Last news in Fakti

19 Октомври, 2023 14:32 1 388 2

Откриха руини от огромно селище на над 3000 г. в Китай (СНИМКИ)

  • китай-
  • династия-
  • селище-
  • археологически разкопки-
  • археологически открития

В селището са открити множество ценни предмети, сред които бронзови изделия, керамични съдове и примитивни порцеланови изделия

Откриха руини от огромно селище на над 3000 г. в Китай (СНИМКИ) - 1
Илюстративна снимка: Shutterstock

Руини от великолепен сграден комплекс, за който се смята, че е построен през късния период на династията Шан (1600 г. пр.н.е. - 1046 г. пр.н.е.), са открити в източната китайска провинция Чжъцзян, съобщи Синхуа.

Комплексът включва ритуална площадка с площ 3400 квадратни метра, грънчарски работилници и реликви, допълва БТА.

Селището с обща площ около 330 000 квадратни метра, където са открити постройките, е било укрепено с пръстеновиден ров. То датира отпреди около 3000 години. На обекта са намерени и бронзови изделия, керамични съдове и примитивни порцеланови изделия.

Находката предлага изобилие от веществени доказателства за влиянието на културата Шан върху регионите на юг от река Яндзъ.

Заедно с други находки откритието свидетелства, че предците в района на речния басейн са създали разнообразни местни култури и са поставили началото на период на бързо развитие по това време, отбелязват археолозите.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нема начин

    2 0 Отговор
    Македонски требе да е. Александър Македонски го е построил, 1500 години преди да се е родил!

    Коментиран от #2

  • 2 Бравус

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Нема начин":

    И язее така мислим!
    Неам доказе але твърдим!