНИ в РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ няма ИСТИНСКА КУЛТУРА

    Коментиран от #36

  • 18 Гост

    17 0 Отговор
    Простотията не ходи по животните.

    Коментиран от #22

  • 19 Да преминат

    10 1 Отговор
    На пиктограми, най-ще им отива.
  • 20 морков

    15 2 Отговор
    а винету , разрешен ли е ?
  • 21 !!!?

    14 24 Отговор
    На Светът омръзна само за войните на кремълските варвари да слуша, да гледа, да чете, и да пише бе ! Не случайно Россия е единствената държава в чиито език има дума "ВОЙНА", но самостоятелна дума за "МИР" няма !!!?

    Коментиран от #31

  • 22 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 0 Отговор

    До коментар #18 от "Гост":

    А по ХОРАТА господине така си е
  • 23 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 3 Отговор

    До коментар #3 от "козлодуй":

    МОЛЯ да се върне на ПОДАТЕЛЯ
  • 24 реру

    41 1 Отговор
    В същото време в Русия вече излезе в ограничен тираж, преработено и допълнено издание на гениалния роман на Толстой...

  • 25 Асен

    18 11 Отговор
    А следващата ви стъпка е да минете под дъгата... Много е европейски в момента! Не го пропускайте
  • 26 обектив широкоъгълен

    20 7 Отговор
    Толстой е хуманист и се обявява против войната освен за защита на националните интереси като в края на живота си е против всяка война.Тези действително акъл нямат.Хубаво е филмът Слуга на народа да го дават не 23.30 а в 20 часа .Много поучителен Филм за Украйна олигарсите и много хора ще се замислят и разберат защо се стигна до тук.Има и паралели с нашите герои.Изобщо 39 години война ни чакат

    Коментиран от #32

  • 27 От страни

    8 15 Отговор
    Тук не са познали - в "украински федерален окръг" ще се учи всичко което влиза в програмата на всяко едно руско училище.....Бухаха. 1 септември...."Аз съм русняче обичам мойте планини зелени, русняче да се наричам първа радост е за мене....." Бухаха...
  • 28 От страни

    17 3 Отговор

    До коментар #2 от "Чудесно решение":

    Като за теб е "По жицата" на Елин Пелин...най много. Я кажи след училището чел ли си поне една книжка?
  • 29 Чудно!

    6 7 Отговор

    До коментар #5 от "След 2 години, руската литература":

    Бактерийте и вирусите са сложно устроени, сравнение с теб. Каква несправедливост те да изчезват, а ти да съществуваш. Сигурно се и възпроизвеждаш. Пази Боже!
  • 30 От страни

    21 9 Отговор
    То като четеш техните учебници аз на мястото на тия писатели сам бих избягал...Щото "укрите" са изкопали Черно море а земята са я носили да изсипват и са нисипали Кавказките планини.....И подводните лодки са изнамерили древните укри щото са обръщали лодката нагоре с дъното и са ходили по дъното на реката и са дишали с въздуха дето оставал в обърнатата лодка. Така поне са го нарисували в учебника. А като почнеш да им четеш историята ще се напикаеш щото първите хора не се казвали Адам и Ева а са били древни укри и се казвали Тарас и Галя....И половината на учените от света са били украинци и изобретателите също и велики политици....като четеш косата ти настръхва...
    Абе мани...на мястото на всеки нормален писател от гроба бих станал и бих помолил да не ме слагат в украински учебник.
  • 31 От страни

    13 7 Отговор

    До коментар #21 от "!!!?":

    Голем познавач на руския език? Как така няма думата мир? И на руски мир и на български мир. В названието на книгата думата "мир" няма значението като дума антагонист на война а има значението като "свят". Ако се преведе на български названието на романа ще е "Войната и светът" а това е друга работа.

    Коментиран от #33

  • 32 Хахаха

    19 6 Отговор

    До коментар #26 от "обектив широкоъгълен":

    Те не желаят децата им да четат ,,Война и мир", защото Толстой описва високия руския дух, който побеждава французите, описва, как се обединява руският народ в момен на опасност , която грози Родината ни - от княз да обикновения рекрут. Да, такива сме. Ние се обединяваме, а има и кой да ни обедини!

    Коментиран от #47

  • 33 Чудно!

    3 11 Отговор

    До коментар #31 от "От страни":

    !!! ? Е по лозунгите, ни приема, ни предава. Пространството е кухо, та дрънка. Не се хаби да обясняваш.

    Коментиран от #34

  • 34 От страни

    7 2 Отговор

    До коментар #33 от "Чудно!":

    Абе мани не казвай.....прегледат няколко серии на Бивас и Батхед и мислят че са готови да бистрят политиките...
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 От страни

    11 2 Отговор

    До коментар #17 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Що приказваш глупости? Културата на България не се е появила вчера нито преди 30 години за да исчезне за 30 години. И си имаме в културата хора равни на Толстой. Напримар Иван Вазов "Под игото" е равна творба на "Война и мир". Вярно е ч с "европейските цености" дойде и европейска "култура" ама и това ще мине. Ние за турско не сме си изгубили идентичноста та за некви 30 въшливи години на "мокрацията" ще загубим? Това ще мине като шарката при децата и ще има всичко отново.

    Коментиран от #41, #46, #57

  • 37 Украйна няма да се изучава Толстой

    7 8 Отговор
    Така е при нацификация.
  • 38 Мимч

    9 6 Отговор
    Ама има ли още Украйна.Ако да то скоро ще има само западна Крайна.Другото ще е Новорусия,която ще си изучава не само Толстой,а и всичките руски класици,поети,писатели ,творци и др...
  • 39 ДА СЕ ИЗУЧАВА ХИТЛЕР , ГЬОБЕЛС И МЕНГЕЛ

    7 5 Отговор
    ТОЛСТОЙ НЕ Е ИНТЕРЕСЕН !

    Коментиран от #40

  • 40 Чудно!

    11 4 Отговор

    До коментар #39 от "ДА СЕ ИЗУЧАВА ХИТЛЕР , ГЬОБЕЛС И МЕНГЕЛ":

    Те ги изучават, вече 8 години и сега виждаме резултатите.
  • 41 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 0 Отговор

    До коментар #36 от "От страни":

    БЪЛГАРСКАТА КУЛТУРА и ПИСМЕНОСТ ги създадоха братята КИРИЛ и методи
    а БЪЛГАРИЯ е над 1370 ГОДИНИ
  • 42 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 0 Отговор
    в статията се пише а не се говори
  • 43 Стефан Петров

    16 4 Отговор
    Има ли още хора, които да не са разбрали,че в Украйна има фашизъм? По данни от украинската преса книги на руски от тези автори вече се изземват от библиотеките. Остана само да се горят по площадите.

    Коментиран от #44, #55

  • 44 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    8 3 Отговор

    До коментар #43 от "Стефан Петров":

    КНИГИ горяха ЕЗИЧНИЦИТЕ господине
  • 45 Тони

    9 0 Отговор
    Прочетете " Война и мир " и няма да имате нужда от психолог и никой няма да бъде в състояниеда ви манипулира, защото четейки, произведението получавате психологична и духовна терапия за винаги. Същото важи и за Достоевски.
  • 46 Хахаха

    9 0 Отговор

    До коментар #36 от "От страни":

    Моля те.........Няма равна фигура на Лев Николаевич Толстой. Просто се осъзнай преди да пишеш, наистина.
  • 47 обектив широкоъгълен

    9 0 Отговор

    До коментар #32 от "Хахаха":

    Ами да четат Шолохов и пак ще стигнат до същото. То пък кой ли чете и затова повтаряме миналото.
  • 48 Ксаниба

    12 4 Отговор
    падението на т. нар. Окраина е толкова велико, че всякаква простотия, излъчена от там,звучи нищожна,...
  • 49 СИБИРСКИ КИТАЕЦ

    6 3 Отговор
    Някой от спецовете може ли да обясни дали в Сърбия, Чехия или Полша, Толстой се изучава задължително. Дори споменаването на всяка друга страна ще обогати познанието на читателите.
  • 50 дядо Вазов

    12 2 Отговор
    Както ви разправях едно време, не се гаси туй, що не гасне!
    В Украйна разбира се, че няма да се изучава и изпълнява нищо руско, защото такава държава вече няма. И НИКОГА вече няма да има, слава на Бог и Путин! Това отново ще бъде Русия, както винаги е било! И, разбира се, ще се изучават колегите Пушкин, Лермонтов, Чехов, Гогол, Достоевски, Толстой, Тургенев, Некрасов, Блок, Горки, Булгаков, Пастернак... и ще се слушат Чайковски, Мусоргски, Стравински, Бородин, Глинка, Римски-Корсаков, Скрябин, Рахманинов, Прокофиев, Шостакович...
    "Решенията" на украинския и на марсианския парламент имат абсолютно еднаква тежест - никаква! Дори на Марс и в бившата измислена държава!
  • 51 Именно

    3 0 Отговор
    а какво ще се учи?
    "специална военна операция" и мир ли?
  • 52 В.В.П.Кирил е цървул

    3 1 Отговор
    Не ме интересуват укропитекъъъ,..Ко ще изучава..Аз ще прочета ,,Гера и Паз,,за трети път..
  • 53 Зарко Кримов

    6 3 Отговор
    Вместо “война мир” укронацитата изучават “майн кампф”
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 падналия ангел

    5 3 Отговор

    До коментар #43 от "Стефан Петров":

    В библиотеките им на рафтовете, където са били руските книги има бележки с текст ако някой има въпроси защо ги няма руските книги да се обърне към контраразузнаването на Покрайнината!
  • 56 111

    1 0 Отговор
    Много правилно решение. Толстой, Достоевски и още много просто не са за ограничените умствени възможности на украинците. На тях им дай булевардните краварски пасквили.
  • 57 111

    1 0 Отговор

    До коментар #36 от "От страни":

    Не ме разбирай погрешно. Вазов, Ботев и още много наши творци уважавам много. Трябва да ги изучаваме и тачим защото са си наши. Но трябва да сме реалисти, Толстой го знае цял свят долато Вазов само ние.
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Моряка

    0 0 Отговор
    Обикновен Фашизъм.И у нас скоро.Мераклии за Фюрери много- Боко,Кирчо,Гнома,Мравояда.
Новини по държави: