Last news in Fakti

6 Август, 2023 09:47 18 286 68

Ново историческо откритие в Родопите разкрива подробности за Османското нашествие

  • храстово-
  • село храстово-
  • крепост-
  • история-
  • археология

Проучване на крепостта край с. Храстово, Крумовградско показва какво са направили Османските завоеватели при настъплението си в Родопите

През миналата седмица в медиите се появи съобщение за важно откритие, направено от екипа на археолога доц. Деян Рабовянов в Източните Родопи. Вече втора година той проучва уникално запазената средновековна крепост край с. Храстово, Крумовградско, разказва проф. Николай Овчаров в материал, публикуван във в. Труд.

Тя се намира на изключително стратегическо място край река Крумовица по пътя, който някога най-пряко е извеждал от вътрешността на планината към Беломорието и егейското крайбрежие в днешна Гърция. И днес останките на тази твърдина впечатляват с високо запазените зидове. Хълмът, на който е разположена крепостта, е ограден от трите страни от реката.

Природно защитената местност е привлякла още траките, което личи от намираната керамика. Рабовянов смята, че тогава вече е имало някакво примитивно укрепление за укриване на местното население при опасност, но същинската крепост е създадена през втората част на V век след Христа.

По това време във Византийската империя се строят много такива укрепени убежища за защита на хората от прииждащите варвари. Още в онези времена крепостта е имала солидните 8 декара укрепена площ. По-късно твърдината е изоставена, за да бъде обновена тя през XIV век.

В епохата на средновековието укреплението при с. Храстово вероятно е било център на провинциално аристократично имение.

Доц. Рабовянов вижда негова аналогия в известния замък на византийския император Йоан Кантакузин Питион, намиращ се само на няколко десетки километра на юг в близост до важния средновековен център Димотика, днес в Гърция.

За това свидетелстват двете масивни жилищни кули, допълнили облика на старата ранновизантийска крепост през XIV век.

Археологическият екип се натъква на доста интересни артефакти. Сред тях са останки от тежка броня на средновековен воин с пластини, пришивани върху кожена основа. Но най-интересната находка са 12 осквернени и начупени християнски кръста, открити в пласт, показващ следите от голям пожар, в който е загинала крепостта.

Християнските реликви са железни и бронзови, като особено интересен е един фрагмент, на който ясно се чете посветителен надпис на гръцки език с името на някой си Драгота. А намерените в опожарения пласт монети със сигурност го отнасят към третата четвърт на XIV век и времето на страшното османско нашествие в Родопите.

Аз поздравявам колегата Рабовянов с важното откритие. Напълно съм съгласен с неговите изводи, че намерените кръстове са били от църквите на околни селища, чиито жители са потърсили защита зад стените на яката крепост при нашествието на османците.

След превземането ѝ завоевателите са осквернили християнските реликви, а защитниците са били избити и отведени в робство.

Като дългогодишен изследовател на Източните Родопи искам да посоча на екипа, проучващ твърдината при Храстово, някои любопитни възможности. Работата е там, че разкритата картина има пълен паралел с регистрираната ситуация в някои други родопски крепости. По-точно става дума за Перперикон и замъка Вишеград, намиращ се на 4 км от Кърджали.

Сходството е очевидно с опожарения пласт от втората половина на XIV век, в който се намират десетки осквернени християнски напрестолни и литургийни кръстове. На базата на тях аз съм изказал хипотезата, че става дума за голям османски поход във вътрешността на Източните Родопи.

А кога е проведен този поход сочат сребърните монети на сина на основателя на Османската държава - емира Орхан (1324-1362), които се откриват в този опожарен пласт. По принцип те са изключително редки и от тях на Балканите се срещат единици.

Но ето че на Перперикон бяха намерени около 40 такива монети, а сега такъв екземпляр излиза и при разкопките на крепостта при Храстово! А това дава възможност за интересна реконструкция на случилото се преди близо 650 години.

В 1354 г. османците стъпват трайно на Стария континент и започват настъпление в Беломорието. Атаката се води от сина на емира Орхан, Сюлейман, а след неговата смърт – от пълководците Евренос бей и Хаджи Илбеги.

Особено важни са боевете за град Димотика, който пада в ръцете на османците между 1359 и 1361 г. Според информацията от написания между 1455 и 1460 г. ръкопис „Менакибнаме” на Халил бен Исмаил тази победа била дело на прославените командири Абд ал-Мумин и Абд ал-Азис със сина му Гази Исраил.

Главнокомандващият Хаджи Илбеги се настанява именно в намиращия се само на 16 км от Димотика родов замък Питион на бившия византийски император Йоан VІ Кантакузин и го превръща в свой команден пункт.

Според сведенията от „Менакибнаме” именно оттам той дава заповед на Гази Исраил да предприеме наказателна акция срещу християните в Източните Родопи:

„Гази Исраил беше решен да унищожи неверниците в планините. Той се отправи с 300 мъже към една крепост, чийто гарнизон не беше избягал. Сражава се с местния военачалник и го победи. Взе неговото владение и децата му, между, които и неговата дъщеря. Постави в крепостта като гарнизон 80 човека начело с един субаша.”

Очевидно атакуваната твърдина е била голям, богат и важен град. Тя е едно от малкото укрепления, които оказват съпротива въпреки заплахата от тотално разграбване, избиване и заробване на населението при превземане от османците. От думите на Халил бен Исмаил се разбира, че там става обсада и голямо сражение.

Проучванията показаха с голяма степен на сигурност, че тази крепост е Перперикон. През втората половина на XIV век древният град е бил изключително богат административен и духовен център на Източните Родопи, където е пребивавал и епископ.

Ето защо той е привлякъл като магнит османските завоеватели, които били слушали легенди за неговите богатства.

Археологическото проучване на Перперикон показва следите от тежка обсада, като боевете се водели още от подножието на градската крепост. След превземането ѝ, защитниците се затворили в якия вътрешен замък, пред чиито стени се откриват стотици парчета от натрошени боздугани, мечове и саби, върхове на копия и стрели.

След падането на крепостта оцелелите жители били заробени, което се вижда от робските пранги, открити при разкопките. А в един опис на продадени на остров Крит роби от Балканите се дава името на българката Гюша от Перперикон.

Намерените на различни места из руините на крепостта десетки сребърни монети на емира Орхан, на бейлика Гермиян и други тюркски владения в Мала Азия сочат, че османците са оставили на Перперикон свой гарнизон.

Оттук те са атакували и превземали и другите крепости на Източните Родопи. Всичко това се е случвало най-вече през 60-80-те години на XIV век, когато именно са покорявани тези земи.

По-късно турците навлизат във вътрешността на Балканския полуостров и поддържането на укрепления в планината става излишно и дори опасно за тях. Така Перперикон и останалите твърдини на Източните Родопи са били изоставени завинаги.

Ето това е картината на османското нашествие в този район. Новите открития в твърдината при с. Храстово допълват нашите знания за драматичните събития, случили се в онези далечни времена.

А аз се надявам продължаващите разкопки на интересния и важен обект край Крумовград ще дадат нова информация за този „тъмен“ период от българската история.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 63 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЕВРОНЮЗ

    94 10 Отговор
    😂 😂 😂 Не бе не са били завоеватели, имало е само присъствие

    Коментиран от #24

  • 2 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    88 10 Отговор
    "ПРИСЪСТВИЕ " ЛИ ❓❗❓❗
    " След превземането ѝ завоевателите са осквернили християнските реликви, а защитниците са били ИЗБИТИ и
    ОТВЕДЕНИ В РОБСТВО." ❗❗❗

    Коментиран от #6, #13

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Петър

    67 11 Отговор
    Робствоооооооооо
  • 5 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    82 11 Отговор
    "От Батак съм, чичо. Знаеш ли Батак?

    Хе, там зад горите... много е далече,

    нямам татко, майка: ази съм сирак,

    и треперя малко, зима дойде вече.

    Ти Батак не си чул, а аз съм оттам:

    помня го клането и страшното време.

    Бяхме девет братя, а останах сам.

    Ако ти разкажа, страх ще те съземе.



    Като ги изклаха, чичо, аз видях...

    С топор ги сечеха, ей тъй... на дръвника;

    а пък ази плачех, па ме беше страх.

    Само бачо Пеню с голям глас извика...

    И издъхна бачо... А един хайдук

    баба ми закла я под вехтата стряха

    и кръвта потече из наший капчук...

    А ази бях малък и мен не заклаха.



    Татко ми излезе из къщи тогаз

    с брадвата в ръцете и нещо продума...

    Но те бяха много: пушнаха завчас

    и той падна възнак, уби го куршума.

    А мама изскочи, откъде; не знам,

    и над татка фана да вика, да плаче...

    Но нея скълцаха с един нож голям,

    затова съм, чичо, аз сега сираче..."

    Коментиран от #35

  • 6 да де

    87 11 Отговор

    До коментар #2 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    За да бъде гаврата с историята ни пълна от това "присъствие" ни е освободил 6-ти американски флот.
  • 7 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    80 12 Отговор
    Стиховете на Вазов ,
    (няколко пъти пре-мах-ва-ни тук)
    са по разкази на дете преживяло ужаса в Батак , което той е подслонил в дома си ❗❗❗
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Обикновени средновековни порядки

    26 45 Отговор
    Крепост която не се предаде бива разграбена и унищожена. Ние по същият начин сме завземали византийски крепости.
  • 10 Исторически парк

    50 7 Отговор
    Останки от турското съжителство...

    Коментиран от #54

  • 11 Четиво за балъци

    31 53 Отговор
    Значи турците взели бронзовите и медни пари на ромеите пък оставили златните османски. Събрали железните и каменни кръстове от околностите за да ги докарат и осквернят точно в крепостта. Оковали и отвели робите ама оковите им оставили. Сега разбирате ли защо българските историци предизвикват само усмивки, а българският народ "учи" историята си от художествени произведения?

    Коментиран от #14, #16, #32, #33

  • 12 ПроZтa копейка

    18 28 Отговор
    Веднага да им вдигнем паметник на нашествениците, поне колкото МОЧА и Альоша.

    Коментиран от #25, #67

  • 13 Реално

    21 63 Отговор

    До коментар #2 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Същото правят московските орки в Украйна - разрушават храмове и отвличат деца.

    Коментиран от #22

  • 14 Читател

    20 17 Отговор

    До коментар #11 от "Четиво за балъци":

    Един смислен коментар
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    42 7 Отговор

    До коментар #11 от "Четиво за балъци":

    Балък е риба, ама явно тя и шарана са по-умни от някой АНАЛНИЛИЗАТОРИ тук❗❗❗
    Може би кръвния данък пък е повишавал стандарта на живот на Българите 🤔🤔🤔

    Коментиран от #31

  • 17 Историческата ни мъка

    33 3 Отговор
    "Той се отправи с 300 мъже", нямали ли сме и ние 300 мъже да им счупят кратуните на тия? Къде ни е отишла прословутата конница при Османската инвазия? Къде е отишъл прословутия по онова време български лък? Бил е двойно извит и е стрелял надалеч, пробивал е ризници и брони. Защо в цяла Бохемия, всички мъже са имали разници и аркебузи, а ние нищо? Само селяни с вили и коси. Бохемите с техните ризници и аркебузи по същото време, разбиват десетократно превъзхождащите ги войски на Свещената Римска Империя. Съставлявали са ядрото на войската по времето на похода на Владислав Варненчик и те са единствените, които си запазват строя и турците не могат нито да ги бият, нито да ги пленят
  • 18 Серсемин

    32 1 Отговор
    Само не разбрах изречението "а защитниците са били избити и отведени в робство."

    Коментиран от #23, #28

  • 19 Политкоректен

    36 5 Отговор
    Кви подробности? Че са изклали всичко живо и са разрушили всичко? Ама виж, 500 години са били твърде заети, за да построят нещо красиво на това място. И сега археолозите се чудят: ма какви дворци, крепости и храмове е имало в 14в? Да де, ама сега ги няма.
  • 20 зевзек

    36 3 Отговор
    както се вижда от имената на пълководците, това са били християни и евреи, приели религията на завоевателя, основното оръжие на турците не е меча и лъка, а хитростта, използват чумните години, когато крепостите по бреговете на Мраморно море са празни, и гражданската война при ромеите, за да нахлуят на Балканите, когато превземат Белград в 1521 година, от унгарския крал, цялото сръбско население е отвлечено в Константинопол, където е превърнато в роби, които се грижат за инфраструктурата на града, историите са много, но няма кой да чете
  • 21 САТЪРА НА ХАНА

    34 6 Отговор
    ВРЕМЕ Е БЪЛГАРСКИЯ ПАРЛАМЕНТ ДА ПРИРАВНИ С ЕДНА ДЕКЛАРАЦИЯ ОСМАНИЗМА КЪМ НАЦИЗМА
  • 22 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    33 3 Отговор

    До коментар #13 от "Реално":

    Далеч си от темата , но
    Да би мирно седяло, не би чудо видяло❗
    Порошенко за децата в Украйна:
    " Нашите ще ходят на училище, а техните ще се крият под земята !"
    "НАШИТЕ" и "ТЕХНИТЕ" са все деца в Украйна ❗❗❗
    Когато ти биеш едното дете във вас , не питай
    ЗАЩО СЪСЕДЪТ Е ДОШЪЛ И ТИ Е СЧУПИЛ РЪЧИЧКАТА ❗❗❗

    Ако ще ми обясняваш, че това е работа на полицията - ами да се бяха намесили РАЗДАВАЩИТЕ КИФЛИЧКИ В.Нюланд и Дж. Байдън ❗
  • 23 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    20 1 Отговор

    До коментар #18 от "Серсемин":

    Ами тук Събинчето се е надявало, че няма нужда от разяснение, че една част са били избити , а друга част са били отведени в робство ❗
    Все пак не е искала да обижда четящите 😉
    Но явно е надценила част от тях 😒

    Коментиран от #29

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Аз съм от ссср

    31 4 Отговор

    До коментар #12 от "ПроZтa копейка":

    Не знам до е имало руско робство,не си чел много книги.Или се информирам от продажните ни медии .

    Коментиран от #47

  • 26 От всякъде си личат пропуските по

    23 2 Отговор
    История на археолога. Особено по византийска история. През споменатият период тези земи са византийски, а Византия е обхваната от гражданска война. Властта си оспорват Йоан Палеолог и Йоан Кантакузин. Турците са наети от Йоан Кантакузин като съюзници. Основният лагер на последният е споменатият Димотикон, който остава такъв до окончателната победа и завръщането му в Константинопол. Най-вероятно споменатата крепост е паднала при тази гражданска война и няма нищо общо с българите, които в лицето на цар Иван Алесандър, вземат грешно решение да се присъединят към губещата страна на Йоан Палеолог. За днес стига уроци по история :)
  • 27 Анонимен

    19 5 Отговор
    Османските варвари сриват всички крепости на Балканите.
  • 28 Не си го разбрал

    12 0 Отговор

    До коментар #18 от "Серсемин":

    Защото си помислил, че четеш история. Представи си, че четеш примерно Антон Дончев и ще го разбереш. Знам, трудно ти е да различи исторически факти от художествени измислици, но за това не си виновен ти.
  • 29 Защо Събинчето

    3 3 Отговор

    До коментар #23 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Тя само цитира проф. Офчароф, който венцехвали доц. Рябованов, който по всичко личи, че и той ще става професор.

    Коментиран от #34

  • 30 Гост

    8 6 Отговор
    ЛИТЕРАТУРНИ размисли!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 УЙКО- КАЛЕКО

    14 1 Отговор

    До коментар #11 от "Четиво за балъци":

    Наистина си ТАКЪВ Б===К.ПРИ ВСЯКО НАШЕСТВИЕ ХОРАТА СА ЗАРАВЯЛИ ПАРИ И ИМАНЕ И ЗАВОЕВАТЕЛЯТ Е ПРИБИРАЛ ТОВА КОЕТО Е НАМЕРИЛ.

    Коментиран от #46

  • 33 Соросоидче

    18 3 Отговор

    До коментар #11 от "Четиво за балъци":

    Браво , само така, громи българите. Па може и да излъжеш, щото в статията пише, че кръстовете са на българи от околноста, потърсили закрила в крепоста, прангите са останали, щото след клането не са останали много живи за заробване, а алтъна може да е загубен или от трупа на загинал. Ама можело е да напишеш и че турците са почерпили с кафе и баклава победените, и са им дали златна пара, щото си изхабили зъбите с турска храна. Повече щяха да ти платят, от мен да знаеш

    Коментиран от #45

  • 34 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    10 0 Отговор

    До коментар #29 от "Защо Събинчето":

    Ами значи явно Професорът не е очаквал, че думите му ще достигнат до хора с ниво
    "Какво е искал да каже авторът с думите ...?"
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Бегай !

    4 7 Отговор
    "Османското нашествие" !?! В България не е имало турско робство !
  • 38 Кат Тил

    21 3 Отговор
    Абе османците са ни били съюзници бе! На трети март заедно с нато сме победили руските нашественици. Питайте посолството
  • 39 Ама

    9 4 Отговор
    Не бе хора, имало е само османско присъствие, никакво избиване или заробване - просто са си присъствали мирно и тихо хорицата, и толкова ! И добре, че българската държава по него време е била толкова разпокъсана и разединена, та по тази причина е могъл да се случи този културно-исторически обмен !

    Коментиран от #50

  • 40 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    16 0 Отговор

    До коментар #35 от "Кирил":

    Те и Стара Загора са я опожарили Новозагорци ❗
    Добре , че един паша е пратил пожарни ❗
    Нали ❗
    С конкурс ли ви избират ❓😒❓

    Коментиран от #44

  • 41 Нещо

    12 1 Отговор
    Много им еврейски имената на тия османци !
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 До единайстия

    3 0 Отговор
    Не бе, просто ти си един такъв, който знае да чете !
  • 44 За Ст. Загора не знам

    6 12 Отговор

    До коментар #40 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Но Копривщица и Панагюрище ги опожарява четата на Бенковски за да няма къде да се върнат "въстаниците" и "въстанието" да тръгне в желаното русло. Това не го ли знаеш?

    Коментиран от #48, #49

  • 45 Читать надо больше, а пить меньше

    5 7 Отговор

    До коментар #33 от "Соросоидче":

    То в статията може да пише, че гробовете са на марсиянци и ти ще повярваш защото си рибата на рибите. Няма да се замислиш защо надписите са на гръцки след като кирилицата отдавна е изобретена. Айде стига съм те открехвал като форточка в руски дворен к...ф
  • 46 Значи турците са заровили

    7 3 Отговор

    До коментар #32 от "УЙКО- КАЛЕКО":

    Османските монети.... Абе къде ви копат такива охлювофрени? Проф. Офчароф ли ви копа с килограми?
  • 47 Прочети за рускияб

    4 11 Отговор

    До коментар #25 от "Аз съм от ссср":

    Княз Владимир ,който окупира половин България за 20 г.В русията ти хората са били крепостни до 1861г.
  • 48 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    6 2 Отговор

    До коментар #44 от "За Ст. Загора не знам":

    И като не знаеш за Ст. Загора - защо не четеш , ами почваш с
    " Ама вие що биете негрите!" ❗

    Коментиран от #52

  • 49 Панагюрище

    8 2 Отговор

    До коментар #44 от "За Ст. Загора не знам":

    Не е опожарено ,Батковото пшащат на турците да не го палят.

    Коментиран от #51

  • 50 Не си еазбрал

    9 8 Отговор

    До коментар #39 от "Ама":

    Роби не сме били робите нямат собственост.Тук сме имали къщи,църкви училища,да имало е мъка ,но роби не сме били.А руснаците са били крепостни до 1861г.Тоест собственост на дворянина който се е разпореждал даже и с живота им.

    Коментиран от #62

  • 51 Верно, плащат

    1 6 Отговор

    До коментар #49 от "Панагюрище":

    На турците за да го пазят от четата

    Коментиран от #58

  • 52 Казвам само за това което знам

    1 2 Отговор

    До коментар #48 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    А не като теб на всяка манджа мерудия

    Коментиран от #57

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 11 Отговор

    До коментар #10 от "Исторически парк":

    Преди 1877г. руският ботуш за 3 века 11 пъти преорава земята на Българите с надеждата да ни затрие физически. След всяка руско-турска война в мирния договор има клауза за изселване на християнско население от балканите, както и разрушаване на всички крепости, замъци и дворци. Всички крепости на територията на БЪЛГАРИЯ са разрушавани според клаузите на мирните договори сключвани от руснаците с Османската империя след всяко нахлуване в българските земи...Оцеляла е единствено крепостта "Меджитабия" над гр. Силистра, защото строежът и завършва през 1877г.

    Коментиран от #56

  • 55 Кочо

    10 4 Отговор
    Тези учени са едни самозванци, които се въртят около властта, за да скубят пари! Овчаров що сълзи проля, че Бойко не е на власт и няма да го хрантути повече, а той от своя страна да му благодари и да го хвали пред електората! Какво копате на хората кокалите? Всичко вече е известно и изкопано от офчари и иманяри! Импровизации! Ами, имало е пранги /букаи/! Хората едно време са поставяли букаи на добитъка! Всички като малки сте поставяли букая на магарето, намираща се на края на синджира! Дори сте го спъвали за предните крака с 2 букаи, като белезници, да пасе и не бяга много далеч!
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 И от ....

    6 1 Отговор

    До коментар #52 от "Казвам само за това което знам":

    ...къде точно го знаеш. Източник ?
    Щото например Захари Стоянов не пише таквъзи неща ...а той все пак е очевидец на събитията.
  • 58 Не фашингточе...

    8 0 Отговор

    До коментар #51 от "Верно, плащат":

    Нищо не плащат ...Панагюрище има много добра и организирана защита , както и много черешови топове, при това добре направени. БашЪбозукът не може да влезне в Панагюрище. Когато идва редовна турска армия, панагюрци , се договарят да се предадат на редовния аскер, като казват, че са се защитавали от башибозука , но нямат идея за възстание...турската армия приема капитулацията и Панагюрище е запазено, няма опожаряване и масови кланета.
    А вие фашингтончета си заминавайте, че скоро ще видите по колесниците на самолетите.
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Русенец

    6 8 Отговор
    Филмът Време разделно показва ясно как е станало превземането на Родопите.
  • 61 Османците

    6 1 Отговор
    превземат Балканите с лекота, защото балканските държави са в разпад - налице е феодална разпокъсаност и непрекъснати войни между отделните претенденти за властта. Това е и в България и във Византия. Населението е било бедно, болно и отчаяно. И за огромната част е било без значение кой ще го управлява - местния феодал мутра или османците. Феодалът Крали Марко е османски васал и воюва на страната на османците....

    Коментиран от #65

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Батак

    6 1 Отговор
    И,от тогава започва идно романтично и взаимноизгодно ,,присъствие".И така -над 500 години.
  • 64 Време е за решителен отпор

    5 0 Отговор
    Това пак ще бъде разказ в полза на соросоидните сатанисти налазили земята на дедите ни
  • 65 ЛгбТфоб

    6 0 Отговор

    До коментар #61 от "Османците":

    Лъжите платени от сорос никога за последните 33 години не спират
  • 66 Боко чекмеджето

    8 1 Отговор
    Американците избиха индианците за да им вземат земята, сега обработват бг индианците с разни измислени щуротии със същата цел..
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.