Last news in Fakti

2 Октомври, 2023 10:58 1 239 4

Номиниран за "Оскар" руски режисьор снима филм за олигарх в Европа

  • режисьор-
  • руснак-
  • руски олигарх-
  • украйна-
  • филм

Снимките на филма ще започнат в близките месеци в Испания и Франция

Номиниран за "Оскар" руски режисьор снима филм за олигарх в Европа - 1
Снимка: Shutterstock

Носителят на две номинации за „Оскар“ за най-добър чуждоезичен филм руски кинорежисьор Андрей Звягинцев ще снима в Европа лента за руски олигарх, съобщи Variety.

За проекта с работно заглавие „Юпитер“ е планирано снимките да започнат през пролетта на 2024 г. във Франция и Испания. Той ще разкаже историята за равносметката на руски олигарх за бъдещето на неговото семейство, изправено пред суровата реалност, пояснява в. Сега.

Самият режисьор подчертава, че сюжетът на филма, макар и политически ориентиран, ще надхвърли настоящия политически контекст. „Природата на абсолютната власт е универсална тема и през тази призма можем да погледнем всеки културен пейзаж или историческа епоха“, казва Звягинцев. По думите му, това ще бъде много модерна история. Продуцентите на филма, чието действие се развива в изглеждащия непроницаем свят на свръхбогатите, го характеризират като „безмилостно изследване на властта и корупцията“.

За актьорския състав на бъдещия филм засега не се съобщават подробности, единствено се знае, че създателят на номинираните за „Оскар“ ленти „Левиатан“ и „Нелюбов“ отново ще се довери на оператора Михаил Кричман и художник-постановчика Андрей Понкратов. Изданието отбелязва, че това е първата кинематографична работа на известния руски режисьор от 2021 г. насам: тогава той претърпя сериозни усложнения след прекаран коронавирус, а след като оздравя се премести в Париж и се обяви срещу политиката на Кремъл и инвазията в Украйна.

Именитият сценарист и режисьор изследва тъмната страна на съвременното руско общество и в двата си последни филма, „Нелюбов“ и „Левиатан“. Те и двата се състезаваха на кинофестивала в Кан и получиха номинации за „Оскар“. Освен че заслужи наградата на журито в Кан, „Нелюбов“ грабна и френската наградата „Сезар“ за най-добър чуждоезичен филм през 2018 г., което направи Звягинцев първия руски режисьор, спечелил тази чест. Предишните му филми „Елена“ и „Завръщане“ спечелиха съответно приз Un Certain Regard на журито в Кан и „Златен лъв“ във Венеция.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кака

    4 1 Отговор
    Соросоид, сър.
  • 2 Перо

    3 1 Отговор
    Ако филма не е “политически ориентиран”, няма да се номинира за Оскар!
  • 3 В.В.П.

    0 0 Отговор
    Шорошки пеераз..Тооо, в ЕС ,няма въобще олигарси ..Аз знам 10 поименно .И в Испания знам 10 Тина. .Най малко .
  • 4 В.В.П.

    0 0 Отговор
    В Испания даже и краля е олигарх .Ахаха...Бившия...Ще снимал в Испания ..неудачник..